Kristin Kaspersen blir ny programledare för Svenska hjältar

Uppdaterad 2020-12-11 | Publicerad 2020-10-01

Kristin Kaspersen är en kvinna med många järn i elden.

Hon har en ny bok på gång, podden ”Kristin Kaspersen Nyfiken på” – och nu blir hon dessutom programledare för Svenska hjältar.

– Det är jätteroligt! Ett ärofyllt uppdrag, måste jag säga, säger Kristin Kaspersen.

Som programledare och Svenska hjältar-juryns ordförande har Kristin Kaspersen fått ta del av många fantastiska hjältedåd. Hon är övertygad om att många av oss har möjlighet att vara hjältar i sin vardag och hjälpa medmänniskor.

– Det finns en sådan kreativitet och vilja och så många små hjältar runt om i landet. Pandemin har visat att vi hjälper varandra och vad det betyder. Det behöver inte alltid vara så stora handlingar utan det finns också små handlingar som betyder mycket för andra.

Hur har corona påverkat dig?

– Jobbmässigt blev jag av med alla mina jobb under ett halvår. Och jag har själv haft corona, men med tanke på hur andra drabbats fick jag lindriga symtom även om de höll i sig länge. Det som har hänt under pandemin är fruktansvärt med alla som farit illa.

Kristin Kaspersen kom till slut till en punkt där hon tänkte ”jag kan inte påverka att coronan är här, det kan jag inte göra något åt. Men vad kan jag göra?” Hon använde tiden till att skriva och fotografera till sin kommande bok. Hon startade också podden ”Kristin Kaspersen Nyfiken på”, något hon länge velat göra.

– Om jag nu får en ofrivillig ledig tid så vill jag göra vad jag kan för att min framtid ska bli bättre och använda tiden på ett bra sätt.

”Det finns en sådan kreativitet och vilja och så många små hjältar runt om i landet. Pandemin har visat att vi hjälper varandra och vad det betyder”, säger Kristin Kaspersen som är ny programledare och ordförande i juryn för Svenska hjältar.

Hjälper sin granne

Hon har också använts sin tid till att måna om sin granne Kerstin, 98, som tillhör en riskgrupp. Kristin hjälper Kerstin med att handla ibland och vänskapen ger henne mycket.

– Kerstin är världens coolaste. Vid ett tillfälle hade jag handlat lite saker åt henne så hon kunde göra sig fin, och då berättade hon att hon gör sig fin varje fredag. Hon sa ”jag har ingen att göra mig fin för men jag gör det varje fredag”. Där stod jag i mina träningskläder och lite försoffad och tänkte ”skärp dig, Kristin, gör dig fin för dig själv”, säger Kristin och skrattar.

Under pandemin har ensamheten kommit upp som ett allt större problem i samhället. Kristin och hennes familj köpte den lilla cavapoo-tiken Minoo för drygt två år sedan. Kristin berättar att hon egentligen inte är någon hundmänniska och tidigare var rädd för hundar. Men i dag är Minoo en självklar och viktig del av hennes liv.

– De veckorna min son inte bott hos mig utan hos sin pappa så blir det ju mycket egentid nu när det är corona. Och jag har inte så mycket familj i Stockholm, de har mest tillbringat tid i Järvsö eller i Norge.

Även om Kristin egentligen inte är ensam så kan det ibland kännas ensamt, något som nog de flesta av oss kan känna igen sig i. Inte minst i dessa tider.

– Jag vet inte fullt ut hur det är att vara ensam, men jag har förståelse för att man kan känna sig ensam. Det är viktigt att visa att vi bryr oss om varandra och inspirerar till det.

”Jag vet inte fullt ut hur det är att vara ensam, men jag har förståelse för att man kan känna sig ensam. Det är viktigt att visa att vi bryr oss om varandra”, säger Kristin Kaspersen.

Väljer en bättre tanke

Kristin arbetar medvetet med att vara konstruktiv i sina tankar och försöker att inte låta en dålig upplevelse sänka henne. En person som inspirerat henne är Nelson Mandela som sagt ”Det finns ingen situation som är så hemsk, att du inte kan välja en tanke som gör att du mår något lite bättre”.

– Jag gillar inte att hamna i ett tillstånd där jag är irriterad. Då försöker jag hitta en annan tanke som gör att jag inte blir irriterad. Som i dag när jag åkte med en taxichaufför som bromsade var tionde meter. Antingen blir jag jätteirriterad på honom eller så kan jag tänka att han hade säkert en jobbig start på dagen och att han kämpar på.

Hon understryker att alla kan göra så, men att det är viktigt också att man utgår från sig själv och inte jämför sig med andra. Själv tycker hon om att börja dagen med att springa, men det betyder inte att det passar alla.

– Om man till exempel varit med om en stor depression kan det kan vara en framgång att bara ta sig ur sängen och borsta tänderna. Man kan vara stolt över det. Däremot kan man inspireras av andra.

Att varje människa kan göra gott och att små goda handlingar tillsammans kan göra stor skillnad, är något som Kristin Kaspersen återkommer till flera gånger under intervjun.

– Alla vågar inte göra den där jättestora insatsen, men man kan hjälpa till på olika sätt. Jag säger till min son ”gå inte mellan två människor som slåss”. Du kan hjälpa till på så många andra sätt. Ring efter hjälp, skrik, dra dit folk, gör det du kan. Märker du att du inte klarar av det hela vägen, ta hjälp. Då är du en länk i ledet som hjälper någon annan. Och små saker kan också rädda liv eller hjälpa till.

”Alla vågar inte göra den där jättestora insatsen, men man kan hjälpa till på olika sätt”, säger Kristin som själv inspireras av Nelson Mandela – och sin 98-åriga granne Kerstin.

Ljus sorg efter mamma

Kristin förlorade sin mamma Barbro ”Lill-Babs” Svensson i april 2018. Men hon känner fortfarande sin mammas närvaro.

– Mamma var unik. Hon gav så många människor kärlek och den kärleken får jag, genom andra.

Sorgen är ljus, säger Kristin.

– Jag kan aldrig få tillbaka henne och min sorg är lika stor oavsett om jag ligger och gråter på golvet eller om jag väljer att leva mitt liv. Och min mamma hade blivit tokig om jag inte hade tagit vara på att leva mitt liv!

Hon kommer tillbaka till Nelson Mandelas resonemang om tankar och konstaterar:

– Jag kan inte gå runt och tänka ”varför är du inte här” och ”jag skulle vilja berätta det här för dig”. Jag väljer att tänka ”mamma, nu ska vi iväg på ett äventyr och nu får du haka på här”. För jag kan inte förändra det som hänt men jag kan förändra mitt tankesätt så jag mår bättre i det.

”Mamma var unik. Hon gav så många människor kärlek och den kärleken får jag, genom andra”, säger Kristin Kaspersen. Arkivbild på Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Kristin Kaspersen från 2014.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!