Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Carina njuter av sin sista sommar: ”Vill hjälpa andra att få leva lite till”

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

Det här är Carina Nilssons sista sommar, det vet hon.
Redan för fem år sedan planerade Aftonbladet-medarbetaren sin begravning och hade avskedsfest.
– Jag har fått leva och uppleva så mycket mer än vad jag vågat hoppas, säger hon.

Uteplatsen och den lilla trädgården har förvandlats till ett blomsterhav av vännerna. Carina Nilsson, 49, har bestämt att det är här hemma i lägenheten som hon vill vara sin sista tid. Om några månader är det september och hennes 50-årsdag, men den tror läkarna inte att hon kommer få uppleva. Det var redan år 2016 som läkarna gav besked om att medianöverlevnaden för Carinas cancersort är 1–1,5 år. Sedan dess har hon kämpat för livet varje dag med olika bromsande behandlingar och kosttillskott.

– Nu känner jag ett lugn i att det är så här livet är för mig. Jag kommer inte att bli gammal men jag har ändå fått vara med om så oerhört mycket. Jag har fått se mina barn Emy och Tor växa upp. Jag har fått berätta allt viktigt för barnen, och lärt dem laga favoritmaträtterna så att de kan laga mammas mat sen när jag inte finns längre.

Redan för fyra år sedan hade Carina en sista stor fest för vänner och familj. Idén föddes när hon planerade sin begravning tillsammans med en vän.

– Då slogs jag av hur sorgligt det var att vänner från olika håll skulle träffas för första gången på min begravning. Jag tänkte att det ju vore mycket roligare om de fick träffas innan på en fest. Så jag fick hjälp av mina vänner att ordna en alldeles fantastisk fest för att fira livet.

Genom sitt yrke som make up-artist, på bland annat Aftonbladet och TV4, har Carina ett stort kontaktnät. Festen blev omskriven i media av bland annat programledaren Jenny Strömstedt som står Carina nära.

– Carina är en stor inspiration i att verkligen behålla glädjen i livet trots att hon befinner sig i en utsatt situation. Det är i hennes DNA, att livet är till för att levas. Hon har också gjort det väldigt lätt för oss vänner genom att hon släppt in oss och berättar om vad hon går igenom och behöver.

Jobbet i tv-världen har också gett Carina Nilsson en plattform som hon använt sig av genom åren.

– Jag blev sjuk första gången år 2011 i hormonell bröstcancer och när jag var färdigbehandlad och tillbaka på jobbet kontaktade jag produktionsbolaget för Cancergalan. Jag sa att jag ville hjälpa till och bidra på något sätt i kampen mot cancer.

Carina tillsammans med vännen Jenny Strömstedt.

Öppnade hela Cancergalan

Carina har blivit en viktig röst för sprida information om sjukdomen och vikten av forskning.

– Det är ju tack vare de medicinska framstegen som jag har kunnat leva så här länge, att de hela tiden hittat nya mediciner för att bromsa förloppet och ge mig lite tid till.

Förra året tog Carina det kanske största steget för att rikta uppmärksamhet till Cancerfondens insamling. Hon öppnade hela tv-galan ”Tillsammans mot cancer” ensam på scenen. Då var hon mitt i en cellgiftsbehandling och beskrev i direktsändning kampen: ”Det är som att åka den vidrigaste berg- och dalbanan, man måste bara blunda och hålla i sig när det är som jobbigast”. Enligt Helena Torsler Andersson som är samordnare på Cancerfonden betydde vittnesmålet mycket för andra drabbade.

– Många har svårt att prata om cancer, eller veta hur man kan prata om det. Att det då finns någon som Carina som orkar och vill dela med sig av sin egen erfarenhet, det ser vi betyder mycket för andra. Att kunna identifiera sig och se att man inte är ensam, säger Helena Torsler Andersson.

Det är också genom vittnesmål som Carinas som Cancerfonden får in donationer.

– Berättelserna från drabbade är oerhört betydelsefulla. Carinas öppning av galan det året är något vi alla minns.

Carina Nilsson vid öppningstalet för Tillsammans mot cancer 2020.

Tidigare hade Carina främst varit bakom scenen, där hon ansvarat för sminket. Hon beskriver det själv som sitt allra finaste uppdrag.

– Det var stort att få hjälpa de medverkande att känna sig vackra och känna igen sig själva efter cancern. Många av de jag sminkade hade varken hår, ögonbryn eller ögonfransar. När man går igenom en cancerbehandling blir man utseendemässigt någon annan och det var fint att få hjälpa personerna att känna glädje när de såg sin spegelbild, säger Carina.

I dag har hennes eget hår vuxit ut igen. Sedan december är Carina helt utan behandling eftersom kroppen inte orkade mer cellgifter.

– Cancermarkören som de mäter har ökat jättemycket sedan dess. Det enda jag kan göra är att få i mig så mycket näring som det går, och kosttillskott, för att stärka upp kroppen.

Carinas syster Elvira har startat en insamling för att hjälpa Carina ekonomiskt under den sista tiden, och bekosta de alternativa behandlingarna. Hon har som ensamstående mamma levt på sjukpenning under många år.

”Jag ska inte dö sådär”

När hon sitter i sin rullstol på altanen går det inte att ana att hon är dödssjuk. Livsglädjen och engagemanget är det man fångas av. Men inne i kroppen pågår en kamp mot växande metastaser och för att laga hennes många brutna ben.

– För sex veckor sedan var jag närmare döden än jag någonsin varit innan. Jag hade två allvarliga inflammationer, en i bukspottskörteln och en i gallgången. Vid ett tillfälle kändes världen och livet så långt borta och jag hade så ont att jag tänkte att nu orkar jag inte mer.

Men antibiotika och Carinas starka vilja fick henne tillbaka.

– Jag insåg på sjukhuset att nä det här går ju inte, jag måste hem. Jag kan inte lämna min son efter att han sett mig skjutsas in i en ambulans med enorma smärtor. Det ska inte vara det sista han ser av mig. Jag har ju pratat med läkarna och ställt in mig på hur döden sker för personer med min cancersort, att den är lugn och fridfull. Jag ska inte dö sådär traumatisk. Dessutom fyllde min dotter år den veckan och jag ville väldigt gärna fira hennes födelsedag.

Trots besöksförbud på sjukhuset kunde dottern Emy få komma och hälsa på Carina på sin födelsedag, efter beslut från sjukhuschefen. Några dagar senare var Carina tillräckligt stabil igen för att få fortsatt vård i hemmet.

– När man har varit så nära döden tar man vara på livet, varje sekund. Jag vet inte hur lång tid jag har kvar men jag vet att jag vill tillbringa dagarna med mina vänner och min familj. Jag kommer att sitta här på min altan bland alla blommor som de ordnat så fint för mig. Det ser ut att bli en fantastisk sommar.

UPPDATERING: På morgonen den 26 augusti somnade Carina Nilsson stillsamt in.
Hon fick uppleva en fin sista sommar med familj och vänner precis som hon önskat.

Vill du bidra till Carinas insamling till Cancerfonden - ge din gåva här:

Hjälp Carina att hjälpa andra att leva lite till

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Jeanette driver fritidsgård för fattigpensionärer: ”En enorm utsatthet”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Cancerfonden

Bröstcancer

Cancer

Jenny Strömstedt