Årets Skyddsängel

Elina jagade knivmannen: ”Han högg honom i ryggen flera gånger”

Av: 

Susanna Vidlund

SVENSKA HJÄLTAR

Elina Westman, 20, från Hallstahammar tvekade inte en sekund.

När gärningsmannen gick till attack och högg ner en kille med kniv, tog hon upp jakten på honom när han flydde.

Tack vare hennes modiga insats, kunde gärningsmannen inte bara gripas utan också dömas till fängelse.

– Efteråt fattar jag ju att ”shit”, det hade kunnat sluta illa… Men i stundens hetta så finns det inget annat än att gripa in, säger Elina Westman.

Det är en kväll i början av augusti förra året. På en stor parkering vid Hälla shopping i Västerås är det bilträff och många ungdomar och unga vuxna samlas där. En som är på plats är Elina Westman som ska träffa sina vänner. Medan hon står där med kompisarna och pratar, blir det stökigt.

– Plötsligt var det några utomstående som började tjafsa med varandra. Men folk tog det inte på så stort allvar, utan tänkte mest att det var ett fylletjafs.

Tjafset lugnar ner sig för en stund. Men snart blir det stökigt igen. Från ena sidan kommer det en kille och från den andra ett gäng och de börjar skrika åt varandra, berättar Elina. Och det slutar inte där. En av killarna puttar den andre som blir arg och puttar tillbaka.

– Då tar gärningsmannen ett grepp om offret och håller fast honom. Jag ser hur gärningsmannen tar upp något ur sin ficka och ur skenet från gatubelysningen ser jag att det är en kniv, berättar Elina Westman.

Sedan går det fort.

– Jag hinner inte ens reagera innan gärningsmannen börjar hugga honom i ryggen flera gånger. Sen släpper gärningsmannen offret och puttar ner honom så han faller ner på asfalten. Offret skriker att han blivit huggen. Direkt ser jag hur gärningsmannen springer iväg.

– Jag springer fram till offret, lyfter på tröjan och ser hur det bara rinner blod. Jag springer till mina vänner som stod där ”ring ambulansen. Vi måste ringa ambulansen för han har blivit huggen”.

Tar upp jakten på gärningsmannen

Elina börjar, som hon själv beskriver det, ”på ren automatik” springa efter gärningsmannen, samtidigt som hon tar upp sin telefon och ringer 112.

– Den här gärningsmannen springer över hela den här parkeringen och den är stor. Han fattar att jag jagar honom. Till slut ser jag hur han kastar kniven och försöker dumpa den i en brunn. Då har jag larmcentralen och håller dem uppdaterade om var på parkeringen vi är, i förhållande till vilka butiker vi är , förklarar vid den här butiken och brunnen har han lämnat kniven.

Gärningsmannen fortsätter springa och försöker stjäla en cykel för att ta sig därifrån. Jakten fortsätter, Elina springer efter, sätter telefonen på högtalare och lyckas ta bilder på gärningsmannen samtidigt som hon jagar honom. Hela tiden i kontakt med larmcentralen.

Till slut frågar larmcentralen var hon och gärningsmannen befinner sig just nu.

– När jag tittar till vänster ser jag att polisen är på andra sidan parkeringen. Jag försöker signalera åt polisen och ber larmcentralen hälsa att de ska köra höger.

Polisen lyckas gripa mannen och efteråt får Elina följa med polisen och peka ut var kniven var.

– Sen fick jag följa med dem bort till han som hade blivit huggen så de kunde hjälpa honom och sen samlade jag ihop alla vittnen. Det var typ det som hände.

Hur lång tid jagade du honom?

– Det var flera minuter. Jag hade larmcentralen i telefon i sex minuter. Och jag ringde ju dem direkt när jag började jaga honom.

Var du inte rädd?

– Nej, faktiskt inte. Det är inte första gången jag går emellan. Det går på instinkt för mig att ingripa.

Kanske en polisaspirant

En 27-årig man dömdes för grov misshandel samt till fängelse i två år och sex månader.

Offret, en man i 20-årsåldern, fick två knivhugg i ryggen. Enligt åklagaren var det bara tillfälligheter som gjorde att den knivhuggne mannen inte dog.

Elinas jakt på gärningsmannen, fotografier och vittnesmål var avgörande för fallet.

– Han hade försvunnit annars. Ingen visste vem han var eller vad han hette, så man hade ju ingen aning om hur man hade fått tag på honom annars, säger Elina.

I samband med rättegången träffade Elina den unge mannen som blev knivhuggen.

– Han tackade mig och kramade om mig när vi kom ut och hans mamma kramade om mig med. De tackade mig både för att jag fick fram rättvisan.

Nu jobbar ju du egentligen med hästar, men du har inte funderat på att bli polis?

– Min mamma jobbar ju inom polisen och alla mammas poliskollegor tycker att jag borde söka till polishögskolan och det är ju någonting som fallit mig i tanken, faktiskt. Just för att det känns som att mycket av det jobbet de gör faller mig naturligt. Det är något som har intresserat mig men jag har haft fullt upp med hästarna!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Mannen högg besinningslöst inne i biltvätten

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Skyddsängel

Civilkurage

Svenska hjältar

Våldsbrott

Hallstahammar

Västerås

Västmanland