Julia, 18, vill stoppa psykisk ohälsa bland unga tjejer

Publicerad 2019-05-08

DANDERYD. Att så många unga lider av psykisk ohälsa har fått 18-åriga Julia Linette Ulug att reagera.

Tillsamman med fyra skolkamrater har hon startat ett företag som ska fånga upp unga – helst innan de mår dåligt.

– Vi ville göra något som vi önskar att vi hade haft när vi var yngre, säger hon.

Julia Linette Ulug, 18, går på samhällsprogrammet på Danderyds gymnasium och läser Ung Företagsamhet som individuellt val. Där startade hon och fyra kollegor företaget High Five UF för att motverka psykisk ohälsa hos unga.

– Det är ett stort samhällsproblem och vi vill göra en förändring. Vi ville göra något som vi önskar att vi hade haft när vi var yngre. Så vi startade företaget för att försöka lösa problemet, säger Julia.

De vänder sig till unga tjejer mellan 10 och 14 år och besöker skolor, föreningar och idrottsklubbar.

– Vi håller i ”funshops”, roliga workshops, där vi försöker skapa en gemenskap i gruppen. Vi har gruppdiskussioner, föreläser om psykisk ohälsa och så kör vi lite lättare fysisk aktivitet.

”Berätta hur du mår”

I Sverige lider runt 190 000 barn och unga av psykisk ohälsa, den största gruppen är unga kvinnor, enligt Socialstyrelsen.

– Vi har egna erfarenheter och sedan känner vi många som mår dåligt. Jag är även basketcoach och får mycket inspel därifrån. Vi samlar våra erfarenheter med andras för att komma fram till vad som kan förändras.

Vad ger ni för tips till de som mår dåligt?

– Det viktigaste är att inte isolera sig. Försöka att tala om hur du mår, prata med dina kompisar och följ med på saker, stäng inte in dig. Försök också att stärka dig själv med kreativa övningar, skriv ner tio meningar om att du är bra. Och gör det du tycker är kul, men det är viktigt att inte släppa allt.

Vad kan man göra som kompis, om man märker att någon mår dåligt men inte vet vad man ska säga eller göra?

– Ta hjälp av en vuxen. Prata med någon du litar på, skolkuratorn, mamma, eller bara någon vuxen som du litar på.

Satsar på fysisk aktivitet

Tanken är att de ska nå unga innan de ens mår dåligt, att förebygga psykisk ohälsa. Att Julia och hennes kollegor går på gymnasiet och därför är närmare i ålder till de unga som de vill nå tror hon är en styrka.

– När vi kommer kan vi vara mer som kompisar, vi har lättare att nå ut till barnen så de vågar prata.

Under sina ”funshops” har de alltid med lättare fysisk aktivitet. Som basketcoach vet Julia själv hur bra man mår av att röra på sig och få vara fokuserad på en grej, vare sig det är basket, fotboll eller ridning.

– Forskning visar att fysisk aktivitet är bra både för att förebygga psykisk ohälsa och för att må bättre när du är drabbad. Därför satsar vi på det. Vi har också pratat med neuropsykologer och kuratorer – och våra egna vänner – många säger då att fysisk träning är bra just för att man kan koppla bort allt annat där och då.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!