Torsten dolde sin cancer för vännerna: ”Jag drömde om min död”

Swisha till 9001017 – din gåva räddar liv

Uppdaterad 2021-03-19 | Publicerad 2020-11-03

I sju månader gick Torsten Tullberg med ångesten begraven djupt inom sig.

Prostatacancern kände bara de närmaste till.

– Det värsta var väntan. Det var så mycket ångest och jag drömde om min död, säger Torsten som i dag är 69 år och kampanjledare för Mustaschkampen.

Torsten Tullberg fick sin cancerdiagnos 2011 när han skulle fylla 60 år.

– Ett antal kompisar hade hyrt ett slott i Skottland för att fira våra födelsedagar. Alla undrade ”varför är Torsten så låg” och jag sa bara ”jag är inte låg”. Jag talade inte om för någon att jag hade prostatacancer.

Varför ville du inte berätta för vännerna?

– Jag tänkte det skulle bli så tråkigt, att alla skulle prata cancer. Vi som skulle ha roligt!

Torsten fick vänta på vård i sju månader efter att han fått sin diagnos. Läkarna sa åt honom att han fick välja om han skulle bli opererad eller få annan behandling.

– Jag tog inte reda på någonting. Det var min fru som googlade.

Det blev operation och efter det lättade det för Torsten. Han började prata med vännerna om sin sjukdom. Det var också då han började engagera sig i Prostatacancerförbundet.

– Det är en enorm skillnad på väntetider. Det varierar från 88 dagar till 175. Prostatacancer är den dödligaste cancerformen bland män. Det dör 2 300 män i sjukdomen varje år i Sverige, säger Torsten Tullberg.

Ger pengar till forskning

Eftersom Torsten hade drivit en kommunikationsbyrå i 20 år, kom hans kompetens väl till pass.

– Det här är sjätte året som vi kör Mustaschkampen och vi har under den tiden dragit in drygt 50 miljoner kronor, berättar han.

Pengarna går till forskning, opinionsbildning så politikerna kan förbättra den ojämlika vården och så arbetar man engagerat för att få män över 50 år att ta PSA-prov.

Många män drar sig för att göra ett PSA-prov. Varför?

– Många män är rädda. De tänker ”jag vill inte veta om jag är sjuk”.

I dag är Torsten Tullberg friskförklarad. Men han fortsätter gå till vårdcentralen och ta PSA-prov för säkerhets skull. Det är ett enkelt blodprov som visar värden för ens prostata. PSA-provet avgör inte om man har cancer. För det krävs ytterligare undersökning.

Den blå mustaschen är Mustaschkampens symbol. I dag är Torsten Tullberg själv helt friskförklarad. Men han fortsätter att gå till vårdcentralen och ta PSA-prov för säkerhets skull. Han rekommenderar alla män över 50 att göra det.

En ojämlik vård

Torsten Tullberg hoppas framöver på ett nationellt screeningprogram för män. Att det nu startar organiserad prostatacancertestning i flera regioner i Sverige är en bra start, menar han.

– Det jag önskar är att Socialstyrelsen tar ett nytt beslut och inför screening så det blir samma över hela landet.

En annan sak som står på önskelistan är en mer specialiserad vård för prostatacancerpatienter.

– Det behövs fler duktiga kliniker som klarar av mer avancerad vård. Den enklare vården kan vårdcentralerna i stället ta hand om.

Hans tredje önskan är att vården för prostatacancerpatienterna blir mer jämlik.

– Prostatacancer har betydligt längre väntetider än andra cancersjukdomar. Det är stora regionala variationer när det gäller hur tidigt prostatacancer upptäcks. Det är ett problem att sjukdomen inte har varit tillräckligt prioriterad.

Vill du vara med och stötta kampen mot prostatacancer? Swisha din gåva till 9001017