Fred Taikon: Romer nekas att komma in på restauranger

Uppdaterad 2022-08-30 | Publicerad 2022-07-17

Fred Taikon har ägnat hela sitt liv åt att förbättra romers situation i Sverige och världen.

För sitt arbete har han fått medalj av regeringen och nu nominerats till Raoul Wallenberg-priset.

Men än finns mycket kvar att göra.

Aftonbladet träffar 77-årige Fred Taikon strax före klockan 14 en solig onsdag i juni i Kungsträdgården i Stockholm. Det luktar popcorn och på scenen testar artister sina instrument inför kvällen.

Fred och hans dotter Mia Taikon är spindeln i nätet för ”5 folk festival” som här ska arrangeras för att sprida kunskap om Sveriges fem minoriteter: Romer, judar, sverigefinnar, samer och tornedalingar.

– Två artister har inte dykt upp för soundcheck, säger Fred.

Han är van vid ha många bollar i luften samtidigt och låter sig inte stressas av situationen. Istället berättar han entusiastiskt om det internationella möte han igår deltog i tillsammans med representanter från 47 länder.

– Sverige är ordförandeland för International Remembrance Holocaust Alliance. Igår pratade vi om förintelsefrågor och mänskliga rättigheter, säger Fred.

Just nu är ett av hans stora fokusområden just att synliggöra romernas förintelse. Enligt honom var det först på 80-talet som människor började få upp ögonen för det fruktansvärda som romer utsattes för under andra världskriget.

– Än idag talar myndigheter om judarnas förintelse och folkmordet på romer. Vi tycker inte om att man skiljer på begreppen. Vi vill inkluderas i begreppet förintelse.

Den 16 juni i år öppnade ett förintelsemuseum i Stockholm som Fred har varit med att dra igång.

– Det är viktigt att romer får samma plats på museet som judarna. Vi vill inte hamna i något litet hörn där, säger han.

Fred Taikon tillsammans med samen Sonja Holmedal under ”5 folk festival” i Kungsträdgården.

Släkt med Katarina Taikon

Engagemanget för att förbättra romernas situation har Fred haft sedan barnsben. Han växte upp i Tantolunden i Stockholm på 40-talet. På den tiden var hela hans släkt engagerade i frågan.

Människorna i hans närhet gjorde att han själv blev aktivist.

Katarina Taikon var min pappas kusin. Men det började med farfar på 30-talet. Han var analfabet men skrev ändå brev till kungen och myndigheter om att romer måste få jobb och bostäder, säger Fred.

Syftet för honom med arbetet är och har alltid varit att romer ska anses vara jämlika andra människor. Dit har inte samhället nått ännu. Fred menar nämligen att svenska romers situation idag är svår. Gruppen utsätts dagligen för rasism och diskriminering.

Unga romer förnekar sitt ursprung

– Till exempel är det fortfarande så att romer nekas att komma in på vissa restauranger. Och en annan sorglig sak är att unga romer förnekar sitt ursprung. Om någon frågar var de kommer ifrån svarar de inte att de är romer utan ”Turkiet”, säger han.

Enligt Fred har svenska romer svårt att få jobb, är svartlistade av bostadsbolag och blir kallade kränkande saker. Allt på grund av sitt ursprung.

– Man märker det genom att svenska romer inte har tillgång till samma saker som andra. Det handlar om institutionell diskriminering.

Startade tidning för romer

Fred är bra på att dra igång nya projekt och listan med sådana som han har varit delaktig i är lång.

År 1998 startade han gratistidningen och föreningen ”È Romani Glinda” – som betyder den romska spegeln på svenska. Han ansåg att romer var en köpsvag grupp som inte hade råd att köpa tidningen. Dessutom fanns inget annat medium i landet som gjorde journalistik för romer.

– Vi hade 4 000 läsare men fick tyvärr lägga ner tidningen 2019 när kulturrådet minskade vårt tidsskriftstöd. Det blev spiken i kistan för oss, säger han.

Nu lever È Romina Glinda vidare som förening och ordnar bland annat utställningar, föreläsningar, seminarier och konserter. Dels för att sprida romsk kultur och historia, dels för att berätta om och påverka romers situation i Sverige.

Fred Taikon har kämpat för att förbättra romers situation i Sverige i hela sitt liv.

Utformade råd för att förbättra

2004 blev Fred tillfrågad av regeringen att medverka i utformningen av ett romskt råd, som skulle ta reda på vad svenska romer ville att politiker skulle göra.

– År 2005 etablerade vi ett romskt kulturcentrum i Gubbängen. Innan det sågs alltid rådet på regeringskansliet. Men efter 2005 träffades rådet på kulturcentret. Det var Mona Sahlin som höll i rådet så hon och alla andra kom till Gubbängen, berättar Fred.

Idag finns rådet inte längre kvar, utan ersattes av Delegationen för romska frågor under ledning av Maria Leifner. Hon föreslog i sin slutrapport en sanningskommission som istället blev en vitbok om svenska romer.

En annan sak som kom ur rådet var att en strategi som går ut på att romer år 2032 ska ha samma möjligheter som alla andra svenskar.

– Sverige är det bästa landet i världen! Vi har inte samma problem med rasism som i Östeuropa. Men vi är inte heller framme vid jämlikhet, säger Fred.

Fred Taikon driver ett icke vinstdrivande romskt bokförlag som heter ERG-förlag. Han har själv skrivit en serie barnböcker om ”Barnen på tanto”.

Fick medalj av regeringen

I oktober förra året tilldelades Fred medaljen ”Illis quorum meruere labores” av regeringen. ”Medaljen används för att belöna insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål” finns att läsa på regeringens hemsida.

– Det var häftigt att få den medaljen. Jag fick den utan att att någon har nominerat mig. Regeringen har sett och lagt märke till mitt arbete, säger han.

Just nu är Fred Taikon nominerad till Raoul Wallenberg-priset, vilkens vinnare kommer att tillkännages i augusti.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!