Marja jobbar gratis på Självmordslinjen på julafton

Publicerad 2022-12-24

Även när allt känns nattsvart och man inte orkar leva mer finns det hopp.
Det har Marja Mangs egen erfarenhet av och på julafton arbetar hon ideellt för att rädda liv.
– Ofta är storhelger en väldigt tuff tid när ensamheten och ångest blir mer påtaglig.

Julen är för många en tuff tid. Runt om i samhället finns förväntningar på hur ett julfirande ska se ut. För de som mår psykiskt dåligt eller befinner sig i en kris kan det kännas övermäktigt att orka leva. Marja Mangs, 56, vet precis hur det känns – men också att det kan bli bättre. Sedan sju år tillbaka är hon volontär på Självmordslinjen, som är öppen dygnet runt för människor som mår dåligt och har tankar på självmord.

– Jul och nyår är en väldigt tuff tid om man mår psykiskt dåligt. Många stödfunktioner i samhället stänger ner och det finns en förväntan om att man ska ha det trevligt och må bra.

Under julafton kommer Marja att bemanna Självmordslinjen under fyra timmar.

– Samtalen från de som ringer in ser alltid väldigt olika ut. Vissa personer är i affekt och precis på väg att ta sitt liv, medan andra främst behöver få en möjlighet att berätta hur de mår och bli lyssnade på.

Marja Mangs är en av 600 volontärer på Minds självmordslinje. För att kunna ta emot fler samtal behöver de bli fler.

Ensamt att må dåligt

Ibland är samtalet till Självmordslinjen första gången personerna sätter ord på hur de verkligen mår.

– Vi vet att det tyvärr är stigmatiserande med psykisk ohälsa, eller att vara arbetslös eller ha dragit på sig skulder. Det kan vara tunga hemligheter att bära. Ibland är den största ensamheten att man känner sig tvingad att hålla upp en fasad. Att må dåligt bland en massa människor som mår bra är tungt. Därför är det viktigt att ta mod till sig att våga prata med en vän, bekant, släkting eller ringa en stödlinje. Det känns faktiskt många gånger lättare när du delar något som är jobbigt med någon annan människa.

Marja Mangs säger att vi alla kan göra skillnad genom att våga fråga om man ser att någon i ens närhet inte ser ut att må bra – för det kan göra skillnad.

– Jag har själv en biopolär sjukdom. Tack vare fungerande medicinering har jag haft möjlighet att lära känna mig själv och i dag mår jag bra.

Behöver fler volontärer

Erfarenheten av att må dåligt kan hon använda sig av i samtalen.

– Även om jag väldigt sällan nämner min egen bakgrund kan jag vara med och lyssna och reflektera på ett sätt som gör att de som ringer in förhoppningsvis känner sig förstådda. Ibland använder jag också min egen historia för att avdramatisera psykisk ohälsa och berätta att det faktiskt kan bli bättre trots att allt känns nattsvart.

Självmordslinjen finns både på telefon och chatt. De som besvarar samtalen är i dag 600 volontärer som blivit särskilt utvalda, fått en gedigen grundutbildning och regelbunden handledning. Men de skulle behöva bli många fler från runt om i Sverige. I dag kan långt ifrån alla samtal besvaras och Mind söker fler volontärer. Varje år tar i genomsnitt 1600 personer sina liv i Sverige, det är sju gånger så många som antalet som dör i trafikolyckor.

– Det är såklart en oro att tänka på alla som inte kommer fram, eftersom vissa personer jag pratat med varit så nära suicid. Samtidigt ser aldrig vi volontärer hur många som står på kö vilket är bra. I de samtal jag tar är det fullt fokus på den som jag pratar med här och nu och hur jag bäst kan hjälpa den personen.

I dag kan bara 4 av 10 samtal till självmordslinjen besvaras, därför söker Mind fler volontärer som kan göra en insats minst 8 timmar i månaden.

Kan inte frisera verkligheten

Att vara volontär på Självmordslinjen handlar framför allt om att lyssna och inge hopp.

– Vi kan ju inte frisera varken hur samhället ser ut eller personernas verklighet. Många gånger befinner de sig i en alldeles fruktansvärd situation med en svår psykisk eller fysisk sjukdom, destruktivt förhållande, självskadebeteende, sorg efter någon som dött eller ett jobb man behövt lämna. Ofta handlar det i det läget om att försöka hitta någon ljusglimt från personens liv, något att fortsätta leva för eller hoppas på. När man pratat om det jobbiga en stund brukar det kännas lite lättare och många gånger infinner sig hopp i en liten ljusglimt.

Alla som ringer Självmordslinjen är anonyma, och det gäller även de som är volontärer. De får aldrig veta hur det går för personerna de försökt hjälpa. Men ibland kommer det meddelanden till Minds infomejl från människor som sagt att samtalen räddat deras liv. Förra året tog Minds tre stödlinjer emot över 85 000 samtal.

Vad ger det dig att vara volontär?

– Alla samtal ger mig ett välbefinnande, att jag får möjlighet att vara en medmänniska och hjälpa en annan person. Även om den jag pratat med är i affekt och slänger på luren vet jag att jag har funnits där och lyssnat och försökt göra vad jag kan. Utbildningarna och erfarenheterna från Mind har också utvecklat mig själv och gjort att jag känner mig mer trygg i min vanliga yrkesroll.

Hoppas du på många samtal på julafton?

– Ja. Jag är glad om människor som mår dåligt ringer, för då vet vi att det finns hopp om livet. När man mår väldigt dåligt svajar man ofta fram och tillbaka i tanken kring om man ska leva eller dö. Att de tar kontakt med oss känns hoppfullt. Bara att dela med sig av hur man mår brukar göra att det känns lite lättare.