Årets Skyddsängel

PRESENTERAS AV

Albert blev rånad – räddades av franska bulldogen Balder

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Han är drygt fem år, väger 15 kilo och helst av allt äter han gurka.

Den franska bulldogen Balder är en riktig kelgris och älskar sin husse.

När rånaren i helgen slog till i mörkret tvekade inte Balder en sekund – trots att han är mörkrädd.

Balder är fem år och familjens kelgris. ”En normal dag ligger han under täcket när jag går och lägger mig. Jag lyfter upp täcket och han kryper ner under. Där ska han sova, berättar Albert och skrattar.
Foto: Privat
Balder är fem år och familjens kelgris. ”En normal dag ligger han under täcket när jag går och lägger mig. Jag lyfter upp täcket och han kryper ner under. Där ska han sova, berättar Albert och skrattar.

– Det bara skramlade till bland löven, så kom Balder i full fart, berättar husse Albert Svensson, 34, från Mjölby.

Fyrabarnsfadern Albert tillbringade helgen med flickvännen Helena i Sölvesborg. De skulle ha lite filmmys på lördagskvällen och Albert tyckte det var lika bra att han rastade Balder medan Helena fixade i ordning och hällde upp ostbågarna.

Klockan var ungefär 21.30 och ute var det mörkt. Albert och Balder började gå sin vanliga runda men när de mötte en annan person med hund, valde Albert att avvika och ta en annan väg.

– Vi gick igenom ett skogsparti som vi gått genom många gånger tidigare. Jag tände ficklampan på telefonen som vanligt, för annars vägrar Balder gå in bland buskarna och bara sätter sig och surar. Han är mörkrädd och tror det kan vara något otäckt där.

Foto: Privat
”Balder är med mig ofta, även när jag jobbar ibland. Jag reser mycket som säljare och han älskar att hoppa in i hundburen på bilen, berättar Albert.

Ett slag i ryggen

Albert hade musik på i lurarna och hörde ingenting av omgivningen. Balder verkade lite oroligare än vanligtvis, men det kanske bara berodde på att han letade efter en plats att ”göra nummer två på”. Det var då rånaren slog till, något som Kristianstadsbladet var först att skriva om.

– Rätt som det var fick jag ett slag i ryggen från ingenstans. Jag pausade musiken och vände mig om. Då står det en person där som säger åt mig att ge honom telefonen.

Albert beskriver hur han blev så paff och förvånad att han stelnade till och inte kom sig för att reagera. Men Balder reagerade på en sekund och kom farande så löven yrde.

– Då backade killen omgående och gick därifrån.

Väl hemma kunde flickvännen konstatera att Albert var röd och svullen på ryggen där slaget träffade. Det var först nästa dag som de upptäckte att jackan var trasig på stället där slaget träffade.

– Då såg vi att det var ett vitt streck på jackan. Det var ju något vasst som stuckits i jackan precis på det stället jag upplevde att jag blev slagen.

Albert och flickvännen Helena med hunden Balder. ”Han ska vara nära någon hela tiden. Helena säger att det är husses lilla kille. Nu har han fått lite extra god mat. Hans favorit är gurka”, berättar Albert.

Ny i familjen

När polisen senare frågade Albert om signalementet på rånaren, kunde han inte svara på hur rånaren såg ut, mer än att han var klädd i en mörk jacka med en luva.

– Det hände så snabbt och det enda jag såg var att han hade ena handen i fickan och jag undrade vad han hade där. Vad skulle hans nästa drag bli?

Albert, som mäter nästan två meter i strumplästen, styrketränar mycket och väger cirka 115 kilo, hade inte räknat med att bli attackerad.

– Jag har alltid sagt att ”det händer inte mig” och ”händer det mig så tar jag väl diskussionen”. Men nej. Jag blev bara så paff och förvånad och efteråt kände jag mig förnedrad.

Balder är en omplaceringshund och har bara varit i familjen sedan i mars i år. Efter attacken vill Balder inte lämna sin husses sida och matte Helena säger att han är ”husses lilla kille”.

– Han är en fantastisk hund och vi är väldigt lyckliga över att han fick komma till oss. Han är en riktig räddare i nöden och löste situationen på ett sätt som jag inte hade gjort. Jag hade nog bara gett rånaren vad han ville ha, säger Albert.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.