Nasteho, 22, röt ifrån mot förtrycket: Ville att jag skulle städa toaletten

Uppdaterad 2020-12-08 | Publicerad 2020-12-06

Enligt Nasteho Mohamed finns samma klanstruktur i Borlänge som den hon växte upp med i Somalia.

Nu säger hon ifrån och vill kämpa för somaliska kvinnors rättigheter i Sverige.

– Jag vill att varje individ ska få bestämma själv vad den vill göra i livet, säger hon.

22-åriga Nasteho Mohamed flyttade från Somalia till Borlänge för sju år sedan. Idag jobbar hon på en förskola i staden och vill vidareutbilda sig.

– Jag vill bli psykolog eller jurist, säger hon.

Vad hon däremot inte vill är att leva efter klanstrukturer eller bli förtryckt för att hon är kvinna. Men det är precis vad hon har blivit, enligt henne.

Den 8 november skulle den somaliska föreningen UMIS byta lokaler. Nasteho var där för att hjälpa till med flytten när hon plötsligt blev kränkt av en äldre manlig medlem.

– Han sade åt mig att gå hem och sedan komma tillbaka för att städa toaletterna eftersom att jag är kvinna, säger Nasteho och fortsätter:

– Han sade också ett uttryck på somaliska. På svenska blir det: ”Mannen 100, kvinnan 50”. Det betyder att mannen är mer värd.

Nasteho har berättat om det här i Dalarnas tidningar och för SVT.

Nasteho Mohamed drömmer om att bli psykolog eller jurist.

”Oacceptabelt och hemskt”

Händelsen på UMIS gjorde henne ledsen och förbannad. Samma dag lade hon ut ett klipp Facebook där hon gråtandes berättade om upplevelsen.

Nasteho menar att samma kvinnoförtryck och klanstrukturer som hon växte upp med i Somalia existerar även i Borlänge.

– För mig är det oacceptabelt och hemskt. Samhället i Sverige har kommit så långt. Ändå finns klanstrukturer.

Vad är en klanstruktur?

– Det är svårt att förklara. Men till exempel att klanen bestämmer allt, trycker ner människor och att kvinnor inte är lika mycket värda. Man ska också hålla ihop inom klanen och lösa saker inom klanen.

Ingen skillnad på män och kvinnor

Efter att hon öppet delat med sig av sina åsikter har en debatt blossat upp bland somalier i Borlänge. Vissa skickar elaka meddelanden till Nasteho och andra har slutat hälsa på henne.

– En del anser att jag svartmålar befolkningen, en del stöttar mig, säger hon.

Men trots att Nasteho bitvis blivit utstött ångrar hon inte att hon höjt sin röst och gått sin egen väg. För henne är det en självklarhet att säga ifrån, eftersom målet är förändring.

– Jag skulle bara kunna gå vidare med livet. Men då kommer samma sak hända fler kvinnor och det vill inte jag, säger hon.

Nasteho är stolt över att vara somalier, men hon accepterar inte förtryck och tänker fortsätta att stå på sig för kvinnors rättigheter.

– Jag vill att varje individ ska få bestämma själv vad den vill göra i livet. Det ska inte vara någon skillnad på män och kvinnor.

Mursal Isa, ordförande för kultur- och bildningsnämnden i Region Dalarna.

Backas upp av politiker

Nasteho Mohamed får uppbackning av MP-märkta Mursal Isa, som är ordförande för kultur- och bildningsnämnden i Region Dalarna samt även själv svensksomalier. Han reagerar kraftigt på hur föreningen UMIS agerat efter händelsen.

– Ledande personer ur föreningen gick ut på Facebook och försvarade kränkarna och försökte tysta Nasteho. Det är oacceptabelt, säger Isa.

Upplever du att det finns klanstrukturer i Borlänge?

– Klanstrukturer är en del av kulturen i ursprungslandet. Hela det politiska systemet i Somalia bygger på klantillhörighet och det är någonting som vissa tar med sig hit till Sverige. Det finns en del föreningar/organisationer som utnyttjar klantillhörighet här för att driva sina egna intressen.

Han menar att de här krafterna ofta försvårar integration och inkludering trots att de kan påstå att de jobbar med just dessa frågor.

– Men hurvida Nasteho blev kränkt på grund av klantillhörighet eller om föreningen styrs med klanstrukturer kan jag inte svara på.

Föreningen: Alla är lika mycket värda

I ett mejl till Aftonbladet skriver föreningen UMIS att de tycker att debatten om jämställdhet och integration som blossat upp är viktig. Men föreningen anser samtidigt att debatten blivit infekterad och att somalier som grupp nu smutskastas.

Föreningen dementerar att den skulle genomsyras av klanstrukturer. Föreningen menar att alla människor är välkomna och lika mycket värda.

När det gäller den specifika händelsen som Nasteho beskriver skriver föreningen att en internutredning just nu pågår. Föreningen skriver också att att Nastehos känslor, tankar och åsikter ska respekteras.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!