Min omställning

PRESENTERAS AV

Denice gick in i väggen – la om hela sin livsstil och blev ”Plånbokssmart”

Längtar du bort från stressen och pressen i stan?

Är du trött på skenande kostnader och jakten på framgång?

Denice Fallsdalen, känd för sitt instagramkonto och bloggen ”Plånbokssmart”, lämnade Stockholm för ett lugnare liv i Nyköping en dryg timme bort.

Under 2015 kände småbarnsmamman Denice Fallsdalen att det fick vara nog. Stressen och pressen med jobb, storstadsliv och familj blev för mycket. Denice gick in i väggen. Utmattningen blev startskottet för ett nytt liv – med nya värderingar och nya möjligheter.

– Då utvecklades ”Plånbokssmart”. Jag började fundera på vad jag kunde göra för mig själv, för att jag skulle må bättre. Och jag började se mer på det här med klimatet och vår planet och hur den påverkas av vår konsumtion.

Denice Fallsdalen driver bloggen och instagramkontot ”Plånbokssmart” och utöver det utbildar hon sig till sjuksköterska. Om ett år tar hon examen.

– Jag har alltid tyckt om att arbeta med människor. Tidigare gjorde jag det inom ekonomi, som bankrådgivare.

Men i samband med utmattningssyndromet, och flytten från Stockholm till Nyköping, insåg både hon och maken att båda inte kunde fortsätta med att jobba i Stockholm. För Denice kändes det självklart att testa något nytt.

– Det var ett bra läge att göra det. Jag tänker funkar det, så funkar det. Jag kommer ju alltid vara ekonom och som sjuksköterska finns det jobb, så det ordnar sig.

Hur är det att bo i Nyköping, jämfört med Stockholm?

– Här kan vi bo i villa och ha odlingsmöjligheter. När vi bodde i lägenhet i Stockholm kände vi alltid ett behov av att ta oss därifrån när det var varmt på sommaren. Men nu är man mer hemma, man har inte behov av att resa på samma sätt.

Denice fick nog – lämnade Stockholm för ett lugnare liv i Nyköping.
Denice fick nog – lämnade Stockholm för ett lugnare liv i Nyköping.

Skippar dyra resan

När många väljer att resa till playan, semestrar Denice hemma med sin man och två barn.

– Många säger att de vill åka utomlands, för att ”komma bort och vila”. Men då undrar jag vad är det du behöver komma bort ifrån? Är det något du kan göra här och nu för att skapa en förändring i ditt liv? Många hetsar och pressar 51 veckor om året för att kunna åka en vecka till playan.

Att tänka om, se sina möjligheter, fundera över vad som är viktigt i livet. Det är något som Denice tänker kring och skriver mycket om.

– Att springa runt och stressa för att köpa nya saker intresserar inte mig. Jag känner att jag vill ha mer tid, jobba mindre. Då behöver man konsumera mindre eller hitta andra alternativ.

Jobba flera timmar för en tröja

För Denice är tid pengar. Hon tipsar om att det kan vara mycket värt att fundera över hur många timmar man måste jobba för att ha råd att köpa den där märkeströjan man vill ha.

– Lägg inte onödiga kronor och därmed en massa tid på sånt som egentligen inte gör dig lycklig.

Nu stiger priserna och många har svårt att få pengarna att räcka till. Vad har du för tips?

– Först och främst bör man se över sina löpande avtal. Många har onödiga abonnemang som kostar. Man kan också rensa ut hemma och sälja, köpa second hand, ligga steget före och passa på att köpa när det finns erbjudanden.

Hon tipsar också om att göra upp en budget, för att få koll på de kommande utgifterna.

– Planera för månaden. Ska barnen på kalas? Är det någon stor räkning som måste betalas? Ha en liten plan. Se över hur mycket pengar du har möjlighet att lägga på nöjen.

En annan sak som Denice pekar på är matsvinnet.

– Det kostar många tusenlappar.

Och icke att förglömma är att guldkanten i tillvaron inte behöver vara dyr. Den kan till och med vara gratis. Det kan handla om gratis aktiviteter som erbjuds av kommunen, eller en cykeltur till stranden.

– Och vad finns i naturen? Offentliga äppellundar får man plocka frukt i. Och man kan också fråga i sociala medier om någon har rabarber eller annat att skänka bort. Och du som har ett överflöd – låt det inte ruttna bort.

5 plånbokssmarta tips från Denice:

  1. Våga vara operfekt. Du behöver inte nya kläder och saker för att utföra en aktivitet. Är sakerna trasiga? Lappa och laga, det behöver inte vara så svårt.
  2. Inför köpstopp. Hur många köp har du gjort för att du varit stressad eller trott att du haft ett behov av något? Behov som du sedan inser att du inte har.
  3. Testa byteshandel. Byt med varandra. ”Jag älskar att baka, så jag kan lika gärna baka några extra limpor.” ”Att klippa någon är så kul, jag klipper gärna dig.” Be om hjälp och erbjud hjälp. Ta hand om varandra.
  4. Framförhållning är A och O. Ligg steget före och undvik dyra sista-minuten-lösningar. Många saker är återkommande: behovet av kaffe på morgonen, att barnen växer en storlek, födelsedagar, högtider etc.
  5. Spara pengar på ditt intresse. Kanske är det så att något som du gör för att få återhämtning, faktiskt sparar eller genererar pengar? Som att baka, odla, eller lära sig mer om aktier. Börja med det.

KÄLLA: Plånbokssmart

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.