Anton, 39, har ett eget vattenkraftverk – försörjer 200 hushåll

Uppdaterad 2022-02-01 | Publicerad 2021-10-23

Vattnet forsar fram under Harakers kvarn i Skultuna. Här producerar Anton Lindblad el genom vattenkraft.

Han är i dag självförsörjande på el – och kan till och med sälja till andra.

– Hållbarhet är nyckeln i en modern verksamhet, säger Anton Lindblad, 39.

Följ ämnen

På dörren till maskinrummet sitter en skylt som varnar för livsfarlig spänning. Där inne är ljudet högt, vi får höja våra röster för att höras. Turbinen snurrar snabbt bredvid den stora generatorn.

– Vattenkraften tas ut av nivåskillnaden mellan den övre och den nedre vattenspegeln, berättar Anton Lindblad som är civilingenjör i maskinteknik.

Vattnet från Svartån leds in via en intagskanal in under kvarnen och strömmar vidare till en vattenturbin som ser ut som en fyrbladig båtpropeller, fast mycket större. Den är närmare bestämt en meter i diameter.

– Turbinen ”lånar” vattnet en kort stund, när energin har blivit el går vattnet tillbaka ut till ån och fortsätter ner till Mälaren

Det lilla vattenkraftverket producerar omkring en miljon kilowattimmar om året.

– Det motsvarar ungefär årsförbrukningen för 200 hushåll, eller motsvarande en reduktion årligen av 60 till 80 personers totala koldioxidutsläpp, säger Anton Lindblad.

Här i Harakers kvarn, ungefär 20 minuters bilfärd från Västerås, bedriver Anton Lindblad äppelmusteri och café. Men han har också ett eget vattenkraftverk.

Stor oro över elpriserna

Det är snart tio år sedan som Anton Lindblad tog över den vackra gamla kvarnen. Anton som är utbildad maskiningenjör med erfarenhet som vattenkraftskonsult hade en vision att göra kvarnen till någonting mer.

Redan när Anton köpte kvarnen, fanns vattenkraftverket där. I dag driver han också musteri och caféverksamhet i de anrika lokalerna som fram till 1978 var Västmanlands största mjölnarställe.

– Vi använder oss av Svartåns rinnande vatten, den lokala elproduktionen som kraftverket bidrar till används för att värma upp och pastörisera äppelmust till lokalbefolkningen som plockar och tar tillvara på sina egna äpplen, i stället för att de hamnar i komposthögar.

Många oroar sig över de höga elpriserna. Anton berättar att det är skönt att vara självförsörjande på el. Men framåt kommer det krävas stora investeringar i hans vattenkraftsanläggning, så de höga elpriserna öppnar upp för nya möjligheter.

– Dels hjälper kraftverket till att hålla nere elpriserna för konsumenter och den extra inkomsten kommer väl till pass för att kunna investera i kommande miljöförbättrande åtgärder då vattenkraften ska förnya sina tillstånd.

Vattenkraftverket i kvarnen gör att verksamheten är självförsörjande på el. Turbinen till vänster om Anton Lindblad snurrar och till höger står generatorn som omvandlar rörelseenergi till elektricitet.

Utfodrar tjurar

Hösten är en hektisk tidsperiod. På tre månader hinner Anton och gänget på Harakers kvarn musta ungefär 40 000 liter äppelmust.

Att musteriet är självförsörjande med hjälp av vattenkraft är en självklarhet för Anton. Den klimatsmarta elen han har både räcker – och blir över.

– Överskottet av elen går ut på elnätet och konsumeras av privatpersoner.

Varje år ruttnar ungefär 265 000 ton äpplen bort i våra villaträdgårdar. Genom att musta privatpersoners äpplen minskar Anton matsvinnet. Så mycket som 70 procent av fruktens vikt blir till must.

– Och resterna från äppelmustningen går till den lokala bonden som utfodrar sina tjurar med det.

Mustningen av äpplena tar ungefär tre kvart. Under tiden finns det möjlighet att ta en fika i det charmiga caféet som Anton själv har renoverat.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!