Olivia hjälper barn i otrygga hem: ”Oron har ökat”

Uppdaterad 2020-06-23 | Publicerad 2020-03-30

Situationen för barn i otrygga hem förvärras när de isoleras med sina familjer.

Olivia Trygg Larsen vill hjälpa dem genom coronakrisen.

– När föräldrar jobbar hemma och allt sker digitalt märker ingen om de dricker på dagarna, säger hon.

Trygga Barnen finns i hela landet och grundades 2010. Det är en stiftelse som stöttar barn och unga upp till 25 år, vars föräldrar har psykisk ohälsa eller missbruksproblem.

Trygga Barnens anställda och volontärer arbetar på flera sätt. Bland annat ordnar de stödaktiviteter där barn i liknande sitsar får träffa varandra, föreläser på skolor och följer med som stöd till möten med socialtjänst och polis.

– Vi kommer i kontakt med de här barnen via våra chattar, per telefon, mejl och sociala medier, säger Olivia Trygg Larsen, generalsekreterare och medgrundare av stiftelsen.

Olivia Trygg Larsen är själv uppvuxen med en alkoholiserad pappa.

Ökad oro sedan coronaviruset nådde Sverige

Det är framförallt i chattarna som Trygga Barnen har märkt av en ökad oro hos barn och unga sedan coronaviruset kom till Sverige.

– I vanliga fall måste deras föräldrar åka till jobbet på dagarna. Då kommer de upp, duschar, kanske kör bil och har förhållningsregler som hindrar från att dricka alkohol. Nu flyter rutinerna ihop. Skillnaden mellan vardag och helg suddas ut. Det leder till en oförutsägbar situation för de här barnen, förklarar Olivia.

De som dricker kommer dricka mer

Hon menar att många barn redan är isolerade med sina familjer. En del för att de varit på resa och tvingats till karantän, andra för att föräldrarna inte tillåter dem att gå till skolan på grund av smittorisken, trots att skolan är öppen.

– Barn som inte är isolerade med sina familjer är oroliga för att bli det. För vissa är skolan och fritidsaktiviteterna den enda tryggheten i livet.

Stiftelsen märker redan konsekvenser av coronaviruset i Sverige. Men Olivia tror att situationen för de här barnen kommer att förvärras ju längre coronakrisen varar.

– Föräldrar som redan har problem och dricker kommer att dricka ännu mer. Oron de känner av att kanske bli av med jobbet eller tvingas gå ner i tid kommer förändra redan en jobbig situation ytterligare hemma. Många barn känner oro inför vad som komma skall.

Utökad chatt

Nu rustar stiftelsen för att kunna hjälpa så många utsatta barn som möjligt i coronakrisen. Sedan förra fredagen är chattarnas öppettider utökade och finns nu bemannade varje dag.

– Vi kunde inte bara sitta och vänta. Vi var tvungna att agera, säger Olivia.

Många av stiftelsens 70 volontärer, som utan att tveka ställde upp på att bemanna de extra chatt-passen, är utbildade av stiftelsen. De flesta har också egna erfarenheter från att växa upp i hem med missbruk eller psykisk ohälsa.

På så vis kan de relatera till barnen som söker hjälps upplevelser.

– Vi vet hur det känns att gömma sig i garderoben eller under täcket och känna sig som ensammast i världen. Den här problematiken tar inte paus för att det är pandemi.

Barnen kan inte berätta

Nu hoppas hon att resten av samhället sluter upp för barnen.

– När föräldrar jobbar hemma och allt sker digitalt märker ingen om de dricker på dagarna. Det är fruktansvärt för barnen.

Olivia Trygg Larsen fortsätter:

– När dörrarna är stängda kan barnen inte berätta för någon vad som händer där innanför. Jag vill uppmana vuxna att höra av sig till barn på samma sätt som de hör av sig till äldre nu.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!