Pappan till Sofias barn sitter i fängelse: ”Vi ska inte skämmas”

Uppdaterad 2020-09-11 | Publicerad 2020-09-05

Sofia skämdes när pappan till hennes barn åkte in i fängelse.

Tack vare organisationen Bufff har hon tänkt om och vill nu minska tabut kring att ha en anhörig som sitter inne.

– Allra minst barnen ska skämmas. Det är inte deras fel, säger hon.

Hösten 2018 åkte pappan till Sofia Skoglunds då femåriga dotter in i fängelse. Vid den här tiden var de separerade. Barnet bodde tiden innan straffet varannan vecka hos föräldrarna.

Sofia började genast fundera på hur barnet skulle påverkas av pappans fängelsestraff. Hon befarade en kaosartad framtid.

– Det kändes jättejobbigt efter rättegången, säger hon.

Det var pappan som berättade nyheten för dottern.

– En dag när jag skulle hämta på förskolan ville en av pedagogerna prata med mig. Hon sade: Din dotter säger att hennes pappa ska sitta i fängelse. Personalen trodde att hon hittat på det. Men jag blev ju tvungen att svara att det tyvärr var sant.

Sofia Skoglund.

”Vad får pappa för mat i fängelset?”

Kort efter att pappan börjat avtjäna sitt straff började dotterns frågor.

”Vad får pappa för mat i fängelset?”

”Trivs pappa bra i fängelset?”

”Vad har pappa gjort för elakt som gör att han måste sitta i fängelset?”

– Jag har förklarat för henne att pappa inte har gjort något elakt. Har har gjort något dumt. Hon förstår skillnad på elak och dum.

Fick hjälp att hantera dotterns känslor

För att kunna möta dotterns tankar, funderingar och känslor sökte Sofia hjälp. Tillsammans med dottern började hon gå till hjälporganisationen BUFFF (Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse).

Där fick de prata med utbildade vuxna och andra volontärer. Även träffa barn och föräldrar som också hade erfarenhet av att ha en anhörig i fängelse.

– Vi har gått till BUFFF en gång veckan på öppet hus. De ordnar bland annat pyssel och middagar. Det är skönt att komma dit. Alla där förstår en. Man behöver inte förklara någonting.

Hjälporganisationen har förändrat Sofias syn på fängelsestraffet.

– Innan jag gick dit hade mycket förutfattade meningar om vilka som skulle vara där. Men nu har jag träffat så mycket vanliga människor på Bufff. Mammor och pappor. Det finns fler folk än man tror som lever med en anhörig i fängelse.

Sofia Skoglund.

Minns första besöket i fängelset

Sofia var nervös första gången hon och dottern skulle hälsa på i fängelset.

– Vi fick gå genom en sådan detektor som finns på flygplatser. De kände på oss med en grej för att kolla att vi inte hade något vasst. Kläderna hängde vi i ett skåp. Sedan satte vi oss i ett barnrum och väntade på att hennes pappa skulle komma.

Vad tyckte dottern om besöket?

– Det gick bra. Rummet var målat i glada färger med Lilla sjöjungrun på. Det fanns soffa, tv och en bokhylla med leksaker. Hennes pappa hade med sig fika som han köpt i fängelsets kiosk. Men två timmar går ganska fort.

Snart blir din dotters pappa frigiven. Vad tänker hon om det?

– Hon vet att det är nära nu. Det har varit mycket tårar och tankar. Ibland vill hon inte prata med honom i telefon eftersom hon börjar längta efter honom för mycket då.

Barnen ska inte skämmas

Sofia tycker att det känns tabubelagt att att säga att pappan till hennes dotter sitter i fängelse. Just därför vill hon berätta om det.

– Jag vill göra det här mindre tabu genom att prata om det. Det måste upp till ytan. Vi ska inte skämmas. Allra minst barnen ska skämmas. Det är inte deras fel eller straff, säger Sofia Skoglund.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!