Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Camilla: Om jag inte lämnar honom nu så dör jag

Av: 

Susanna Vidlund

SVENSKA HJÄLTAR

Camilla Nordström var 20 när hon träffade honom med stort H.

– Han var otroligt charmerande och överöste mig med kärlek och komplimanger. Han satte mig nästan på en piedestal.

Men snart visade sig att mannen var kontrollerande och våldsam. Till slut fick Camilla fly för sitt liv.

I dag hjälper hon kvinnor som är i en liknande situation.

– Jag vill få bort den stämpeln att män som misshandlar är monster. Det är vanliga män. Det kan vara din kollega, bror – vem som helst. Folk måste förstå det. Det handlar om män i alla samhällsklasser, nationaliteter och åldrar, säger Camilla Nordström, som nu är 41 år.

I dag mår Camilla bra, även om hon alltid kommer att bära med sig spåren av misshandeln hon utsatts för.

– Min näsa har blivit knäckt, käken har gått ur led och efter det får jag lätt inflammationer där. Jag har problem med mitt tal eftersom jag fått en skada i hjärnan som gör att jag har svårt att få fram mina ord när jag är trött. Jag har skador i fingrarna. Mitt bäcken är skadat efter att jag har blivit hoppad och stampad på. Vissa perioder måste jag gå på kryckor.

I tjugoårsåldern började Camillas längtan efter kärleken och lusten att slå sig till ro och få barn. Det var då hon träffade den man hon trodde skulle bli mannen i hennes liv.

– Det var ett väldigt intensivt uppvaktande och en väldigt intensiv relation, som de här relationerna många gånger är. Då förstod jag det inte, men i dag när jag ser tillbaka på det var varningssignalerna där tidigt.

Camilla blev i det senare förhållandet bland annat slagen med en trasig tavla där spikarna stack ut.

Foto: Polisen

Isolerade och kontrollerade

Camilla, som bodde i Halmstad, flyttade till pojkvännen som bodde i en annan stad. Efter det förvärrades situationen.

Det började med kommentarer som ”ska du verkligen ha de där byxorna på dig, de sitter lite tajt. Jag tycker ju att du är så fin och du är min tjej. Jag vill inte att någon annan ska kolla på din rumpa”.

– Sen började det sakta men säkert gå över till min familj, att den inte var bra för mig. Han skjutsade mig till jobbet och sen kom han och hämtade mig också. Och så fortsatte det här. De små, små stegen till att kontrollera och isolera mig. Det här var inget som gick över en natt.

Allt gick väldigt snabbt. Det unga paret förlovade sig och Camilla blev gravid.

Hon kommer tydligt ihåg första gången han slog henne. En hård örfil rätt i ansiktet på Camilla som då var gravid.

– Det var en jättechock för mig.

Efter det eskalerade våldet, de fina perioderna blev allt kortare och örfilarna kom till slut varje dag. Stundtals låste han in Camilla i lägenheten och tog deras dotter. Hon var fånge i sitt eget hem. Det var han som stod på lägenheten och hade kontroll över hennes ekonomi. Camilla beskriver sig som hjärntvättad och gjorde allt hon kunde för att behaga honom.

– Till slut fick jag inte jobba, inte gå till skolan. Ingenting. Jag hade bara honom och min dotter. Och det var grovt våld, näst intill varje dag.

”Nu släpper jag taget”

Våldet kulminerade i en våldsam misshandel en kall novemberkväll där mannen tog ut Camilla och deras lilla dotter som var i ettårsåldern i skogen. Dottern lämnade han i bilen, medan han misshandlade Camilla svårt.

– Det var en otroligt grov misshandel. Det var knytnävsslag, det var sparkar, han stampade på mig. Till slut kunde jag inte stå. Han drog upp mig i håret så jag hängde i det. Jag tuppade av stundtals. Jag minns att jag hör honom skrika ”ställ dig upp” men jag kunde inte. Han sparkade mig i huvudet.

Till slut pausade pojkvännen misshandeln för att köra dottern till sina släktingar. Camilla lämnade han liggande i skogen i tunn tröja och utan skor i mörkret och kylan.

– Jag minns att jag försvinner bort. Och jag minns känslan ”Gud vad skönt, nu slipper jag det här, nu släpper jag taget”. Men så vaknar jag till och det enda jag tänker på är min dotter. Jag vill inte att hon ska växa upp med den här kvinnosynen. Jag måste kämpa för henne.

Efteråt får hon veta att mannen åkte vidare till McDonalds för att äta och dricka kaffe, innan han åkte tillbaka och hämtade henne.

– Då förstod jag att jag kommer dö om jag stannar här. Bara någon dag tidigare hade han tagit strypgrepp på mig tills jag svimmade och dunkade mitt huvud i ett bord.

Camilla Nordström arbetar i dag som föreläsare, stödperson, studiecirkelledare samt kommunikatör. Hon brinner för att stödja utsatta kvinnor.

Foto: Malin Arnesson

Planerade sin flykt

Länge tänkte Camilla på att rymma. Men mannen utövade en sådan kontroll och hade hotat med att ta dotter deras dotter och skicka henne utomlands till släktingar. Men en natt såg Camilla sin chans att fly. Pojkvännen skulle sova borta och hon hade lurat i honom att allt var bra efter misshandeln, så han inte skulle misstänka något.

– När han väl gått så är det första jag gör att ringa min mamma. Jag bara totalt bröt ihop och sa ”mamma jag måste härifrån. Om jag inte kommer härifrån nu så dör jag” och mamma kom och hämtade mig där på natten.

Det kom att dröja sex svåra år och Camilla beskriver det som att hon var ”på flykt i sitt eget land”, men till slut blev mannen dömd för grov kvinnofridskränkning efter att upprepade gånger ha uteblivit från rättegång. Han dömdes för grov kvinnofridskränkning till nio månaders fängelse. Flera av brotten var då redan preskiberade.

– Jag fick kämpa väldigt mycket för att åklagaren skulle ta det till åtal. Jag stod på mig, jag tjatade, jag ringde, jag grät. För någonstans kände jag att jag vill ha rätt, berättar Camilla som tillägger att straffet i sig inte var något som avskräckte expojkvännen.

– Han sa ”Sverige har så låga straff, så jag tar lätt det straffet”.

Camillas ex drog vid ett tillfälle av nio av hennes flätor från skalpen. Han dömdes i tingsrätten för misshandel och olaga hot.

Foto: POLISEN

Slet av flätorna

Camilla lyckades gå vidare i livet och träffade en ny man som hon hade en bra relation med och som hon fick ytterligare två döttrar med. Men den relationen tog slut och efter det inledde hon en ny relation med en man. En man som även han visade sig vara våldsam.

– Det var en otroligt bra man och jag blev jättekär. Vi hade det jättebra den första tiden men mannen återföll i missbruk och kriminalitet.

Våldet eskalerade väldigt snabbt.

– Det var en fruktansvärd misshandel. Han drog av nio av mina flätor från skalpen, så jag hade liksom inget hår där. Det var knytnävsslag som han matade in i ansiktet. Och där var det mycket sparkar och slag. Jag var gravid och försökte skydda bäckenet. Därför kom det många sparkar mot huvudet och mot bäckenet och ryggen och det är ju där det är förstört. Han slog mig också med en söndrig tavla med spikar på.

Camilla var tvungen att åka in till sjukhus med ambulans. Hon valde att polisanmäla mannen och avsluta relationen. Han dömdes i tingsrätten för misshandel, olaga hot, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen till ett års fängelse.

Camilla Nordström har skapat en grupp på Facebook där kvinnor som heter Gemenskap Kvinnofrid där kvinnor kan mötas och stötta varandra och dela erfarenheter. I dag är de uppe i nästan 4 000 medlemmar.

– Tjejerna delar med sig av sina upplevelser, ger råd och tips, pushar varandra.

Camilla som också finns på Instagram hjälper även till med stöd vid polisförhör, myndighetskontakter och rättegångar. Utöver det håller Camilla föredrag om sin väg till ett liv utan våld för bland annat skolor, polis, socialtjänst och utsatta kvinnor. Hon jobbar också med en film för att hedra utsatta kvinnor och startat en manifestation för att få med männen i den viktiga frågan.

I dag arbetar Camilla Norström med att stötta våldsutsatta kvinnor. Hon har följt med som stödperson på cirka 150 rättegångar men hjälper även till vid andra kontakter med myndigheter. Eftersom hon vet hur det är att genomgå en rättegång som utsatt kvinna, kan hon hjälpa kvinnorna med det.

Foto: Malin Arnesson

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hjälp kvinnojourerna att rädda liv – skänk din gåva här

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Svenska hjältar

Civilkurage

Relationsvåld

Våldet mot kvinnor

Våldsbrott

Relationer