Stina, 24, blev dagens hjälte: ”Trodde det var sälar”

Av: Maria-Elena Zelaya

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre extremt ovanliga näbbvalar låg strandade längs kusten i Sotenäs kommun och kippade efter luft. Av en ren slump såg 24-åriga Stina Hellberg vad som var på väg att ske och larmade efter hjälp.

– De hade dött om inte vi hade sett dem, säger hon.

När 24-åriga Stina Hellberg och hennes pojkvän på söndagseftermiddagen skulle gå och titta på hällristningar i Sotenäs kommun i Västra Götaland, såg de på avstånd vad de först trodde var sälar som plaskade i vattnet.

– Ungefär 100 meter bort såg vi något som plaskade vid havskanten, det var ju inte en människa i närheten så vi gick närmare och kollade, säger Stina Hellberg.

Det unga paret från Motala var på semester på västkusten och hade tidigare varit på djurparken Nordens Ark, när de på närmare håll såg att ”sälarna” inte var några sälar. I själva verket var det tre stycken fyra meter stora Sowerbys näbbvalar som strandat.

1 av 4

– Vi har inte varit så mycket på västkusten innan så vi trodde först att det var en del av djurparken. Sedan insåg vi att det var vilda djur från havet och sprang efter hjälp, säger hon.

Extremt ovanliga

Två av näbbvalarna låg upp och ner och kippade efter luft medan den tredje var en bit ifrån och försökte plaska sig till djupare vatten. Paret skyndade sig till djurparken och bad om hjälp från personalen.

– Direkt kom det en massa personal, följde med till vattnet och började rädda djuren, säger Stina Hellberg.

Först visste personalen inte vad det var för typ av valar de höll på att rädda. För någon vecka sedan strandade en tumlare i närheten som senare tyvärr dog. Men enligt Mats Höggren, vd på Nordens Ark, är Sowerbys näbbvalar extremt ovanliga i Sverige och därför tog det en stund för dem att identifiera dem.

– Vi har aldrig varit med om liknande tidigare. Jag är extremt stolt över mitt team som så snabbt var på plats och räddade djuren. Det är exakt det Nordens Ark ska stå för, säger Mats Höggren.

Dagens hjälte

Efter en stunds kämpande lyckades personalen vända på näbbvalarna och alla tre kunde lotsas ut till djupare vatten där de sedan kunde ta sig i väg på egen hand. För Stina Hellberg och alla inblandade blev söndagen en dag de kommer minnas länge.

– Jag blev jätteglad över att de kunde räddas, de sa att jag var dagens hjälte. Hade inte vi sett valarna hade de dött där, säger Stina Hellberg.

Enligt personalen på Nordens Ark händer det att djur strandar längs kusten, då handlar det ofta om att djuren av olika anledningar mår dåligt och har svårt att ta sig ut på egen hand. Nu hoppas de att näbbvalarna ska vara starka nog för att klara sig själva.

– Det blev en oerhört spännande söndag. En teori vi har just nu är att den största av dem mådde dåligt och att de andra två följde med, säger Mats Höggren.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.