Benjamin, 8, räddade familjen undan brand

”Hela huset hade kunnat brinna ner”

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Åttaårige Benjamin Tjernberg vaknade mitt i natten. Han kände direkt att allt inte var som det skulle.

– Jag kände en konstig, stickande lukt, säger Benjamin till Aftonbladet Svenska hjältar.

Benjamin väckte sin pappa och tillsammans såg de till att familjen kunde ta sig ut ur huset, undan branden.

Benjamin vaknade på natten. Det luktade konstigt i huset. Sen förstod han att det brann. Det visade sig att vattenpumpen i källaren blivit överhettad. Huset fylldes snabbt av tjock rök.
Foto: PRIVAT
Benjamin vaknade på natten. Det luktade konstigt i huset. Sen förstod han att det brann. Det visade sig att vattenpumpen i källaren blivit överhettad. Huset fylldes snabbt av tjock rök.

Natten mot fredagen den 28 augusti larmades ambulans och räddningstjänst till en villa i Ljungbylund. Orsaken: En brand.

Familjen Tjernberg som består av mamma Stefania, pappa Andreas och barnen Johanna, 13, Benjamin, 8, Attilas, 6, och Nikola 2, är nyinflyttade i sitt hus som är beläget några kilometer utanför Emmaboda.

Alla hade gått och lagt sig och somnat när Benjamin plötsligt vaknade och förstod att allt inte stod till som det skulle. Någonting luktade konstigt.

– Jag gick för att väcka pappa men han sa att jag skulle gå och lägga mig igen, berättar Benjamin.

Hela huset var rökfyllt

Men Benjamin gjorde inte som han blev tillsagd. I stället gick han runt i huset och försökte lista ut varifrån lukten kom. Snart förstod han att det som luktade var brandrök.

– Det luktade bränd plast.

Nu gick det snabbt. Den här gången lyssnade pappa Andreas på Benjamin. Han klev raskt upp ur sängen för att se var det brann.

Stefania väcktes av sin make.

– Vid det här laget var hela huset rökfyllt, berättar Benjamins mamma Stefania Tjernberg.

Hon berättar att hon i det närmaste blev helt blockerad i huvudet.

– Jag ville bara släcka elden och sprang runt som en yr höna. Då sa min man att du måste gå ut. Jag minns bara detta som ett kaos, jag var jätterädd och frös, berättar hon.

Ville fortsätta sova

Benjamin kunde behålla lugnet och väckte sina syskon.

– Attilas blev sur på mig för han ville sova. Men då sa jag att det brann och då sprang han ut ur huset, in i bilen.

Benjamin, resten av syskonen och deras tre hundar Astor, Tesla och Dyra tog sig ut ur huset med. Stefania ringde 112. Både ambulans och räddningstjänst ryckte snabbt ut.

– Men brandkåren hittade ingen låga. Först trodde de att det brann i väggarna. Men så var det en brandman som hittade källan till all rök. Det var vattenpumpen i källaren som börjat brinna, berättar Stefania.

Motorn som drev vattenpumpen hade blivit överhettad och börjat smälta när brunnen hade sinat, något tidningen Barometern var först med att rapportera om.

– Det här huset har stått tomt länge och så flyttar en fyrabarnsfamilj in här. Det frestar på, konstaterar Stefania.

Foto: PRIVAT
Familjen Tjernberg består av pappa Andreas mamma Stefania, Nikola, 2, Attilas, 6 och Benjamin, 8 samt Johanna, 13 (ej med på bild). De är glada över att allt ändå gick så bra vid branden. Och det är tack vare Benjamins rådiga insats. ”Hade det hunnit ta ordentlig fyr så hade det varit kört”, säger Stefania.

Hela huset hade kunnat brinna ner

Familjen hade tur i oturen. Tack vare att Benjamin så snabbt reagerade och väckte sin pappa, kunde familjen och huset klara sig utan skador.

– Den tjocka, svarta röken gjorde att det var svårt att andas och efteråt var vi sotiga i slemhinnorna, berättar Stefania.

Nu måste familjen borra ny brunn och köpa ny kompressor. Invändigt finns det också saker att göra och det luktar fortfarande rök inomhus.

– Sedan håller vi ju på att uppdatera hela huset ändå. Vi hade tur. Hade lågorna varit lite större så hade hela huset kunnat brinna ner. Hade det hunnit ta ordentlig fyr så hade det varit kört, säger Stefania.

Brandvarnarna har kommit på plats nu efter branden.

– Vi hade brandvarnare, brandfiltar och brandsläckare redan innan men vi hade inte hunnit montera upp dem efter flytten men nu sitter allt där det ska och fungerar, säger Stefania.

Familjen trivs i sitt nya hem trots det som hände.

– Det är fantastiskt här. Vi har 38 höns och förbereder för får, gris och ko och så ska vi odla för eget bruk, säger Stefania.

Och Benjamin håller med.

– Nu känns det bra hemma, allt är som vanligt igen.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.