Niclas stoppade 5-åringen som körde bil: ”Jag bara agerade”

Niclas Lindh åkte elscooter mot jobbet när han upptäckte något udda på bilvägen.
En fickparkerad bil krockade in i bilen framför och sedan i bilen bakom innan den trängde sig ut.
– Min första tanke var att det var en påverkad person, så jag fick en chock när jag kikade in i bilen och barnet trampade ner gasen, säger Niclas.

Det första Niclas reagerade på var en krock. Och sedan en till.

– Bilen tryckte till bilen som var parkerad framför så att den åkte in i ytterligare en bil. Så då undrade jag såklart vem det var som försökte ta sig ut där, säger Niclas Lindh.

Bilen körde ut på bilvägen och Niclas kom ikapp med sin elscooter på cykelbanan.

– När jag kom upp jämsides ser jag att det är en liten pojke som kör, och vi fick ögonkontakt. Först förstod jag ingenting, det tog ju någon sekund innan jag kopplade att ”herregud han kör ju”.

Niclas tänkte att han måste försöka stoppa bilen. Pojken körde ryckigt framåt mot en stor korsning och bussgata med mycket trafik på mornarna.

– Jag försökte köra ikapp på min elscooter och när han tryckte till på gasen gick det ganska fort. Efter ungefär 60 till 70 meter kom jag ikapp och fick kontakt med honom och han stannade till en stund.

Niclas försökte lugna pojken och hoppade av elscootern och gick fram mot bilen.

– Jag tänkte att jag måste ta mig fram och ta nycklarna, men då blev pojken stressad och trampade på gasen igen. Då fick jag lite panik.

Niclas Lindh ingrep och hjälpte 5-åringen som körde bil i Halmstad.
Niclas Lindh ingrep och hjälpte 5-åringen som körde bil i Halmstad.

Försökte varna andra

Niclas hoppade på elscootern igen.

– Jag vinkade till bilarna bakom att hålla avstånd, och försökte köra i vägen för att varna andra om bilen som var på väg.

Efter totalt cirka 200 meter stannade femåringen bilen.

– Jag kastade mig av elscootern och försökte gå lugnt fram sista biten till bilen. Och då fick jag mer riktig kontakt med pojken så då öppnade han dörren och kom fram till mig och jag tog nycklarna direkt.

Efter femåringen hoppade även en yngre syster till pojken ut.

– Det var först då jag förstod att det var ett till barn där i bilen.

Flera andra bilister hade stannat till för att se om Niclas behövde hjälp.

– De tog hand om systern och jag pratade med pojken. Han sa att han ville till mamma, och då frågade jag var mamma var och han sa att hon var hemma. Sen tänkte jag att han får ju inte bara sticka dit, utan jag frågade om han kunde visa mig hur man går hem till honom. Så vi gjorde det tillsammans.

”Vaknade av att jag stod i hallen”

Niclas följde med pojken hem till där han sa att han bodde.

– Och där vaknade de stackars föräldrarna av att jag stod i hallen, så det måste ha varit en chock för dem. Jag förklarade för dem att allt gått bra och att systern också mådde bra och var kvar där ute med några andra vuxna. Och då följde pappan med tillbaka till bilen.

Det visade sig att femåringen hade tagit bilnycklarna i smyg och tänkt ta med sig syskonet på en åktur. Enigt polisen är femåringen ”väldigt bilintresserad”.

– Jag förstår fortfarande inte hur ett så pass litet barn har lyckats starta bilen och köra så långt som han ändå gjorde. Jag är oerhört glad att allt gick bra, säger Niclas.

Polisen i Halmstad har hyllat Niclas ingripande och kallat honom för en hjälte. I intervju med Aftonbladet sa presstalesperson Stefan Gustafsson att det här var en i högsta grad annorlunda händelse.

– Det är en person som hjältemodigt har ingripit och jag kan konstatera att inga personer skadats, säger Stefan Gustafsson.

Det finns inga misstankar om brott i samband med händelsen. Totalt var det sex bilar som fick plåtskador.

– Jag har ju barn själv och det tror jag hjälpte mig när jag försökte få kontakt med pojken. Sen blir det här ju lite av en ögonöppnare, att man kanske behöver tänka lite mer på vart man lägger bilnycklarna någonstans så att barnen inte kommer åt dem, säger Niclas Lindh.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.