Jenni, 36: Känslan av att göra skillnad är oslagbar

Nu har barnhemmet både el och vatten – och ännu fler barn

Uppdaterad 2019-12-11 | Publicerad 2019-03-05

Jenni Lindberg, 36, hade just gått igenom en svår livskris. Ändå bestämde hon sig för att förverkliga sin dröm: att åka som volontär till ett barnhem i Ghana.

I kampen för de utsatta barnen blev hennes psykiska ohälsa inget hinder, snarare en superkraft.

Nu driver hon egna biståndsorganisationen Love Life Sweden. 

När Jenni Lindberg för första gången åkte till Ghana, i juni 2012 , befann hon sig mitt i en livskris. Men att ställa in den planerade resan till barnhemmet var aldrig ett alternativ.

För Jenni blev det i stället en drivkraft och ett sätt för att orka leva vidare.

– Jag tvingades lägga mitt fokus på någonting utanför mig själv, och fick uppleva känslan av att jag faktiskt kan påverka och skapa förändring i både mitt eget och andras liv.

Utsattes för övergrepp

Bakgrunden är att Jenni som barn utsattes för upprepade sexuella övergrepp av en person utanför familjen.

Hon utvecklade tidigt svåra ätstörningar och i vuxen ålder började hon hantera sitt dåliga mående med andra destruktiva beteenden. 

– Hösten 2011 sjukskrev jag mig för att ta tag i de bakomliggande orsakerna till hur jag mådde. 

Hon bestämde sig för att lämna restaurangbranschen, sökte in på en universitetsutbildning, och passade på att boka in en efterlängtad volontärresa innan studierna skulle börja.

–  Ända sedan jag som barn satt framför tv:n och såg ett program om fattiga barn i Afrika har jag drömt om att åka dit och hjälpa, säger hon.

”Jag orkade bara inte leva”

Livet kändes hoppfullt och framtiden ljus och Jennis närmaste tyckte att hon verkade må bättre.

I själva verket gick det alldeles för fort, och efter en impulsiv handling vaknade hon upp med respirator i en sjukhussäng på intensiven.

Hon hade försökt ta sitt liv.

– Jag vet i dag att det var väldigt, väldigt nära. Men jag ville aldrig dö, jag orkade bara inte leva, säger hon.

Två månader senare skulle hon resa ensam till Ghana, något som ifrågasattes av människor runt henne.

– De flesta tyckte nog att jag var galen. Hur kunde jag tro att jag skulle kunna hjälpa andra när jag inte ens kunde ta hand om mig själv? Men jag tvekade aldrig och i efterhand så är resan det bästa beslut jag någonsin fattat. 

När hon blev “nersläppt” i verkligheten på barnhemmet i Ghana kom chocken. I en enkel byggnad utan el eller tillgång till rent vatten levde 26 barn i åldrarna 1–13 år, många av dem sjuka och undernärda. Det var brist på mat och mediciner, inga av barnen gick i skolan, och det fanns inga som helst rutiner. 

– Det var ett totalt kaos. Och vem trodde jag att jag var? Hur skulle jag någonsin kunna göra någon skillnad för dessa barn som behövde så mycket?, säger Jenni.

Hittade något som gav mening

När hon smält de första intrycken bestämde hon sig för att göra det bästa hon kunde utifrån förutsättningarna. 

– Jag hade inga pengar som kunde lösa några problem, men jag hade annat, som kunskap. Små enkla saker som jag kunde göra, som faktiskt spelade roll, säger hon. 

Att införa handtvätt efter toalettbesök och se till att alla barn använde egna handdukar minskade spridningen av bakterier och hudsjukdomar. En gammal plywoodskiva målades med svart färg och användes för att lära barnen alfabetet.

Allt arbetet ger Jenni oerhört mycket tillbaka.

Hon startade också en insamling via Facebook i syfte att laga ett trasigt tak som var det enda som gav barnen skydd från stark sol och hårt regn. På bara några dagar fick hon ihop de 10 000 kronorna som behövdes och taket kunde lagas.

Efter 3,5 veckor kom hon hem till Sverige igen. Trött men extremt peppad. 

– Jag hade hittat något som jag började tokbrinna för och kände att jag kunde göra skillnad, säger hon.

Hjälper 70 personer på barnhemmet

Hemifrån bestämde hon sig för att se till att barnhemmet fick elektricitet och tillgång till rent vatten.

– Jag var inställd på att det skulle ta tid, men det spelade ingen roll. Det fick ta ett år, fem år, tjugo år – men någon måste börja, annars händer det ju aldrig! 

Hon startade den ideella organisationen ”Love Life”, byggde en hemsida, anordnade föreläsningar och började samla in pengar i syfte att nå sitt mål. 

Sex månader senare återvände Jenni till barnhemmet i Ghana och kunde själv slå på strömbrytaren.

Då hade barnhemmet sedan tre månader tillgång till rent vatten via ett mekaniskt borrhål och de tre första klassrummen i den nystartade skolan Love Life Academy stod klara.

På ett halvår hade Jenni uträttat mer än hon någonsin vågat hoppas på.

Sedan dess har hon fortsatt sitt arbete för utsatta barn i Ghana. Inom Love Life arbetar hon nu med flera olika projekt. Arbetet finansieras främst med bidrag från månadsgivare som följt hennes resa genom åren. 

– Jag skulle inte kunna åstadkomma någonting utan de fantastiska människorna som ger mig förtroendet att förvalta deras bidrag. Jag försöker ge tillbaka så gott jag kan genom att visa hur varenda krona gör skillnad, säger Jenni.

”Känslan är oslagbar”

Det lilla barnhemmet har byggts ut och har nu plats för drygt 70 barn. Skolan tar emot elever upp till årskurs 9 och drygt 20 anställda arbetar inom anläggningen. En vattenproduktion bidrar till självförsörjningen och på taket finns solcellspaneler som förser barnhemmet och skolan med elektricitet.

– Ibland måste jag backa lite för att ta in helheten. Det är ett enormt krävande arbete som tar mycket tid och energi. Samtidigt så ger det så otroligt mycket tillbaka, säger Jenni.

Ätstörningarna har släppt taget men Jenni jobbar fortfarande på att bearbeta händelserna från uppväxtåren. Nyligen fick hon diagnosen adhd och tycker att behandlingen mot den har hjälpt henne att få en bättre balans i livet.

Och hon har aldrig ångrat att hon valde att åka till Ghana när tillvaron var som mörkast.

– Livet var tufft då, och det kommer att säkert att bli tufft igen. Men jag tror starkt på att man kan hjälpa sig själv genom att hjälpa andra. Känslan av att göra skillnad är oslagbar, säger hon.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!