Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Marit och Camilla räddade kvinna ur brinnande hus

Av: 

Jenny Alexandersson

SVENSKA HJÄLTAR

En villabrand fick grannarna Marit, Camilla och Vilgot att agera blixtsnabbt.
Tillsammans påbörjade de släckning och räddade en kvinna och ett barn.
– Vi gjorde bara det som alla bör göra, säger Marit Olsson.

Camilla Olausson och Marit Olsson och hennes man Vilgot agerade blixtsnabbt när grannens villa började brinna. De påbörjade släckningsarbetet och räddade en kvinna och hennes barn från elden.

Foto: Privat

När Camilla Olausson tog emot en middagsgäst på garageuppfarten vid sitt hus i Strömstad blev hon plötsligt varse om att det bolmade ut rök från grannens villa.

Den svarta rökpelaren stäckte sig högt ovanför taket.

– Jag agerade direkt, det var jobbhjärnan som gick på. Jag hoppade rätt över staketet in i deras trädgård. Då var det en fullt utvecklad brand som hade startat vid altanen, berättar Camilla som till vardags arbetar som polis, men som var ledig den här dagen.

En annan granne, Marit Olsson och hennes man Vilgot, reagerade också. De hörde rop från andra sidan staketet och fick syn på en kvinna som hade flyttat in i husets källarlägenhet bara några dagar tidigare.

– Det brann i soffan på altanen och på plasttaket. Det var stora lågor upp mot taket och de tre vardagsrumsfönstren exploderade i hettan. Vilgot tog en brandsläckare och hoppade över staket till huset. Jag tog telefonen och larmade 112, berättar Marit.

Kvinnan som bodde i källaren försvann runt husknuten.

Letade efter kvinnan och barnet

– Jag kände mig så trygg med att jag hörde Marit svara rätt och höll sig lugn och kunde förmedla information till SOS-operatören. Jag sprang ner i källarlägenheten och hittade kvinnan och hennes barn där, berättar Camilla.

Barnet hade försökt gömma sig för branden och kvinnan befann sig i chock. Eftersom hon varken talar svenska eller engelska reagerade hon inte på något som Camilla försökte förmedla. Camilla tog upp barnet på höften och tog tag i kvinnan och förde henne uppåt mot ytterdörren.

– Jag tog med henne till vår trädgård och ropade till min man och våra gäster att de skulle ta hand om henne och barnet. Jag kände att jag måste fortsätta. Jag var så orolig att det skulle finnas fler människor i det brinnande huset. Jag vet att familjen som äger huset har barn, men jag hade inget telefonnummer till dem, säger Camilla.

Hon ringde till familjens företag i Strömstad, och frågade efter ägarna. De befann sig utomlands och Camilla fick ett nummer till pappan.

– Som tur var svarade han i sin mobil. Först förstod han inte vem det var, jag fick upprepa mig. Jag frågade med bestämd röst om hela familjen inklusive alla barn befann sig utomlands. Han svarade ja. Och då kunde den den första brandbilen och räddningschefen koncentrera sig på enbart branden och inte livräddning. Det sparade mycket tid för räddningstjänsten, säger Camilla.

Blåljusfamiljen samlad

Marit och Camilla bor nära en stor fotbollsplan i Strömstad. Av en slump befann sig en ledig brandman och en ledig ambulanssjuksköterska vid planen. De kom rusande för att hjälpa till.

– Plötsligt var vi hela blåsljusfamiljen representerade på platsen. Brandmannen var redo och klar att med en gång öppna upp alla luckorna för slangarna när brandbilen kom. Och ambulanssjuksköterskan kom direkt till min trädgård och satt med kvinnan och barnet. Det var helt fantastiskt, berättar Camilla.

Både hon och Marit vill tona ner sina insatser vid branden och säger att det handlade om en lång rad lyckosamma händelser som gjorde att allt gick så bra.

– Vi gjorde bara det som alla skulle ha gjort, säger Marit.

Marit jobbar på en förskola och är brandskyddsansvarig. Hon leder brandövningar med barnen två gånger per år.

– Kanske var det på grund av övningarna som jag agerade på en gång. Jag tvekade inte, allt kom efteråt. Då kände jag rädsla och oro över att elden kunde ha spridit sig till vårt hus. Det ligger bara tio, tolv meter från villan som brann, säger Marit.

Stod och filmade med mobilen

Camilla reagerade på att många stod och tittade på och tog bilder av branden med sina mobiltelefoner. Hon har svårt att förstå hur man kan göra så.

– Jag förstår om inte alla vågar agera i en akut situation, men det är aldrig fel att ringa 112. Det är bättre att ringa en extra gång än att inte ringa alls. Eller ropa till andra att någon är skadad eller behöver hjälp.

Marit, Vilgot och Camilla har träffat grannen som äger huset. Det blev stora materiella skador, men tack vara de tre grannarnas insatser så kom ingen till skada.

– Rökpelaren var enorm. Folk som var ute i Kosterfjorden utanför Strömstad hade sett röken därifrån. SOS hade fått samtal från folk som trodde att det var en skogsbrand. På räddningstjänsten sa de att om Marit ringt 112 tre, fyra minuter senare så hade huset stått i full brand. Den första tiden är helt avgörande, säger Camilla.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Anmäl dig här till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kerstin, 90: Kom så bjuder jag på lunch, Victor

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Bränder

Svenska hjältar

Strömstad