Lars, 64, knivhöggs i halsen: ”De räddade livet på mig”

Nominerar personalen till Svenska hjältar

Uppdaterad 2021-06-22 | Publicerad 2021-05-02

Under dådet i Vetlanda höggs 64-årige Lars i halsen. Kraftigt blödande lyckades han ta sig in i entrén till en tandläkarmottagning.

– Personalen höll tryck mot min hals. De räddade livet på mig, säger Lars.

Nu har han nominerat tandvårdspersonalen som ”Årets livräddare” hos Svenska hjältar.

Strax efter klockan 15 stod tandsköterskan Marina Kalinic i receptionen till Tandvårdshuset i Vetlanda. När hon tittade ut såg hon en man med rullator som rörde sig långsamt utanför entrén. En annan person dök upp och gjorde en rörelse med armen, innan denne försvann.

Mannen med rullatorn kom fram till entrén – släppte rullatorn och stapplade in i receptionen.

– Då rasade han ned och då såg jag att blodet bara sprutade ut, säger Marina Kalinic.

”Som en skräckfilm”

Marina blev rädd men agerade snabbt. Hon rusade fram med papper i handen och försökte stoppa blodflödet. Samtidigt ropade hon på kollegan Yvonne Letterblad.

Yvonne ringde 112 och sprang samtidigt in i ett behandlingsrum för att hämta mer hjälp.

– Jag hämtade en tjej till och hon hjälpte till att hålla tryck på såret. Ärligt talat trodde jag inte att han skulle klara sig. Det var så mycket blod. Det var som en skräckfilm, säger Yvonne.

64-årige Lars attackerades av våldsmannen i Vetlanda den 3 mars. Han skars i halsen.

När Yvonne insåg att det skulle dröja innan ambulansen kom hämtade hon mer personal. Sju anställda var inblandade i räddningsaktionen. Fyra av dem höll ett konstant tryck på såret på Lars hals.

– Man fick trycka rätt hårt så de fick byta av varanda, säger Yvonne.

En av de som höll tryck på såret är tandläkaren Arbion Kabashi. Han berättar att det nästan kändes som kollegorna hade tränat på en traumasituation. Allt gick effektivt och koordinerat. Men detta är inget som ingår i tandläkarutbildningen.

– Jag blir lite kall om händerna nu när vi pratar om det. Minnet och känslorna som man kände då kommer tillbaka, säger Arbion Kabashi.

Hämtade läkare på vårdcentralen

En tandsköterska rusade ut och stoppade en brandbil på gatan. Brandmännen kom in och hjälpte till en stund, men tvingades sedan åka vidare då det fanns fler skadade. Den knivbeväpnade mannan hade huggit sju personer i Vetlanda centrum.

Yvonne skickade också upp en kollega till vårdscentralen i samma hus. Där finns det en läkare som kom ned med dropp.

Personalen på Tandvårdshuset i Vetlanda räddade livet på Lars, 64. Nu är de nominerade till ”Årets livräddare” hos Aftonbladets Svenska hjältar.

När ambulansen till slut kom kördes Lars till Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Där finns överläkare Manne Andersson, specialist i allmänkirurgi och kärlkirurgi, som precis hade klivit av sitt pass men hade jour.

Han konstaterade att Lars skador var livshotande och han opererades omedelbart.

– Det är väldigt ovanligt att ett knivhugg går så djupt. Halspulsådern och stora halsvenen var av. Gärningsmannen hade verkligen träffat det han avsåg, säger Manne Andersson.

”Deras insats var avgörande”

Operationen tog cirka tre timmar. Först efter tre veckor kunde Lars lämna sjukhuset.

Manne Andersson säger att tandvårdspersonalen räddade livet på Lars.

– Deras insats var helt avgörande. De har gjort så han överlevde. Att komprimera en stor blödning på halspulsådern är svårt. En sådan komprimering är svår att hålla, säger han.

– En sak ska man ha klart för sig. Det är ganska vanligt att man gör något irrationellt vid en sådan händelse. Att man lägger över en filt för att slippa se eländet eller håller för löst på såret. Det tandvårdspersonalen gjorde var helt rätt.

Nu har Lars och hans familj bestämt sig för att nominera tandvårdspersonalen till kategorin ”Årets livräddare” hos Aftonbladets Svenska hjältar.

– Hur tackar man någon som räddat ens liv? Det går ju inte att tacka tillräckligt mycket. Är inte de hjältar så vet jag inte vem som skulle vara det, säger Lars.

”Grät när jag såg honom”

Sex veckor efter knivdådet tog sig Lars till Tandvårdshuset igen. Han ville så gärna se sina räddare i ögonen. Det blev ett känslosamt möte – från båda sidor.

– Jag grät när jag såg honom igen. Jag kände en sådan lycka över att han stod där och var så pigg, säger tandsköterskan Cissi Björklund.

Lars träffar sina räddare på Tandvårdshuset.

Lars säger att han har varit bekymrad för hur tandvårdspersonalen själva mått efter händelsen. Att det varit ett trauma även för dem.

– Det måste ha varit fruktansvärt för dem när det ramlade in en kille som blöder ned hela receptionen, konstaterar han.

Knivdådet har skapat ett före och efter i Lars liv. Även om han lider av hjärntrötthet och har svårigheter med talet så känner han sig positiv. Nu vill han visa sina hjältar att insatsen inte var förgäves.

– Med deras insats känner jag nästa en skyldighet att kämpa och bli så frisk jag kan bli efter detta. Så att det de gjorde inte var förgäves.

 

Lars heter egentligen något annat. Han vill egentligen inte ha publicitet men vill ändå berätta vad som hände för att skapa klarhet kring attacken och för att nominera till Svenska hjältar.

 

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!