Kvinnojouren: ”Allt fler utsatta män söker hjälp”

Uppdaterad 2020-01-30 | Publicerad 2018-10-21

Sparkar, slag och sylvassa ord som bryter ner dig totalt.

Tusentals svenskar lever i den vardagen, med våld i nära relationer.

– Nu ökar också antalet män som söker hjälp, säger Ann Isaksson som driver skyddat boende.

Var femte person har någon gång utsatts för brott i nära relation, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Men mörkertalet befaras vara stort – mycket av det som sker innanför hemmets dörrar stannar där och rapporteras aldrig.

– Det är så fyllt av skam och skuld att bli utsatt för våld i nära relation, och ofta beskyller man sig själv och normaliserar våldet, säger Ann Isaksson som driver Alla kvinnors hus i Stockholm.

Alla kvinnors hus är en av alla ideella verksamheter i Sverige som hjälper människor som lever under hot från sin tidigare partner.

– För att komma till vårt skyddade boende ska det vara farligt att vara kvar hemma. Det är ju verkligen kris när de här personerna kommer till oss.

Sedan några år tillbaka erbjuder de även plats för män, och de kan tydligt se att antalet män som söker hjälp har ökat.

– Det är ovanligt att även kunna ta emot män. Men du är lika utsatt oavsett om du är man eller kvinna, och det kan både vara män och kvinnor som är förövare, säger Ann Isaksson och fortsätter:

– Det är lika förödande för en man att bli utsatt som en kvinna, men som man är det säkert ännu svårare att få hjälp. Vårt samhälle är inte uppbyggt på det sättet –  som man ber du inte om hjälp, och kanske blir du inte heller trodd på samma sätt, oavsett om du kommer till polisen eller socialtjänsten. Det håller på att ändra sig, men det tar tid.

Mer tabu för män att prata om problemet

Hur skiljer sig vägen tillbaka för män och kvinnor?

– Egentligen inte, det är samma grundprinciper. Men för mannen kanske det här är ännu mer skambelagt. Det finns ju en bild fortfarande av att män ska vara starka och inte prata.

De som kommer till er – vad har de levt i för vardag innan?

– Oftast från en våldsam relation, där våld kan bestå av olika saker: Fysiskt, psykiskt, ekonomiskt, sexuellt, materiellt … Och allt detta har brutit ner de här individerna under en lång tid.

”Det är lika förödande för en man att bli utsatt som en kvinna, men som man är det säkert ännu svårare att få hjälp”, säger Ann Isaksson på Alla kvinnors hus.

Den som kommer till Alla kvinnors hus får bland annat hjälp med att stärka sig själv. Här får man också praktisk hjälp – som att söka en ny bostad, ansöka om skilsmässa, stöd i kontakter med socialtjänsten, advokater och polisen. Här finns en förskola för barnen och dagverksamhet för de vuxna med skaparverkstad.

Patrik räddades – efter mer än 20 års misshandel

Patrik, vars namn är fingerat, är en av de män som fått hjälp av Alla kvinnors hus med att komma på benen och starta upp ett nytt liv. Under över 20 års tid levde han i en relation där han blev misshandlad både psykiskt och fysiskt. En dag fick han nog och sökte hjälp hos socialtjänsten – och hamnade på Alla kvinnors hus.

– På så kort tid som tre månader lyckades de få både mig och barnen på benen igen. De stöttade mig att orka lämna in skilsmässopapper, att bryta mig loss och hitta mig själv.

– De är verkligen hjältar i mina ögon – allt de gör för oss föräldrar som levt med en våldsam partner, säger Patrik.

I skaparverkstaden på Alla kvinnors hus fick Patrik börja drömma igen, och fundera över vad han vill med livet.

Patrik: ”Det finns så många på Alla kvinnors hus som jag vill tacka: Min kontaktperson, barnens kontaktperson. Kuratorn som hjälpte mig att bli stark igen. Personerna i barnverksamheten och hon som höll i skaparverkstaden. Hon frågade vad jag vill göra, och den frågan gjorde mig helt ställd. Under alla dessa år hade inte jag tänkt på vad jag ville som person.”

Anns råd till dig som lever i en våldsam relation:

”Våga ta klivet ut, våga berätta – det är ofta den högsta tröskeln. På vägen dit: Anteckna, berätta för en vän och ta kontakt med exempelvis en jour (där du inledningsvis kan vara anonym) eller socialtjänsten. Om det gäller brott – kontakta polisen.”

Anns råd till dig som vill hjälpa någon annan ur en våldsam relation:

”Gå varligt fram. Tala om att du ser någonting och sträck ut en hand. Om du går för hårt fram riskerar du att i stället stänga en dörr, så att den här personen inte vill berätta mer. Det är en väldigt lång process för den som är utsatt att våga ta steget, just eftersom det är så många delar av livet som påverkas när de ska ta sig ur: Boende, ekonomi, barn och så vidare.”