Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Rekordmånga nominerade till årets Svenska hjältar-gala

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

9 000 nomineringar har i år strömmat in till Svenska hjältar. Det är nästan dubbelt så många som ett vanligt år. Sex av dem hyllas nu på årets Svenska hjältar-gala.

– Galan har aldrig känts viktigare och mer relevant än i år, samtidigt har pandemin tvingat oss att tänka om helt och göra om allt, säger Helena Mastberg, chef för Svenska hjältar.

Svenska hjältar-galan har genom åren kommit att bli en av Sveriges varmaste och mest känslosamma tv-sända galor. Den har sänts från ett fullsatt Cirkus i Stockholm och lockat en miljonpublik varje år strax före jul.

Svenska hjältar, vanliga människor, har på plats hyllats av kändiseliten och våra viktigaste förebilder och makthavare.

Det är en tradition som är omöjlig att upprätthålla i år, ett år där engagemanget från svenska folket och behovet av hjältar aldrig varit större.

1 av 2 | Foto: Aftonbladet, BNC
Kristin Kaspersen leder galan – som i år ser ut på ett helt annat sätt än vanligt.

Men trots att inget är sig likt och galan spelas in helt utan publik är det närvarokänslan och närheten som sätter tonen för hela tv-sändningen, som sänds klockan 20.00 på torsdag, den 17 december.

”Är så oerhört imponerad”

Galan leds av Kristin Kaspersen och utgår som vanligt från Cirkus – men tar sig sedan ut i landet. Och juryn, med bland annat prinsessan Sofia, får i år en betydligt mer framträdande roll och kommer att sätta en helt ny prägel på programmet.

Prinsessan Sofia har själv på nära håll sett hjälteinsatser mitt i pandemin och imponerats av svensk sjukvård.

– Under våren och hösten har jag fått vara med och arbeta inom vården med enklare uppgifter och det har varit en unik erfarenhet som har påverkat mig i grunden, säger hon.

De många hjältarna inom sjukvården kommer att hyllas extra i år.

– Det handlar om ett yrke som i en pandemi som denna ställer krav även på deras övriga familjemedlemmar, för att få tiden att gå ihop och räcka till. En för alla, alla för en. Jag är så oerhört imponerad. För mig är alla inom svensk sjukvård verkliga hjältar och jag vill tacka er för allt ni har gjort och fortsätter att göra varje dag, säger prinsessan Sofia.

Danny dyker upp och överrraskar

Bland de som också dyker upp med hyllningar i galan märks Carola, Danny Saucedo, Lars Lerin, Caroline Seger och Janne Andersson. Galan inleds med bröderna Gustaf och Viktor Norén som gör en lika stark som avskalad version av David Bowies “Heroes”.

Svenska hjältars jury består utöver prinsessan Sofia av förbundskapten Janne Andersson, ärkebiskop Antje Jackelén, radioprofilen Kodjo Akolor, influenceren Margaux Dietz, överbefälhavare Micael Bydén, komikern Marika Carlsson samt skådespelarna Shima Niavarani och Morgan Alling.

Kategorierna som prisas i år är:

Svenska hjältar-galan sänds den 17 december kl 20.00 och går att se på Aftonbladet, TV3, Viaplay och Viafree.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.