Klart: Särskolan byter namn – tack vare Leo och Rasmus

Publicerad 2022-06-22

Leo och Rasmus har kämpat i drygt fyra år för att särskolan ska byta namn – eftersom deras vänner utsätts för mobbing just på grund av namnet.

I går var killarna i riksdagens kammare och såg ledamöterna klubba igenom deras förslag.

– Det känns sjukt, det gör det. Helt ofattbart att något sådant här kan hända, säger Leo.

I korridoren utanför riksdagens kammare sitter 19-årige Leo Lust och 21-årige Rasmus Westlund på en bänk och väntar. Båda är uppklädda och nervösa. Alldeles strax ska riksdagsledamöterna rösta om en fråga som de har drivit tillsammans – och var för sig – i mer än fyra år: Särskolans namnbyte.

– Jag har köpt en ny kostym inför att jag skulle hit idag. Det var lite panikartat när jag märkte att jag växt ur min gamla, säger Leo.

Plötsligt kommer Utbildningsminister Anna Ekström (S) och Skolminister Lina Axelsson Kihlbom (S). Killarna hälsar vant på politikerna och blir sedan instruerade av en vakt att man på läktaren i kammaren måste vara tyst och inte får jubla.

– Det skulle kännas pinsamt om förslaget inte gick igenom. Då skulle jag bli väldigt besviken. Då kan vi skita i tårtan efteråt, säger Rasmus.

Leo instämmer:

– Fan vad arg jag skulle bli då, säger han.

Leo Lust, utbildningsminister Anna Ekström och Rasmus Westlund utanför riksdagens kammare.

Starten för fyra år sedan

Allting började i februari 2018. Då var Leo 14 år gammal och fick idén som är anledningen till att dagens votering.

– På högstadiet gick jag i integrerad skola. Alltså jag gick både i särskola och grundskola, säger Leo.

På en lektion i särskolan frågade klassens lärare vad eleverna tyckte om ordet ”särskola”. Nästan alla i klassrummet enandes om att ordet inte lät trevligt.

– Särskola är ett dåligt namn eftersom att det är förknippat med ord som ”särbarn” och ”CP”. Några polare till mig har blivit utsatta för mobbing för att de går på särskola. Jag vill inte att någon ska skämmas över vilken skola de går på, säger Leo.

Under diskussionen fick Leo en idé: Särskola borde byta namn till utvecklingsskola.

– Både lärare och elever tyckte att utvecklingsskola var bra. De tyckte att jag skulle skicka in förslaget till kommunen, säger han.

Leo träffade politiker

Sagt och gjort. Redan samma dag skickade Leo in sin idé som ett medborgarförslag till Heby kommun. Då trodde han att chanserna var små att namnbytet skulle bli verklighet.

– Jag tänkte inte att det skulle hända någonting alls med förslaget. Jag var ju bara en 14-årig kille från Heby som ville byta namn på särskola, säger han.

Kort senare fick Sala Allehanda nys om medborgarförslaget, varpå tidningen skrev en artikel om Leo. En dag efter lokaltidningen skrev Aftonbladet och sedan hängde fler medier på.

– Det fick ordentlig fart och blev stort. Jag fick träffa politiker i riksdagen. Bland annat Gustav Fridolin. De hyllade mitt förslag, men sade att ett namnbyte skulle ta tid.

Utbildningsinister Anna Ekström, Leo Lust, Rasmus Westlund och Skolminister Lina Axelsson Kihlbom på läktaren i riksdagens kammare.

Rasmus kämpade parallellt

Ungefär samtidigt som Leo började engagera sig för namnbytet tänkte Rasmus Westlund likadant hemma i Mjölby där han bor.

– När jag gick i sexan använde jag ”särbarn” som skällsord. Sedan klarade inte jag kraven för vanlig skola i sjuan och fick börja i särskola själv. När jag första dagen i särskolan blev kallad för ”särbarn” i korridoren kändes det i hjärtat, säger Rasmus.

Sedan 2018 har han försökt ändra namnet genom att skriva motioner och kontakta politiker.

– Det har varit många nätter med gråt och tankar, säger Rasmus.

Hyllas av ministern

Den 26 februari 2021 tillsatte regeringen en utredare som fick i uppdrag att föreslå ett annat namn på särskolan. Förslaget blev att de nya namnen ska bli ”anpassad grundskola” och ”anpassad gymnasieskola”.

Innan påsk förra året skickades förslaget ut på remiss för att få in synpunkter på det nya namnet från exempelvis organisationer, myndigheter, skolhuvudmän och allmänheten.

Nu, i juni 2022, är det dags för kammaren att rösta.

Ministrarna, Leo och Rasmus tar plats på läktaren för att se den historiska voteringen.

– Rasmus och Leos engagemang har varit fantastiskt, säger Anna Ekström.

På läktaren under voteringen var det nervöst och mycket känslor.

Ministern: Svårt hålla tårarna tillbaka

Rasmus stampar nervöst med benet upp och ner och Leo tar sig för pannan.

Talmannen läser upp förslaget och riksdagsledamöterna röstar. Allt är över på några sekunder. Saken är klar: ”Särskola” ska byta namn till ”Anpassad grundskola”.

På läktaren kramar Leo om utbildningsministern.

– Det känns sjukt, det gör det. Helt ofattbart att något sådant här kan hända. När jag skickade in förslaget trodde jag inte att någon skulle bry sig, säger Leo.

Leo gav utbildningsministern en stor kram.

Sällskapet går en trappa ner till ett av utskottens arbetsrum och firar med tårta.

– Det var väldigt annorlunda känsla att sitta på läktaren. Rasmus och Leo fick se hur riksdagen röstade igenom beslutet som de kämpat för. Jag hade svårt hålla tårarna tillbaka. Jag fick en bamsekram av Leo och han ville inte släppa taget. Jag kände att han var rörd, säger Anna Ekström.

– Det kommer heta ”Anpassad grundskola”, och namnbytet kommer att gälla från den 2 juli 2023. Men för de elever som vill säga ”Anpassad grundskola” går det bra att börja redan nu, säger Anna Ekström.

Kommer du att fira på något sätt ikväll, Rasmus?

– Det kommer jag göra. Jag kommer gå till närmaste krog. Nä, jag skoja. Jag har lite vänner och tårta som väntar på mig där hemma, säger Rasmus.

Rasmus Westlund, Anna Ekström och Leo Lust firade när namnbytet var klubbat.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!