Cecilias insamling räddade midsommar på äldreboendet

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

När Cecilia, 38, fick höra att de äldre på äldreboendet i Hede serverades blodpudding på midsommar startade hon en insamling till ”riktig midsommarmat”. Över 20 000 kronor skänktes och två spelmän kom för att underhålla de äldre.

– På midsommar ska det vara fest för alla.

Under midsommarfirandet hos sin mamma i Hede fick Cecilia Bengtsson, 38, höra av personal på äldreboendet på Hedegården att de äldre serverats blodpudding på midsommarafton. De hade även fått inkokt lax men den räckte bara till hälften, något hon tidigare berättat för Länstidningen Östersund.

– Och på midsommardagen skulle de få pölsa. Jag tänkte att det här är inte okej. På midsommar ska det ju vara fest och man ska få riktigt svensk midsommarmat, säger Cecilia Bengtsson.

Fick stort gensvar

Hon kände att de var tvungna att göra någonting och skapade en insamling på Facebook, berättade om situationen och sa att hon skulle ge sig iväg och köpa sill till äldreboendet.

– Sedan plingade det konstant i mobilen hela kvällen, natten och på morgonen. Jag hade räknat med få några hundralappar men kom då upp i över 19 000 kronor.

1 av 5 | Foto: Privat.
Cecilia startade en insamling så att det äldre kunde få riktig midsommarmat.

Cecilia har svårt att förstå att hennes insamling fick ett så stort gensvar.

– Det är otroligt häftigt. Allas hjärtan klappar lite extra för både äldre och barn, man tycker helt enkelt inte att sånt här är okej.

Pengarna räckte till mycket mer än sill

De insamlade pengarna räckte till väldigt mycket mer än att bara köpa sill. Tidigt på midsommardagen gav hon och hennes mamma sig av till Ica, som öppnade butiken tidigare för hennes skull, för att köpa riktig midsommarmat.

– Sedan skrev jag i insamlingen att det hade varit roligt med lite levande musik, och det tog inte mer än fem minuter innan två spelmän sa att de kunde komma och spela till lunchen.

1 av 3 | Foto: Privat.
Två spelmän kom för att underhålla de äldre på boendet.

Istället för pölsa serverades sill, ägg med kaviargrädde, rostbiff, potatissallad, lax med pepparrotskräm, skinka, Janssons frestelse, inlagd strömming, kex, ost och vindruvor samt jordgubbstårtor.

– De äldre var så glada över maten och musiken piggade verkligen upp dem. En av de äldre ställde sig upp och höll ett tal och tackade så mycket, berättar Cecilia Bengtsson.

Ska sätta guldkant på deras tillvaro

Den totala summan som hon samlade in landade på lite över 26 000 kronor. Resterande pengar ska gå till att sätta guldkant i tillvaron för de boende på Hedegården resten av året, berättar hon.

– De ska få tårta och smörgåstårta lite då och då. Jag hoppas att det blir bättre de andra högtiderna men blir det inte så kommer vi att skjuta till det lilla extra för att de ska få det.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.