Terese dröm gick i uppfyllelse – byggde ”koja” i skogen

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2022-10-08

Ända sedan hon var liten har Terese Schlegel drömt om att övernatta i en koja i skogen.

Tillsammans med sina fyra barn gjorde hon drömmen till verklighet och byggde ett krypin mellan gran och tall.

Här i det gröna får själen vila.

De flesta skulle nog inte komma på tanken att dra igång ett byggprojekt när man är ensamstående mamma med fyra barn och bor i radhus. Men det var precis vad förskollärarstudenten Terese Schlegel från Arboga gjorde. Hon kallar det för sin ”koja” i skogen.

– Det här är något jag har tänkt på sedan jag var liten, att på något sätt kunna övernatta i skogen. Och då gärna med en kamin så man kan vara där även vintertid, säger hon.

Terese berättar att hon var ute och tältade med barnen en sommardag för några år sedan. När de hade somnat så såg hon sig omkring.

– Det var så fint när solen lyste in genom de där stora tallarna. Så tänkte jag, det är väl bara att bygga.

Marken tillhörde dock hennes föräldrars grannar, så Terese frågade och det var inga problem – hon fick bygga sin ”koja” i skogen.

– Det är en äldre farbror och han tyckte det var en jättebra idé. Han sa ”då kan ju du vara skogsvaktare samtidigt”.

Fyrabarnsmamman Terese Schlegel från Arboga uppfyllde sin barndomsdröm och byggde sig en koja mitt ute i skogen.

Återvunnet material

Terese började söka efter material. Det skulle helst vara återvunnet och så billigt som möjligt. Hon började med att leta efter en kamin på Blocket.

– Jag tänkte att det är ändå utgångspunkten. Både för att man ska kunna vara där året om och för mysfaktorn. Jag ville kunna sitta där och elda på kvällarna och se ut över skogen.

En gammal fin gjutjärnskamin hittade hon utanför Karlstad.

– Sen så tänkte jag ”det är väl bara att börja”.

Den sista augusti 2019 började Terese bygga tillsammans med sina barn. Efter jobbet och på helgerna åkte Terese ut i skogen med sina barn Stella, Nova, Billy och Sylvester. På Instagram kan man följa hela processen och deras liv i ”kojan”.

Terese visste redan från början att hon inte ville bygga så stort. Ett rum räckte bra, men det skulle vara tillräckligt stort för att kunna övernatta där i fullstora sängar. Längs ena väggen i stugan är tre sängar byggda ovanpå varandra.

– Det är som en våningssäng med en extra bädd.

Bygget tog fyra månader

Terese började med att regla upp golvet. Sedan reste de väggarna. Terese hade inte dörrar och fönster i det läget, men visste att hon ville ha stora glaspartier.

– Jag ville känna skogen i kojan.

Ett par i Lindesberg skänkte fönster och dörrar och sen var projektet i full gång.

– Vi höll på att bygga hela hösten. Först var mitt mål att vi skulle kunna sova där på julafton. Men det var vissa saker jag var tvungen att färdigställa, som sängplatser, så den fjärde januari 2020 såg vi där för första gången.

Hur visste du hur du skulle gå tillväga rent praktiskt med bygget?

– Lite saker känner man ju till, bassnickerierna, när man har vuxit upp på en bondgård. Jag har sett min pappa snickra mycket. Detaljerna har jag fått googla fram, eller frågat någon som vet.

Terese konstaterar att hennes inställning hjälpte henne genom projektet.

– Det kanske låter lite klyschigt men jag ser snarare möjligheter än hinder och problem.

Alla barnen, däribland minstingarna Billy och Sylvester som är tvillingar, hjälpte till vid bygget av kojan. I dag kan de njuta av närheten till naturen och det enkla livet.

Tips! /Så bygger du din egen ”koja”

  • Läge. Hitta en plats för din koja där du kan trivas – och om det inte är på din egen mark behöver du ha markägarens tillstånd.
  • Regler och lagar. Du behöver förhålla dig till dessa. Exempelvis får du på din tomt utan bygglov bygga en eller flera friggebodar i närheten av bostaden. Total byggyta får inte överstiga 15 kvadratmeter och max takhöjd är 3 meter. Står boden närmare tomtgränsen än 4,5 meter så behöver du alltid grannens samtycke.
  • Material. Terese har satsat på återvunnet material. Snoka runt hemma, fråga grannar och spana i Facebook-grupper, Blocket och andra ställen efter billigt eller i bästa fall gratis material att bygga med.
  • Kunskap. Det finns mycket information på nätet – googla, titta på Youtube osv. Känns det svårt så fråga en kompis och varför inte bjuda in ett gäng som kan hjälpas åt. Ju fler desto roligare!
  • Se lösningar. Terese beskriver hur hon ser lösningar – inte problem. Att ha rätt mindset och tänka ”jag klarar det här” hjälper dig framåt.