Far och dotter tillverkar skyddsvisir till sjukvården

Uppdaterad 2020-04-06 | Publicerad 2020-03-24

Martin och Vega Öberg.

Vården har stor brist på sjukvårdsmateriel.

Det fick läkaren Martin Öberg och hans 12-åriga dotter Vega att tillverka egna skyddsvisir.

– De är i själva verket bättre än skyddsglasögon, säger Martin Öberg.

Coronakrisen har mynnat ut i att den svenska sjukvården på många håll brottas med brist på skyddsmateriel. Martin Öberg, överläkare och chef på plastikkirurgin på Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö, har blandat handsprit och nu även tagit fram hemmagjorda skyddsvisir.

Tillsammans med dottern Vega, 12, tillverkade han i helgen 50 stycken skyddsvisir. Förutom tillverkningen har de även spelat in en instruktionsfilm för att göra fler personer medvetna om hur enkelt det är att göra skyddsvisir där hemma.

– Alla som jobbar inom sjukvården vet att det råder stor brist på sjukvårdsmateriell. Det gäller handsprit, munskydd och skyddsvisir. Då började vi diskutera här hemma om man kunde göra skyddsvisir på egen hand, efter att vi sett någon artikel i tidningen, säger Martin Öberg när Aftonbladet får en pratstund med far och dotter över Facetime.

Intresset för att hjälpa sjukvården, och informera andra om vad de kan göra för att hjälpa till, delas av dem båda och till slut landade de i att tillverka skyddsvisir.

Tillverkat av butiksmaterial

– Vi funderade lite på att göra allt annat, munskydd och sånt, men visiren är enklast att göra själv, säger 12-åriga Vega.

I instruktionsvideon som spridits på sociala medier ser man hur Vega tillverkar skyddsvisir av skumgummi, overheadfilm, häftkuddar, resårband och häftklammer.

– Vi tittade på vad som är tillgängligt i vanliga affärer och utgick från det, förklarar Martin.

Att ta fram en första prototyp gick fort och med Martins vetskap om hur skyddsvisir ser ut i vanliga fall visste de hur de skulle gå tillväga.

– De gör jobbet alldeles utmärkt. I själva verket är de bättre än skyddsglasögon, för de täcker hela ansiktet.

Blir skolprojekt

Skyddsvisiren kommer av allt att döma börja användas inom den skånska sjukvården den här veckan.

– Men vi får se hur de tas emot i sjukvården i fråga om krav på renhet och hygien. Råder det något slags tvivel kring renhetsgraden så finns det rutiner för det på sjukhuset, säger pappa Martin.

De är noga med att påpeka att det rör sig om ett privat far-dotter-initiativ. Med material för att tillverka närmare tusen stycken skyddsvisir kommer de dock att börja med ett pilotprojekt i Vegas klass, där eleverna ska hjälpas åt att tillverka visir när de har lektioner med sin klassföreståndare.

– Min lärare sa att vi lika gärna kunde göra det i dag (läs måndag) men vi hade inte mycket lektioner med honom så vi ska göra det senare i veckan, säger Vega.

Responsen har varit större än de väntat sig.

Översatts till engelska

– Jag tror kanske varken jag eller Vega hade räknat med att det skulle bli så stor spridning.

Idén att filma hur man gör ett skyddsvisir, för att andra ska kunna göra likadana, kom från Vega som förutom att demonstrera hur man gör även stått för redigeringen och upplägget medan hennes pappa filmat det hela.

– Vi har även gjort en engelsk variant. En av våra grannar är engelsman, så han gjorde en översättning på den, säger hon.

Hennes pappa fyller i:

– En stor poäng med att göra en sån här instruktionsvideo är att det kan komma många till del och därmed göra personer oberoende av produkter som man måste köpa. För det här fungerar lika bra, om man kan garantera renheten.

För personer som tillverkar skyddsvisir gäller det att vara frisk och ha en god handhygien.

Charlotte

PODD Corona - därför har pandemin utvecklats till ett informationskrig

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur rykten och falska påståenden vällt fram under krissituationen. Gäst är Henrik Sundbom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen