Johan fick en stroke när han var 25 – nu stöttar han andra

Var nära att dö på fotbollsplanen

Uppdaterad 2020-01-10 | Publicerad 2019-10-14

Johan Sundén var bara 25 år när han fick en stroke. Han förlorade talet och blev förlamad i halva kroppen.

Ett år senare sprang han Göteborgsvarvet och i dag föreläser han om hur man tar sig tillbaka.

– Livet är underbart och jag stöttar gärna andra som drabbats av samma sak, säger Johan.

Solen sken över fotbollsplanen i Oslo och Johan fick en perfekt passning. Han skulle precis backa tillbaka mot mål när han kände att något gick sönder i kroppen.

Allt blev svart.

Johan blev liggande utan att kunna säga ett ord. Hans vänner försökte få honom att resa sig upp, men Johans kropp vägrade att lyda honom. När ambulansen kom trodde sjukvårdarna först att han drabbats av solsting, men på sjukhuset förstod läkarna att det var mycket allvarligare än så.

Johan hade fått en stroke. Blodproppen i halspulsådern orsakade en kraftig svullnad på Johans hjärna och läkarna trodde inte att han skulle överleva.

– Men den 17 maj hände något. Svullnaden avstannade. Det blev min dag – och norrmännens dag, säger Johan med ett stort leende.

Johan Sundén var bara 25 år när han fick en stroke. Vägen tillbaka är tuff, men år ska Johan klara av ”En svensk klassiker” med löpning, simning, cykel och skidåkning.

Livet lekte före stroken

Det är svårt att tro att Johan varit så nära döden. I dag, åtta år senare, tränar han varje dag och pluggar till idrottskonsulent på idrottsfolkhögskolan på Bosön.

Men den högra handen lyder honom inte riktigt, och då och då tystnar Johan för att få fatt på rätt ord. Afasin ställer fortfarande till det för honom. Ett år efter stroken fick Johan även epilepsi.

Livet före stroken var lätt. Johan jobbade som servitör i Norge för att tjäna pengar för att kunna resa. Han älskade att resa och hade redan hunnit besöka Kanada, USA och Hawaii.

– Jag var väl den där ”partysvensken”. Jag gick från att vara sportig och med stora planer för livet, till att bli liggande på sjukhuset. Jag förlorade mitt tal i två år. Det var fruktansvärt hemskt och jag kände mig instängd i en bubbla, berättar Johan.

Än i dag använder han då och då händerna när han talar. Han formar siffror och bokstäver i luften när han letar efter rätt ord.

– Johan är den mest positiva människa jag känner. Den enda han kan bli arg på är sig själv när han glömt ett ord, annars har han en sådan kraft och lust att hela tiden driva på. Han är fantastisk – och fullkomligt orädd, säger Marie Hammar som är Johans lärare.

Hon sitter med under intervjun och har varit ett stort stöd för Johan under åren på Bosön.

Kämpade sig tillbaka

Johan känner ingen bitterhet över att han drabbades av en stroke.

– Jag minns att jag tänkte ”shit happens”. Antingen blir jag sittandes utan att kunna göra något, eller så kämpar jag mig tillbaka. Jag hade ett stort stöd omkring mig hela tiden. Min morfar som tyvärr inte lever längre sa till mig att ”du klarar det här”. Han visste att jag skulle kämpa.

Ett år efter stroken sprang Johan Göteborgsvarvet med sin pappa Bertil och sin mammas man Eigil som sällskap. Han kunde fortfarande inte prata, men benen fungerade fint.

– Det var så roligt. Pappa var tvungen att ta en kisspaus mitt i loppet och jag minns att jag suckade inombords. Jag ville ju bara fortsätta springa, säger Johan och skrattar.

Johan blev förlamad i halva sidan av kroppen efter stroken. Och de två första åren kunde han inte tala.

Vill peppa andra

Det finns ingen förklaring till varför Johan drabbades. Läkarna menar att han hade extrem otur.

Återhämtningen har varit fantastisk och Johan tränar nästan varje dag i gymmet eller i löpspåret. Han har bestämt sig för att göra klassikern: simning, cykling, löpning och skidåkning ska klaras av. Löpningen fixade han lätt på Lidingöloppet i slutet av september, 3 mil på tre timmar och 36 sekunder.

Om ett halvår är Johan Sundén klar med utbildningen. Samtidigt håller han föreläsningar där han stöttar och inspirerar människor och berättar om sin stroke.

– Ett viktigt budskap är att leva livet nu. Inte sen! Och till den som liksom jag drabbats av stroke vill jag säga: Ge inte upp, det går att kämpa sig tillbaka.

Marie Hammar är Johans lärare på Idrottsfolkhögskolan på Bosön. Hon har varit ett stort stöd för honom de sista åren. Johans stora idrottsmål just nu är att klara ”En svensk klassiker”.

Följ Johan

  • På Johans Youtubekanal kan man följa hans väg mot klassikern. En utmaning som sägs vara det största kraftprovet man kan ta sig an inom svensk idrott.
  • Inom ett år ska man klara av att åka skidor 60 eller 90 kilometer, cykla 300 kilometer, simma 3 kilometer och springa 30 kilometer.
  • Johan ska klara Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet.
  • Johans kamp mot stroken kan du även följa på hans instagramkonto @thestrokeman.

Följ Svenska Hjältar på Facebook


Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!