Mathias bror tog sitt liv – nu berättar han om sorgen

Så vill han hjälpa andra som mår dåligt

Uppdaterad 2022-02-15 | Publicerad 2019-02-26

ALNÖ. Gustav Otmalm-Haetta, 22, hade nytt jobb och planerade för sin stora dröm om en egen restaurang.

Helt oväntat valde han att ta sitt eget liv förra våren och nu väljer storebror Mathias att berätta för att belysa psykisk ohälsa.

– Ingen ska behöva gömma sig bakom en fasad eller skämmas för att man mår dåligt, säger han.

Mathias Otmalm fick det tunga beskedet av sin mamma när han var på jobbet som brandman. Mellan tårarna berättade hon att hans älskade bror Gustav hade tagit sitt liv under påskhelgen 2018, bara 22 år gammal.

– Det var som om något kallt rusade inom mig. Jag tappade fotfästet och blev fruktansvärt ledsen samtidigt som jag kände mig apatisk, säger han.

Mathias lillebror bodde i Luleå och var en känslomänniska och en person som brydde sig mycket om sina medmänniskor.

– Det förstod jag på hans begravning där flera vänner berättade hur mycket han hade stöttat dem. Men själv sa han ingenting om hur han hade det, säger han.

Brodern: Jag grät som ett barn

Mathias fick direkt ett starkt stöd av arbetskamrater, vänner och familj men mitt i sorgen var det en gest som berörde honom extra mycket. Det kom från rekreationshockey-laget Mighty Dronts där Mathias spelar forward. När de fick dödsbudet började lagkompisarna fundera över hur de skulle kunna visa sitt stöd.

Mathias, som arbetar som brandman, fick det fruktansvärda beskedet en dag på jobbet. ”De gånger jag pratade med min lillebror Gustav var han glad och lycklig, som att allt var toppen. Nu vet vi att det var en fasad som han gömde det jobbiga bakom”, säger Mathias.

Efter någon vecka kom lagkaptenen hem till honom och sa att laget hade bestämt ordna en välgörenhetsmatch där behållningen skulle gå till organisationen Suicide Zero. På det sättet kunde de hedra Mathias bror och lyfta fram vikten av att jobba förebyggande mot självmord på olika sätt.

– När han berättade det så grät jag som ett barn. Jag blev så rörd att de tänkte på mig, säger han.

Gustav Otmalm-Haetta jobbade som kock i hemstaden Luleå men även i Kalix och Köpenhamn. Innan han dog hade han fått ett nytt jobb som han såg fram emot. Han älskade att se sig om i världen och resa och planerade tillsammans med sin mamma hur han skulle kunna skapa sin alldeles egna restaurang.

Svarade med ett skratt: Allt är bra

Utifrån syntes inga tecken på att han mådde psykiskt dåligt. Även om hans liv, precis som för många andra gick lite upp och ner.

Mamman märkte att han varit lite ledsen under hösten.

– Men när hon frågade Gustav så svarade han som alltid med ett skratt och en klapp på axeln ”allt är bra”. Ingen misstänkte att det var något allvarligt. Senare, runt jul verkade han glad och energisk igen, säger Mathias.

Gustav hade aldrig sökt psykvård eller mått så dåligt att han inte klarat sin vardag. Han lämnade inget brev eller någon förklaring efter sig.

Efteråt har Mathias tänkt mycket på hur han kunde missa hur hans bror hade det. Om han hade kunnat göra något mer för att hjälpa. Kunde han ha ringt oftare, åkt upp till Luleå mer? Även om han vet att han troligen inte kunnat hindra det som hände så finns skuldkänslorna där.

– De gånger jag pratade med honom var han glad och lycklig, som att allt var toppen. Nu vet vi att det var en fasad som han gömde det jobbiga bakom, säger Mathias.

Hetsas i sociala medier

Han har inget svar på varför hans bror inte sökte hjälp, men tror att det fortfarande finns en viss skam över att må dåligt i själen.

– Inte minst på sociala medier blir det som en hets att vara som alla andra och ha det alla andra har och alltid må tipp topp. Man målar upp en verklighet som kanske inte stämmer med hur man egentligen mår. Jag tänker ofta på yngre och hur de kan påverkas av det, säger han.

Efter att han miste sin bror har sorgen pendlat från intensiv smärta till att luften känts en aning lättare att andas. Han tycker att det enklaste har varit att fortsätta jobba och hålla sig sysselsatt och har hittat egna sätt för att få utlopp för det som gör ont.

– Förra vintern var det väldigt tjock is på gården hemma. Där stod jag och hackade en stund och så grät jag och så hackade jag igen.

Glädjens dag med allvarligt budskap

Han vill gärna bidra till att de som mår dåligt söker hjälp och inte ser självmord som en utväg.

– Vi måste prata mer om psykisk ohälsa så att det blir mer accepterat att berätta hur man mår, säger han.

Välgörenhetsmatchen spelas den 9 mars i Kovland utanför Sundsvall. För Team Suicide Zero spelar hockeystjärnor som Jonte Hedström, Per Styf, Per Hallin och Sebastian Lauritsen.

Mathias spelar i motståndarlaget Mighty Dronts och ser fram emot dagen och matchen, som han vet kommer att kännas i hjärtat.

– Jag hoppas på mycket folk och att det blir en glädjens dag med ett allvarligt budskap. Och framförallt att vi får in riktigt mycket pengar, säger han.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!