”Dök upp saker som inte gick att förstå”

Robert Bergh berättar öppenhjärtig i podcast om: • Stjärnhästarna • Hur han vill förändra svensk travsport • Bygget som slet på krafterna

Uppdaterad 2019-08-12 | Publicerad 2019-08-08

Robert Bergh är en av Sveriges mest framgångsrika travtränare och kuskar.

I det senaste avsnittet av podcasten ”Hovavtryck” med TV4-profilen Matteus Lilieborg berättar han bland annat om det uppslitande bygget av drömgården i Hajom.

– Det dök upp saker som inte gick att förstå, säger han.

12,3 miljoner inkört som kusk och 24,5 miljoner kronor som tränare. Det är 50-årige Robert Berghs siffror för i fjol på travovalerna.

Sedan han blev årets komet på Bergsåker 1992 har han varit en av landets mest framgångsrika travtränare och kuskar med superhästar som band annat Remington Crown, Hilda Zonett och Nahar.

I det senaste avsnittet av podcasten ”Hovavtryck” med TV4-profilen Matteus Lilieborg, berättar travprofilen bland annat om den stenhårda konkurrensen på Bergsåker i början av karriären, hur han skulle vilja förändra Svensk Travsport med jänkarvagnar och skotvång och vännen Tommy Hanné.

”En jäkla ekvation”

Han berättar även om flytten från Bergsåker till den nya gården i Hajom, en gård han köpte 2014.

Flytten kantades av bakslag med både bygglov och mål i mark och miljödomstolen om hagarna på gården som stred mot strandskyddet.

Under byggets gång pendlade Robert Bergh mellan Sundsvall och den nya gården fem mil från Göteborg.

– Jag tror det var synd att jag inte hade byggt något riktigt själv, alltså alla påslag, alla förseningar, alla nya saker som var tvingade att fixas, bakslag med miljösidan, säger han i podcasten.

– Det dök upp saker som inte gick att förstå, de som hade byggt tidigare visste säkert vilken resa som var på gång, men jag såg den inte framför mig. Så sitter man själv med en rörelse däruppe (Sundsvall) och ska själv prestera på topp ändå, det var en jäkla ekvation alltså.

”Kollade minst tio gånger”

Vissa tillfällen blev han så frustrerad att han slängde på telefonluren.

– Jag fick bara dra på luren och ut och gå i skogen och nästan sätta mig på en sten i Sundsvall i omgångar. Det kändes som det var bra igen och man landade på fötterna. Sen gick det 14 dagar så var det något nytt problem. Det gnagde på en hela tiden.

Till slut vann han målet i mark och miljödomstolen och kunde andas ut, då domen inte gick att överklaga.

– Det var otroligt skönt och läkande, jag visste ju inte att det inte gick att överklaga, den raden kollade på minst tio gånger.


Här kan du lyssna på hela ”Hovavtryck” med Robert Bergh. [Extern länk]

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln