”Jag kände mig som en pajas och ville därifrån”

André Eklundh i stor intervju om • V75-chanserna • Tuffa tiden • Vändningen: ”Nu får du fan i mig ta och skärpa till dig”

Publicerad 2022-07-01

André Eklundh i stor intervju.

André Eklundh har skördat stora framgångar genom åren och selar på lördag ut en kvintett inom V75.

I samband med en tung period ifrågasatte han dock sig själv som kusk.

– Jag kände mig rent utsagt som en pajas och ville bara därifrån, säger André till Trav365.

På lördag körs det stortrav i Eskilstuna och en som har det väl förspänt är André Eklundh. Han har kvalat in hela fyra hästar till finalerna, varav tre i ett och samma lopp.

Det har dock varit några stormiga år för honom. 2017 sticker ut lite extra. Ena katten fick i sig råttgift och dog, personal slutade, traktorn gick sönder – och flickvännen lämnade honom.

– Det var mycket på en gång då men vi reste oss från det, och Jessica (Hultman) kom ju tillbaka. Vi kilar fortfarande stadigt efter sammanlagt 15 år, berättar André för Trav365.

Och vad hände med den där traktorn?

– Det var en väldigt dålig affär. Jag köpte den för 300 000, fick reparera den för 120 000 några år senare och året därpå kraschade den totalt. Jag fick nog 40 000 för den som skrottraktor. Vi har dock en annan nu som fungerar mycket bättre.

”Sånt sätter sig på psyket”

Under januari månad i år vaknade han upp av att kraftiga vindbyar hade slitit sönder delar av ett tak på ladugården, något som hade kunnat sluta i en tragedi för hästarna på lösdrift. Tack och lov klarade sig samtliga oskadda.

Knappt fem månader senare upplevde han en känslomässig berg-och-dalbana i samband med en V75-omgång på Mantorp.

– Man blev less och kände att det var en sådan dag då allt skulle gå åt helvete. Jag kände mig rent utsagt som en pajas och ville bara därifrån. Man vet ju att V75 är vårt skyltfönster och alla där hemma tyckte nog att det var ett dumt beslut av mig. Sånt sätter sig så klart på psyket, berättar André för Trav365.

Det Åby-tränaren åsyftar är sitt taktikval med X.Tour. Efter ett tidigt avancemang blev ekipaget kvar i tredjespår och hästen utgick till slut felfri. Där och då kom så de mörka tankarna, mitt i uppladdningen inför ett kommande V75-lopp samma dag med Farfars Dream.

– Hästarna var inte bra, jag var inte bra... Jag och Stefan Persson är väldigt goda vänner. Innan vi körde ut med hästarna ryckte han tag i mig och sa: ”Nu får du fan i mig ta och skärpa till dig. Du kan inte åka ut och ha den där jävla inställningen. Nu tar vi en dubbel.”

Personlig revansch

Om Stefan extraknäcker som siare kommer inte fram under samtalet men hans spådom slog i alla fall in. André studsade tillbaka och kunde via en felfri styrning vinna loppet med Farfars Dream.

Sista biten sprack kusken ut i ett stort leende då han vände sig om och noterade att stallkamraten Wingait Leif, med Persson i vagnen, spurtat in som tvåa. Den personliga revanschen var total.

– Stefan skrek åt mig: ”Vad var det jag sa?!” Det var en jäkligt skön känsla efter en tid då det inte stämt för mig på lördagar. När man känner så under en längre period så börjar det gnaga i en, så är det.

Hur nära var det att du till och med tog beslutet att sluta köra lopp på V75?

– Innan vinsten med Farfars Dream? Inte så långt ifrån faktiskt. Man måste ha självförtroendet med sig. Sätter man istället upp toppkuskarna blir det en helt annan grej.

”Han fick ruska liv i mig”

Faktum är dock att Eklundh som kusk skördat stora framgångar de senaste åren och mellan 2019-2021 snittade sex miljoner eller mer per säsong.

Höganäs-sonen är en tidigare Stig H Johansson-stipendiat och i samband med att TR Media på Nyårsdagen i fjol publicerade en lista över de 15, enligt dem, bästa kuskarna i Sverige så fanns André med.

Som om inte detta var nog så kan han skryta med att ha tagit dubbla V75-segrar en och samma dag 2019, och har dessutom, av sin tidigare arbetsgivare Thomas Uhrberg, en gång i tiden jämförts med ”en ung Berndt Lindstedt”. Fina lovord från en man som kan sin sak.

– Då hade jag bara jobbat i stallet ungefär ett år och han försökte lyfta fram mig i någon artikel. Det var kul att höra för man fick ju inte beröm personligen, aldrig att man hade gjort något bra, säger André och skrattar.

– När jag började hos Thomas var jag lite bortskämd och kom direkt från mamma till honom. Hon skämde bort mig jättemycket, medan det skulle vara hårt jobb och ordning och reda hos Uhrberg. Det var en jäkla omställning och han fick ruska liv i mig, så kan man säga. Jag blev kvar där under sju år och han är fortfarande en väldigt viktig mentor i mitt liv.

Började med hästar i ung ålder

Eklundh har intresserat sig för hästar så länge han kan minnas. Redan som ung grabb brukade han hänga på pappa Ulf Peter, då amatörtränare med två, tre hästar på träningslistan, till stallet och som sjuåring kunde André kvittera ut en ponnylicens.

– Farsan fick bygga en sulky bakom en gunghäst och där satt jag och körde lopp framför tv:n.

Hans första ponny var en riktig bandit med det passande namnet ”Billy The Kid”. Hingsten var allt annat än lättkörd och vann inte direkt ihjäl sig.

– Det var ingen lätt förstahäst, med mycket egen vilja. Han hade nog 40 eller 50 andraplatser och bara fem segrar eller så. Han sprang ikapp men inte förbi dem, och låg han först så kunde han springa till utgången av banan. Det var frustrerande, helt klart, för man ville ju vinna. Han lärde mig dock väldigt mycket.

Som så många andra barn fanns det även ett intresse för andra sporter, och då främst fotboll. Han blev till och med uttagen till Skånelaget en gång i tiden men kom fram till slutsatsen att det inte fanns tid att kombinera regelbundet bollsparkande med hästarna, som alltid varit hans stora passion i livet.

– Det har aldrig funnits något annat för mig än att bli travtränare.

”Fått ett lyft i rörelsen”

Han bedriver sin 41 hästar stora verksamhet på egna gården Bragnum i Nossebro och ser ljust på framtiden, även om det på sikt lutar åt att han kommer att lägga mer krut på träningsdelen – och mindre på loppkörningen.

– Vi har äntligen fått ett lyft i rörelsen de senaste två åren. Det har tagit tid att bygga upp ett team med jäkla bra personal och veterinär. Tidigare försökte jag göra det mesta själv. Stallet har levererat bra resultat, med vinst i nästan vart fjärde lopp, och jag hoppas att det ger lite ringar på vattnet.

Eklundhs kanske mest namnkunniga häst genom åren är Felicity Shagwell, en unghäststjärna som dock inte hade något flyt i de större loppen i hans regi och sedermera flyttades till USA och Åke Svanstedt. Där har hon gjort succé och bland annat vunnit miljonloppet Breeders Crown.

– Det var tråkigt att förlora en sådan fin talang, men samtidigt har jag ett jättebra samarbete med ägaren Knutsson Trotting. För egen del var det trots allt ett bevis på att man kunde få fram en så pass bra häst, och visst var det så att det var mitt arbete som ligger till grund för hennes framgångar.

Tränaren har en luring

Naturmänniskan med en stor kärlek till fisket kan se fram emot en spännande lördag, där han stolt konstaterar det stora i att ha en kvartett till start under en och samma finalomgång. Ett bevis på att man håller en hög nivå i stallet.

I V75-1 selar han ut Luringen La Ma som dock stöter på patrull i form av flera potentiella klassklättrare.

– Han har haft fräschörproblem under hela sina karriär och därför aldrig riktigt fått till det på lördagar. Om han är riktigt laddad för dagen är det nog inte optimalt att rygga Erv Zet på innerspår, då kan det bli galopp. Han har kapacitet för att vinna och är en bra outsider.

I V75-2 radar Eklundhs hästar upp sig från spår tre till och med fem. Han väljer själv att sitta upp bakom Farfars Dream, medan Carl Johan Jepson och Erik Adielsson får chansen bakom Wingait Leif och All In Face.

– Det är nog Farfars Dream som är den bäste av de tre för dagen. Han har tagit stora kliv i år och det verkar som om han bara blir bättre och bättre. Senast gav han ju rygg till Agassi Broline sista varvet, som inte riktigt kunde hänga på till slut, och jag tycker mycket väl att han ska kunna slå den.

Andrés blivande Derbyhopp tävlade då barfota runt om för allra första gången och tränaren var mycket nöjd med effekten av skorycket. Det blir samma balansering på lördag.

– Han blev flackare och mer effektiv i framsteget, lade lite mer mark under sig.

Planerar du att göra någon ändring på dina hästar?

– Luringen gick med fast huva senast men nu blir det rycktussar, men det har han gått med tidigare, avslutar André.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!