Petri Salmela: ”Är nästan ofattbart”

Tränaren efter tredjeplatsen i Elitloppet

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Matilda Öhrman/TR Bild
Makethemark och kretsen kring stjärnhästen

Petri Salmelas Makethemark slutade trea i Elitloppet.

Nu väntar Norrbottens Stora Pris på hemmabanan.

– Det är nästan ofattbart hur bra han tagit de två tuffa loppen i Elitloppet, säger Petri Salmela.

Förutom anmälningsmissen till Svenskt Travderby så har den sexårige Makethemark haft en strålande karriär hittills. 48 starter har inneburit 21 segrar och Maharajah-sonen har sprungit in sex miljoner kronor.

Den största segern hittills i karriären kom på Solvalla i fjol då Makethemark vann Jubileumspokalen.

Den gångna helgen var Makethemark med i Elitloppet och slutade trea bakom franske Dijon och Aubrion du Gers, och blev därmed bästa svensktränade häst i loppet.

Makethemark fick heller aldrig riktigt chansen – och lucka mitt på upploppet hade kunnat sluta med svensk succéseger.

Men Salmela ser tredjeplatsen och de 750 000 kronorna som en seger i sig.

”Han var inte ens trött”

– Det är nästan ofattbart hur bra hästen har tagit de två tuffa loppen i Elitloppet. Man kunde nästan säga det redan på Solvalla efter finalen, han var inte ens trött. Han springer två sådana lopp som han gör och när vi åkte på dopningkontroll efter finalen så såg jag på hästen att han inte var trött, säger Petri Salmela och fortsätter:
– Han var så pigg och glad hästen och när han kom hem till gården på kvällen så var det nästan som att han inte hade tävlat. I måndags var det samma sak, han åt och drack och jag kan nästan inte förstå hur bra han tagit Elitloppet. 
Under tisdagen gick veterinär igenom Makethemark – och fann ingenting.
– Det var den känslan vi hade, och veterinären hittade ingen reaktion någonstans. Jag har en lång tränarkarriär bakom mig och Elitloppet är alltid Elitloppet och man är alltid lite smårädd, men det är nästan overkligt hur bra han tagit det. Han hade ju sparade krafter både i försök och final och Ohlsson sa att han kändes ännu piggare i finalen och att han hade mer sparat då än i försöket.

Vad händer med Makethemark nu?

– Det är Norrbottens Stora Pris som gäller.

”Fanns inte på världskartan”

Vad säger du om tredjeplatsen i Elitloppet?

– Det är så, jag vill inte spekulera om de andra sakerna, domarna dömer helt enkelt, men det jag kan säga nu efteråt, och det som Ulf Ohlsson säger, att får vi lucka 150 meter kvar så vinner vi Elitloppet och då hade vi sluppit alla spekulationer, säger Petri Salmela.

Är det surt, att sitta fast i en Elitloppsfinal med vinstkrafter?

– Jag hade inte kunnat drömma om det här på förhand, och det var så jäkla roligt. En tredjeplats i Elitloppet är en liten överraskning för mig, vi vet att hästen har kvaliteten, men första Elitloppet och ett tredjepris det var en överraskning. Att vi skulle kunna vinna Elitloppet, det fanns faktiskt inte på världskartan. Det hade så klart varit grymt att få vinna, men jag är inte ledsen över att vi inte fick chansen.

Publicerad:

LÄS VIDARE