”Har abstinens och stänger inga dörrar”

Legendariske travreferenten Bosse Rydgren längtar tillbaka till kommentatorsbåset: ”Behövs två för pardans”

Uppdaterad 2021-02-26 | Publicerad 2021-02-22

Bosse Rydgrens röst var under 25 års tid synonymt med ljudet i högtalarna på nationalbanan Solvalla.

Nu berättar han om kärleken till travsporten, minnena och om suget att återuppta refererandet.

– Dyker tillfället upp skulle det absolut kunna bli en realitet, säger 61-årige Rydgren till Trav365.

Den populäre och numera legendariske travkommentatorn Bosse Rydgren tog under sin tid refererandet till en helt ny nivå.

Med en röst, inlevelse och passion för travsporten fick han åskådarna och tv-tittarna att känna sig närvarande.

Innovativ, med en nyskapande referentstil myntade han mängder av nya uttryck som lever kvar i stor grad än i dag.

”100 meter kvar till start” och ”hårt i mål” är bara två av ovan nyss nämnda formuleringar som Rydgren införde när det stora streckspelet hette V65.

Allra mest förknippad är Bosse med Solvalla, en bana han var trogen under 25 års tid.

2006 lämnade han sitt dåvarande jobb.

– Jag bodde då i Strängnäs och det var samtidigt väldigt många tävlingsdagar på den tiden på Solvalla. Jag fick helt enkelt ett erbjudande som inte fungerade för mig och jag blev tvungen att tacka nej, säger han till Trav365.

Värvades till Jägersro: ”70 mil till jobbet”

Efter att Rydgren avslutat sin tjänst på Solvalla har han bland annat varit travbanechef på Dalatravet, en tjänst han själv sa upp sig från 2014.

Därefter har det blivit flera olika gästspel på andra travbanor som referent och intervjuare.

Men det är främst ett av uppdragen som han minns tillbaka på med extra stor stolthet och glädje.

– Det var 2014 som tränarföreningen på Jägersro värvade mig. Den tidigare kommentatorn Bengt Larwik hade slutat efter att ha varit där i 40 år. Trots att det var 70 mil till Malmö för min del kunde de genom sponsorer ordna så att jag tog mig fram och tillbaka. Tjänsten sträckte sig över ett år och det var både smickrande och väldigt roligt. Pendlandet med flyget fungerade också mycket väl.

Bosse Rydgren värvades till Jägersro – trots att han bodde 70 mil därifrån

”Saknat att referera travlopp”

Sedan sju år tillbaka bor Bosse Rydgren i Stockholm.

61-åringen är i dag verksam i en så kallad startup-verksamhet – ur både ett operativt och strategiskt perspektiv.

Han är även projektansvarig i Stig H-akademien – ett åtagande som är inne på tredje året.

Men ständigt finns också en längtan om att i någon form återvända till sitt gamla ”reffande”.

Saknaden intensifierades nyligen när han fick tillgång till 1988 års videomaterial från Elitloppet på Solvalla – med hans egen röst ekandes ut över nationalbanan.

– Jag har länge saknat att referera travlopp, skulle jag säga annat skulle jag ljuga. Detta med pandemin har ju gjort att det också finns fler luckor. Häromdagen hittade jag en lång video från den amerikanska sidan ”Breeders Crown” på Facebook. Det var ett långt klipp med presentationer, båda heaten och finalen. Det var en fantastisk känsla att återuppleva allt det och inte undra på att man blir sugen på att återuppta refererandet.

”What a horse, what a driver” basunerade Bosse Rydgren ut i Solvallas högtalare när Mack Lobell vann Elitloppet (1988)

Klassiska referatet: ”Följt mig hela livet”

61-årige Rydgren har kommenterat 25 Elitlopp och det är lätt att komma ihåg 2006 då franske Jag de Bellouets fick referenten att nynna Marseljäsen på upploppet.

Men det som etsat sig fast allra starkast hos den svenska travpubliken är tveklöst 1988 års upplaga, då Mack Lobell och kusken John D Campbell vann Elitloppet.

När stjärnhästen lämnade de andra på behörigt avstånd på upploppet dånade Bosse Rydgrens magiska ”reff” ”What a horse, what a driver”.

På några spontana sekunder hade det mest klassiska travreferatet någonsin ekat över Solvallas läktare.

– Det var ett helt otroligt år. I det första försöket galopperade ju båda de två förhandsfavoriterna Napoletano och Sugercane Hanover. Trots detta var det just de två som var etta och tvåa i mål. Men inget kunde stoppa Mack Lobell och Campbell den dagen. Själva referatet kom från ingenstans egentligen, jag hade inte på något sätt förberett det. Hade jag gjort det hade det inte blivit på samma sätt.

– Jag insåg efteråt när jag fick följa med Solvallas Rune Stolt till USA för att titta på Statue of Liberty Trot hur stort det var. När jag kom upp till mitt hotellrum var tv:n på och jag hörde min röst när jag ”reffade” Elitloppet, det var då jag insåg vidden av det hela för första gången. Det har följt med mig genom hela livet.

Vill referera travlopp: ”En abstinens”

Om ett framtida ”travreffande” skulle bli verklighet så är Bosse Rydgren noga med att poängtera att det inte ska ske på bekostnad av att trampa någon på tårna.

– Som det ser ut i dag finns det inga erbjudanden och det behövs två för pardans. Jag kan säga att jag har inte sämre form än tidigare i alla fall och jag har en önskan om att i någon form återvända till det jag brinner så mycket för. Jag har under hela mitt liv haft ett stort intresse för travsporten och skulle ljuga om jag sa att det inte fanns en abstinens, säger 61-åringen och fortsätter:

– I dag är det ett fåtal personer som refererar på många banor. De är jätteduktiga och trevliga på alla sätt. Den tidigare referenten blev ofta förknippad med en enskild bana vilket jag tror stärkte den banans varumärke. För mig är det en arrangörsfråga och dess vikt att skapa OBS-värden vilket också naturligtvis är viktigt ur en travbanas paketering av sin totala produkt. Jag vill inte komma in och plocka bort någon, exempelvis Patrik Nilsson på Solvalla som är fantastisk, men jag tror det ur ett varumärkesbyggnads-perspektiv vore mer optimalt ur arrangörens synpunkt med någon som förknippas med den banan.

”Kan bli en realitet”

Att just tiden som referent har präglat Bosse Rydgrens liv är tydligt.

– Refererandet har blivit en stor och för mig viktig del av mitt liv så det skulle naturligtvis vara kul att få göra det mer frekvent. Dyker tillfället upp skulle det definitivt också kunna bli en realitet, avslutar 61-åringen.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!