”Svagt att vi aldrig vunnit, det svider”

Danske topptränaren Axel Jacobsen om: • Sagohästen Tarok • Frisky Frazers fyra Elitlopp • Danska Elitloppstorkan • Den dystra framtiden

Uppdaterad 2021-05-05 | Publicerad 2021-05-03

Danmark har fått fram många topphästar genom åren men är ännu segerlösa i Elitloppet.

Axel Jacobsen kvalade dock in sin Frisky Frazer till fyra finaler för drygt tjugo år sedan.

– Jag tycker att det är svagt att vi aldrig vunnit. Det svider för oss danskar, säger Axel.

Elitloppet är runt hörnet och om en dryg månad ska 16 deltagare göra upp om en prissumma på sex miljoner i finalen, där vinnaren erhåller hälften. Fyra hästar är inbjudna, tolv biljetter återstår att dela ut. Trav365 har nyligen skrivit om Finlands 69-åriga vinsttorka och nu vänder vi blickarna mot Danmark, som inte heller de lyckats producera någon vinnare. Varken bland de två- eller fyrbenta. Kan 2021 vara året då denna förargliga svit bryts? Hoppet står till "E-kullen", där femåringar som Emoji, Empire och Extreme ses som Danmarks framtidshopp.

Man kan inte prata om dansk travsport och inte nämna USA-födde Pay Dirt. Efter att framgångarna på tävlingsovalen mattades av på hemmaplan valde de dåvarande ägarna att sälja hästen. Danska ägare slog till och resten är historia. Året var 1968. Axel Jacobsen är en legend inom sporten och minns mycket väl hur mycket denne avelsgigant betydde för dansk travsport.

– Han hade en enorm betydelse. Jag minns att det var ett kritiserat köp då han var väldigt liten, bara runt 150 centimeter över manken men det blev bra till sist. Dansk travsport låg före den svenska under 20-, 30-, 40- och 50-talen och tack vare Pay Dirts avkommor kunde vi hålla en fortsatt hög nivå på 70-talet och framåt, berättar Axel för Trav365.

Det gjordes en film om sagohästen

Som avelshingst skulle han lämna fem Derbyvinnare, fyra Kriteriesegrare, och bäst av dem alla var sagohästen Tarok, Danmarks kändaste häst någonsin. Han dog tyvärr allt för ung av en tarmsjukdom, bara nio år gammal, men är ännu i dag en levande legend. Under 2013 släpptes filmen "Tarok" som handlar om hästen och kretsen bakom honom. Året därpå öppnade dessutom Tarokmuseet i hästens gamla ladugård vid Hagenshöj. Pappa Pay Dirt är även morfar till Legolas och Remington Crown, två storstjärnor på sin tid i svensk regi.

Tarok var en framgångssaga på alla sätt och vis. Drygt hundra segrar blev det totalt under karriären och hela fyra raka starter i Elitloppet mellan 1977-1980, även om framgångarna uteblev vid samtliga försök.

– Jag har faktiskt svårt att förklara varför han inte lyckades i Elitloppet. Kort distans och bilstart passade ju honom perfekt. Han var en makalös publikhäst, större än Ego Boy. Tarok matchades vansinnigt duktigt och under en vanlig tävlingsdag på "Lunden" kom det 5 500 åskådare istället för det vanliga 2 500. De extra tre tusen kom bara för att se Tarok tävla.

Det närmaste Danmark kommit en vinst i Elitloppet var våren 1980, då My Nevele slutade tvåa på samma tid som vinnande Ideal du Gazeau. 80-talet var dock till stora delar ett misslyckat årtionde för hästar under dansk flagg. Meadow Roland vann visserligen ett försök 1989 och spelades till andrahandsfavorit i den efterföljande finalen, men en hejdlös galopp kort efter start resulterade i diskning. Därefter följde sex raka år utan danskt deltagande, innan en viss Frisky Frazer skulle presentera sig för Solvallas månghövdade publik. Tillsammans med sin ständige följeslagare Axel Jacobsen tog hästen sig till final samtliga fyra år mellan 1997-2001 då han medverkade, en merit få kan matcha. Som bäst blev det ett tredjepris vid det första försöket, endast slagen av Gum Ball och Wesgate Crown.

”Jag minns faktiskt ingenting”

Vi bad den sympatiske dansken, med den perfekta svenskan ska tilläggas, att ta oss igenom samtliga sina Elitloppsstarter.

– Det känns lite hemskt men jag minns faktiskt ingenting av det första året, 1997. Jag brukar alltid blicka framåt. 1998, däremot, var året då vi hade kunnat vinna. I försöket var vi nära att slå Moni Maker och i finalen stämde allt... tills det att Huxtable Hornline gick över i passgång. Jos Verbeeck tog då upp sin häst häftigt och vi tappade 20 meter. 1999 fick vi inte plats, 2000 slutade han fyra och var duktig bakom bland annat Victory Tilly. 2001 kom att bli Frisky Frazers sista start i Elitloppet. Han var sliten vid det laget och det var bestämt redan innan att det skulle bli hans sista start för att fokusera helt på aveln.

Tyvärr blev hästen inte någon succé som pappa och det grämer fortfarande Axel. Dessutom slutade pensionen med tragedi då Frisky Frazer en dag, i samband med avelsarbete, föll av bocken och skadade sig så pass allvarligt att hans liv inte gick att rädda. Den danske krigaren fick lämna jordelivet allt för tidigt men har fortfarande en stor plats i tränarens hjärta.

– Jag köpte honom som tvååring i samband med ett "baby-race" i USA. Han kostade 50 000 Dollar och det var mycket pengar på den tiden. Debuten vann han visserligen men imponerade inte. I starten därpå sprintade han dock ifrån konkurrenterna på en 17-tid och då kände jag att detta var något extra. Mitt bästa minne av honom är nog när vi ett år vann Bjerkes motsvarighet till Sweden Cup, Lilla Elitloppet, på banrekord.

Varför tror du att Danmark ännu aldrig vunnit Elitloppet?

– Elitloppet är lika stort för oss danskar som för er svenskar. Att vi aldrig vunnit loppet tycker jag är svagt av oss. Visst svider det för danskar. Vi har ofta inte haft tillräckligt bra hästar. De tre bästa genom åren tycker jag är Tarok, Meadow Roland och så min egen Frisky Frazer.

Risk för dansk tränarflykt

Hur ser framtiden ut för dansk travsport? Nästa stjärna heter...?

– Det finns flera fina danska hästar och Extreme gick ju väldigt bra i lördags. Men om det blir någon dansk i årets Elitlopp? Tveksamt. Kanske nästa år. Femåringskullen är dock fruktansvärt bra. Angående framtiden så ser det mörkt ut. Vi har dåliga ekonomiska förhållanden och ingen riktig framtid. De pengar sporten får från staten kommer att börja trappas ner om två år och då står hoppet till att vi får ett bra avtal med ATG, men de verkar ha tröttnat på oss så det känns tveksamt.

Finns det en risk att danska tränare flyttar till Sverige?

– Ja. Själv stannar jag dock kvar.

Axel har hunnit bli 71 år men visar inga tecken på att vilja gå i pension. Han åker fortfarande över bron titt som tätt och då är det huvudsakligen Jägersro som är skådeplatsen.

– Jag är född i Malmö och fick min skolgång där. Efter att ha fullföljt mina högskolestudier i Lund flyttade jag tillbaka till Danmark där min far ägnade sig åt hästuppfödning. Några planer på att sluta har jag inte utan det är fullt fokus på mina unghästar som ser lovande ut. Jag har totalt 22 hästar och känner mig, trots min ålder, frisk och kry, hälsar Axel.

Trav365 har givetvis tagit ett snack med Solvallas sportchef Anders Malmrot och han har idel positivt att säga om dansk travsport och deras fans.

– Jag gillar Charlottenlund skarpt. Det är alltid en härlig inramning där. Vi har dock aldrig haft några organiserade travresor från Danmark, inte som från Finland. Jag minns givetvis Tarok som var otroligt bra och vacker. Takethem bjöd jag in till Elitloppet för några år sedan. Den hade ett härligt löphuvud. Och bara Nealy Lobell har kvalat in till fler finaler än Frisky Frazer, berättar Anders.

”Han blir spännande att följa”

En av Danmarks bästa hästar under 2000-talet var Flemming Jensens Local Conch, delägd av självaste Leif "Loket" Olsson, som 2011 inte fick någon rosa biljett och istället tog revansch i Sweden Cup dagen innan. Där visade Flemming med eftertryck att Solvalla gjort ett misstag som inte bjudit in hästen och Local Conch vann överlägset – med tussarna kvar. Fick vi möjligtvis se en tänkbar Elitloppsvinnare en dag för tidigt?

– Det beslutet togs dock inte av mig, svarar sportchefen skämtsamt.

Malmrot följer med spänning de potentiella danska Elitloppsdeltagarna i år.

– Vem är Danmarks bästa häst? Slide So Easy har ju varit väldigt bra under alla år men har sett sina bästa dagar. Emoji är startsnabb men behöver vara med någon gång. Empire har jag tyvärr inte dagsstatus på. Jag blir dock förvånad om de senare inte duger på sikt, de känns tuffa. Mest troligt kanske de siktar på Jubileumspokalen?

Den dansk med flest starter i Elitloppet är Steen Juul med nio till antalet. Bland dessa kan man nämna Dilli Hanover, också det en avkomma till Pay Dirt, Gill's Victory, Legendary Lover K. och Classic Grand Cru. Det dröjde dock till 2018 innan Steen själv fick känna på hur det känns att sitta i sulkyn i en final då Takethem slutade sexa. I år kan han mycket väl komma upp i tvåsiffrigt om stallets stjärna Extreme belönas med en inbjudan. Han stärkte under lördagen sina aktier att åtminstone finnas med i förhandssnacket.

– Extreme avslutade jättebra i lördags och visade att han är på väg att växa in i den yppersta eliten. Han blir spännande att följa framöver, avslutar Anders Malmrot.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln