Segertårarna: ”Det går inte att beskriva”

Publicerad:
Uppdaterad:

TRAV

Amatören satte alla proffs på plats i miljonloppet: ”Bottenlös glädje”

1 av 5 | Foto: TV12
Lars-Åke Söderholm körde Galactica till seger. Efter miljonsegern i StoChampionatet var det bottenlös glädje för amatörtränaren Malin Bergström

Galactica vann miljonloppet Stochampionatet.

Amatören Malin Bergström, 39, satte alla proffsen på plats.

– Det är bottenlös glädje, säger tränaren storgråtande.

Stochampionatet på Axevalla är det största loppet för fyraåriga ston med en miljon kronor i första pris. På förhand trodde många att stortränaren Lutfi Kolgjini och miljardären Anders Ström skulle ta hem miljonloppet med någon av hästarna Princess Face eller Pasithea Face.

Men miljardärer och proffs var chanslösa mot amatörtränaren Malin Bergström, 39, från Eskilstuna och hennes familjehäst Galactica. Kusken Lars-Åke Söderholm körde ett perfekt lopp med Galactica och spurtade enkelt ner stjärntränarnas hästar.

Efter loppet grät Malin Bergström glädjetårar.

”Går inte att beskriva”

– Det är bottenlös glädje, det går inte att beskriva. Vi har siktat på det här så länge, det är lite bokslut nu. Det är bara helt fantastiskt. Lasse är helt galet bra lugn sansad, knappt man tror att det är sant, säger Malin Bergström.

Även för kusken Lars-Åke Söderholm var det livets största seger och han var tagen efter loppet.

– Man är halvt chockad. Det är en otrolig känsla, man fattar inte att det är Stochampionatet vi vunnit.Strax före mål sjönk det in att vi vinner, det är helt otroligt. Det såg mörkt ut runt första sväng, men när det blev lucka bakom Nordström gled jag ner där, säger Söderholm.

Galactica vann på det nya svenska rekordet 1.13,1.

Vägrar sälja

Innan loppet har Malin Bergström fått flera höga bud på sin häst, men hon vägrar sälja hästen.

– Nej, där går dom bet. Det ringde en så sent som nu i veckan men hon är inte till salu. Det känns konstigt för det är stora belopp men det är som att någon skulle fråga om det finns någon prissumma på ens barn. Och det finns det ju inte.

– Hon är ju min bästa kompis och vi lever ihop. Det skulle vara jättekonstigt om man skulle sälja henne. Vi har har hållit på med trav så länge och mamma och pappa har hållit på sedan 1967. När man då får fram en sådan här stjärna vill man för farao inte sälja. Då kan man lika gärna sluta med hästar helt och hållet, menar Malin.

Efter loppet var Adrian Kolgjini, som slutade trea, mycket besviken på att inte ha blivit släppt till ledningen och menade att det kostade segern. Tvåa i loppet slutade Kryssa Futura och Christoffer Eriksson.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!