Ökar prispengarna med 50 miljoner kronor

Svensk Travsports budget för 2021 klar • Mer prispengar till aktiva • 200 nya lopp

Uppdaterad 2020-12-13 | Publicerad 2020-12-08

Medlen till de aktiva ökas med 50 miljoner och 200 nya lopp.

Det blir verklighet nästa år när Svensk Travsport fastställde sin budget för 2021.

– Det är glädjande att kunna lägga fram en positiv budget för 2021, säger Marjaana Alaviuhkola, ordförande i Svensk Travsports styrelse.

2020 har präglats av Coronapandemins framfart, men där travet i Sverige kunna fortsätta tävla, under strikta restriktioner.

Nu ökar Svensk Travsport medlen till de aktiva, där i huvudsak prispengar och uppfödarmedel, ökas med 50 miljoner kronor. Det innebär att prispengarna är en återgång till 2019 års nivå. Det meddelar Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

– Det är glädjande att kunna lägga fram en positiv budget för 2021. Årets budget var viktig för att påbörja uppbyggnaden av Svensk Travsports egen ekonomi på den omreglerade marknaden. Hela travet fick upp ögonen för de ansvar som nu helt ligger i sportens händer. Det var nödvändiga beslut som behövde fattas för att få ett resultat i balans. Även om vi kan vara lite mer optimistiska 2021 handlar det fortsatt om ett stort ansvar och hård prioritering, säger Marjaana Alaviuhkola, ordförande i Svensk Travsports styrelse.

”Ger en bra möjlighet”

Spelbolaget ATG:s positiva resultat under 2020 ger Svensk Travsport ett större utrymme för budgeten till nästa år.

– ATG är förutom vårt dotterbolag också vår kommersiella partner. De har gjort ett fantastiskt jobb under året och det är också något som syns på deras omsättning. Många människor har hittat till travet i år och nu är det vår uppgift att förvalta det. Både det intresse som skapats men också de medel som vi som ägare kommer att förfoga över, säger Marjaana Alaviuhkola.

Svensk Travsports vd, Maria Croon, säger så här:

– Ett starkt resultat för ATG ger en bra möjlighet för Svensk Travsport att få en ekonomi i balans. Det handlar först och främst om att kunna amortera våra skulder, därefter att vi kan fortsätta våra satsningar för en stark travsport i framtiden. Exempel på prioriterade satsningar under 2021 handlar om ännu mer fokus på hästvälfärd och antidopningsarbete, en fortsättning på breddinitiativet Till Start samt påbörjandet av ett gemensamt skandinaviskt sportsystem. En viktig signal är också att vi ökar de totala medlen till aktiva för att återställa dem till rekordnivåerna från 2019. Det är viktigt för hela travsporten att vi tillsammans hittar olika sätta att stimulera fler att äga, träna och köra häst och det här är ett sätt.

”Ett prioriterat önskemål”

Det kommer att bli mer pengar inom STL (V75) och i loppen på onsdagarna. Dessutom utökas tävlingskalendern med 200 lopp under 2021.

Bland annat utökas vintermånadernas lunchtävlingsdagar från fem till åtta lopp, ett extra lopp för B-tränade hästar på lördagskvällar samt ett extra lopp på den bana som saxar V86-omgångarna med Solvalla på onsdagskvällar.

– Det är 45 lunchtävlingar under januari, februari, mars och december som ökas från fem till åtta lopp. Ett prioriterat önskemål från landets sportchefer som ser ett tydligt behov av utökade starttillfällen, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

När det gäller prishöjningarna ökas de för platserna 3 till 8 i loppen på STL och under onsdagskvällarna.

– Vi vill säkerställa kvaliteten på våra viktigaste tävlingar STL. Men vi satsar pengar på ett nytt sätt, efter inspel från hästägarföreningarna. Vi lägger inte pengarna på förstapriset utan väljer i stället att stärka prispengarna för placeringarna tre till åtta. Efter att ha sett goda effekter av denna ”bredare” prisfördelning på först Åby 2019 och sedan i hela det svenska vardagstravet 2020, tar vi nu steget fullt ut och använder denna typ av prisskalor i nästan alla svenska lopp. Även alltså för eliten på STL. Detta innebär i praktiken att är du sexa i ett Klass II-försök får du 10 000 kronor 2021. I år fick man 6 000 kronor för samma prestation, säger Petter Johansson.

Följ ämnen i artikeln