Kuskarnas kritik: ”Inte tänkt igenom beslutet”

Svensk Travsports förändring av tävlingsreglementet • Skärpta straff • Höjda böter: ”Rimmar väldigt illa”

Uppdaterad 2022-01-27 | Publicerad 2022-01-12

Flera av landets toppkuskar tycker till om de förändringar som trätt i kraft i tävlingsreglementet.

Från och med nyår tillåts inte kuskar driva hästarna i travloppen.

Dessutom har bötesmodellen ändrats rejält.

Trav365 har kollat med kuskeliten – vad säger man om ändringarna?

– Vi har inte haft något att säga till om, säger kuskrepresentanten i Reglementskommittén, Örjan Kihlström, till Trav365.

– Det är orimligt, klart jag är besviken, säger kuskkollegan Magnus A Djuse.


Svensk Travsports sportchef: ”Det finns inga ursäkter”. Läs intervjun här.


Från och med den 1 januari 2022 har en rad förändringar i tävlingsreglementet trätt i kraft.

Exempelvis får inte längre en amerikansk sulky användas i voltstart.

Det har också blivit förbjudet att överhuvudtaget driva hästen.

När det kommer till påföljder har det också blivit en rejäl skärpning på flera plan. Bland annat har bötesgränsen för överklagningsbara påföljder höjts till 5 000 kronor.

Dessutom har Svensk Travsport gjort flera förändringar vad beträffar den så kallade påföljdsmallen.

De tidigare böterna och avstängning finns kvar för kusken men nu döms det från årsskiftet därtill 5 procent av eventuellt inkörda pengar som bötessumma (grova, C-förseelser).

Förändringarna har mött en del kritik och Trav365 ställde två frågor till några av landets främsta kuskar (att de nya reglerna rör upp känslorna är tydligt – och bevisas då flera i landets kuskelit avböjt att kommentera).

Örjan Kihlström

Från och med 1 januari 2022 får man inte driva hästarna i lopp. Hur ser du på de nya reglerna och hur tror du förändringarna kommer påverka?

– För min egen del har jag inga problem med drivningsförbudet. Naturligtvis kommer det bli en del böter för de som viftar för mycket. Jag har inget problem med det, det känns vettigt. Men jag tror samtidigt det kommer bli en inkörsperiod för kuskar och även för domarna att hitta deras nivå, ja nu ska det ju inte vara någon nivå i och för sig.

– Men det kommer säkert skilja sig en aning från domare till domare ändå. Det har blivit tuffare hela tiden och för min egen del har jag drivit väldigt försiktigt ett bra tag. Men nu blir det ytterligare en justering.

Bötespåföljderna skärps (grova förseelser) med bland annat ett tillägg på provision (5%). Hur ser du på detta?

– I de här frågorna har vi inte haft något att säga till om. Varken jag, eller den andra kuskrepresentanten i Reglementskommittén, Johan Untersteiner, fick vara med i dessa diskussioner. Jag vet faktiskt inte varför vi inte blev inbjudna.

– Just det här med provisionen och att de ska ta fem procent känns oöverlagt. Det kommer drabba så olika för olika personer. Det ska vara fem procent men vissa tränare äger ju hästarna själva, hur blir det då? Många amatörer äger också sina hästar själva. De menar ju att brott inte ska löna sig men här tycker jag det verkar finnas brister.

Örjan Kihlström är kuskrepresentant i Reglementskommittén. Trots det fick han aldrig närvara vid förhandlingarna gällande de nya reglerna.

Magnus A Djuse

Från och med 1 januari 2022 får man inte driva hästarna i lopp. Hur ser du på de nya reglerna och hur tror du förändringarna kommer påverka?

– Jag tycker nu i början att det är lite svårt att uttala sig. Det kan bli svårt som kusk men även för domarna med de nya reglerna. Det kommer säkert skilja sig åt också på olika banor.

Bötespåföljderna skärps (grova förseelser) med bland annat ett tillägg på provision (5%). Hur ser du på detta?

– Jag anser till att börja med att böterna redan innan den nya höjningen och skärpningen var alldeles för höga. Det var inte rimligt innan och det är det verkligen inte nu. Det är klart att jag är ännu mer besviken på att de höjs ytterligare. Det hela rimmar väldigt illa. Jag kan ge ett exempel då jag körde en proffstränad häst på Romme och vann, jag fick en påföljd för snäv körning, dock ingen av de allvarligare. Om man kör lopp och tar fem procent, då blev det i det här fallet att jag gick minus.

– Det är orimligt och innebär ibland att jag måste vinna loppet för att täcka mina kostnader. Nu blir böterna i många fall så höga att vi inte tjänar något i loppen. De menar att att det inte ska löna sig att göra någon förseelse men jag kan lova att ingen gör det för att tjäna. Det delas ut väldigt mycket böter men jag vet inte var de går någonstans, det skulle jag vilja veta.

En annan sak är varför våra kuskrepresentanter inte fick säga sitt i den här frågan. Varför ska vi då ens ha dom?

Magnus A Djuse anser att böterna redan innan höjningen var alldeles för höga.

Carl Johan Jepson

Från och med 1 januari 2022 får man inte driva hästarna i lopp. Hur ser du på de nya reglerna och hur tror du förändringarna kommer påverka?

– Det är jättebra att vi har ett strängt reglemente. Men i 99 fall av 100 får ingen för drivning. Sen förstår jag att det finns två sidor av myntet, när man sätter såna här regler. Nu får vi överhuvudtaget inte mana på hästarna och då kan man ju undra hur exempelvis loppen från Australien visas på ATG:s skärmar. Skulle någon som inte har sett trav titta på loppen skulle de ju först tro att det var i Sverige och sedan anser jag att det är en väldig dubbelmoral.

– Jag tror till sist att vi kommer anpassa oss bra till de nya hårdare reglerna, vi som kör mycket tror jag inte kommer ha några problem. Men det kommer ta ett tag innan både vi kuskar och domare vet vart gränserna går. Man får känna sig för lite nu i början, det kommer bli svårt också för domarna.

Bötespåföljderna skärps (grova förseelser) med bland annat ett tillägg på provision (5%). Hur ser du på detta?

– Gällande detta med provisionen och de höjda böterna kan jag inte svara på om det är rätt eller inte, det får framtiden utvisa. Men en sak jag tycker är väldigt fel, det är att vi har tränar- och kuskrepresentanter inom Reglementskommittén. Nu har frågan ramlat lite mellan stolarna och varför fick inte våra representanter närvara på när allt detta bestämdes? Vi har kuskar och tränare som ska sitta med men av någon anledning så blev de inte inbjudna, inte informerade överhuvudtaget, det är inte bra.

– Jag anser att vi aktiva måste få vara med och tycka till. Dessutom tror jag inte de har tänkt igen om det här beslutet. Hur ska de exempelvis veta hur stor del en A-tränare äger i en häst. Det kommer ju slå väldigt fel många gånger. En annan sak jag verkligen undrar är vart tar alla pengarna vägen, de nästan åtta miljoner som delades ut i böter i fjol. Det lär inte bli mindre böter nu med de nya reglerna. Vi får aldrig något riktigt svar var pengarna går, det tycker jag är märkligt, ingen som vill lämna något riktigt svar på det.

Carl Johan Jepson riktar skarp kritik mot förbundet Svensk Travsport.

Svensk Travsports sportchef: ”Det finns inga ursäkter”. Läs intervjun här.


Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln