Publicerad:
Uppdaterad:

Osannolika resan: Det känns helt overkligt

Proffstränaren Magnus Träff inför superloppet på Vincennes: ”Det kanske är naivt, men...”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Magnus Träff tar resan till Paris och startar Queer Fish på Vincennes.

Solvalla i maj: Seger i Sweden Cup med Queer Fish.

Nu följer den nyblivne proffstränaren Magnus Träff, 48, upp succén med start i miljonloppet Trotting Masters på Vincennes.

– Det känns helt overkligt, säger han.

Vid årsskiftet tog Bollnäs-tränaren Magnus Träff, 48, steget fullt ut och blev proffstränare – något han inte ångrar.

2019 har hittills varit en succé och på lördag startar hans Queer Fish i finalen av UET Trotting Masters, travets egen ”Champions League-final”.

– Jag har verkligen fått en flygande start in i proffslivet. Jag tog licensen den 2 januari och samma dag vann jag det första loppet vi startade i på Solvalla. Dessutom lyckades ju Queer Fish vinna Sweden Cup vilket var något helt fantastiskt. Jag kände någonstans att det var nu eller aldrig och jag har inte ångrat mig hittills i alla fall.

Kan slå rekord

Tidigare under sin tid som amatörtränare gjorde han sig känd genom sin extremt höga segerprocent och sin förmåga att ta in hästar och göra dem bättre.

Under 2017 hade han smått otroliga 34 i segerprocent på sina 74 starter som tränare. I år har han dragit in 1,4 miljoner till stallet och har goda möjligheter att slå 2017 års rekordsiffror.

– Det har verkligen gått bra och jag är väldigt tacksam över att få ha så fina hästar i träning. Jag har inte haft råd att ta in de allra dyraste hästarna utan får jobba hårt med varje enskild individ.

”Letar fortfarande efter ny gård”

Just nu återfinns det nio hästar på Magnus träningslista och han letar fortfarande efter en gård.

– Jag har hittat flera gårdar som jag gillat, men de har inte varit till salu. Jakten fortsätter och jag hoppas det snart löser sig. Vi har ett stort sug efter att kunna ta in fler hästar i min regi vilket är jättekul.

– Det är svårt när man har barn med skola och vänner. Vi söker brett och hoppas snart vi kan utöka vår verksamhet med fler individer.

”Otroligt tacksam”

Nästa stora uppgift för Bollnäs-proffset är Frankrike och Vincennes. På lördag ska finalen i UET Trotting Masters avgöras och tioårige Queer Fish finns på startvolten.

Queer Fish köptes som fyraåring på auktion, hans pappa: Elitlopps- och Prix d’Amérique-vinnaren Varenne.

– Jag hade ett stort förtroende för Menhammar Stuteri och gillade verkligen hästens stam. Han har en stor plats i mitt hjärta. Att starta i Frankrike ska bli oerhört häftigt och jag kan inte ens drömma vad som skulle ske om vi lyckades vinna loppet.

– Det är en krigare på banan som har mycket hög kapacitet. Hemma på gården är han lugn och gör inte mer än han behöver. Det är en dominant häst som är mycket klok och vet verkligen vad det handlar om.

Magnus Träff har svårt att det han ska få vara med om på lördag verkligen är sant.

– Det känns helt overkligt att vi ska till Vincennes och möta Propulsion och Bold Eagle. Jag är så otroligt tacksam att få vara en del av den här hästen. Just banan och upplägget på Vincennes tror jag ska passa min häst.

”Han har skrällt tidigare”

Hur ser du på loppet?

– Visst kan jag väl hålla med om att vi slår ur underläge när man tittar på vilka hästar som är med, men jag har ändå en god känsla med honom och känner mig inte slagen på förhand. Säsongen har varit lång för många och Queer Fish har skrällt tidigare.

Vad kan du säga om Queer Fish för dagen?

– Han känns jättefin och satt fast med massor av krafter i Sundsvall Open Trot. Vi möter hårt motstånd och får smyga med i ryggar så länge det går. Med rätt resa vet jag vilken avslutning han har och då kan det räcka långt. Det kanske är naivt, men jag tror vi kan vara med och göra upp om det

– Han kommer gå med en svensk bike då de andra inte får användas i Frankrike och i övrigt plockar vi bort så mycket som går. Det är en fantastisk individ som jag håller riktigt högt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: