Trav

Ikoniska gården till salu: ”Många nyfikna”

Ina Scots hem ute till försäljning • Prislappen

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Stjärnhästen Ina Scot vann Prix d’Amérique 1995.

Nu är hennes hem, ikoniska ”Hassangården” till salu.

– Hennes tävlingssele och tävlingsvagn finns kvar, säger mäklaren Johan Carlfjord.

1995 skrev Ina Scot travhistoria när hon vann storloppet Prix d’Amérique på Vincennes med Helen A. Johansson i sulkyn. Det är än i dag det enda kvinnliga segrare i loppet.

Nu är Ina Scots hem till salu: ”Hassangården” mellan Tranås och Gränna där den legendariske travtränaren Kjell P. Dahlström och Helen A. Johansson huserade.

Utgångspriset: 4 750 000 kronor.

Mäklare: den före detta proffstränaren Johan Carlfjord, som arbetade som lärling på gården på 1980-talet.

– För mig blir det här en promenad på minnenas allé att komma tillbaka hit, säger Johan Carlfjord, som numera är amatörtränare och fortsätter:

– Man kan förverkliga sina drömmar. Kjells hus brann ner 1995, det nya byggdes året efter. Det är rätt modernt, men det har ändå gått 25 år, så badrum och sådant behöver moderniseras. Men allting på gården fungerar, till och med alla huvudlag hänger kvar i stallet. Ina Scots tävlingssele finns där och hennes värmnings- och tävlingsvagn.

”Han var otroligt orädd”

Kjell P. Dahlström byggde upp sin drömgård på 1970-talet och byggde det första huset 1977.

– Han döpte den, som namnet förtäljer, efter Hassan Star. Jag kan egentligen bara referera till min egna historia, när jag kom dit som lärling. Då fanns det 17 hästar, ett stall och Helen A Johansson och Kjell P som jobbade där, sedan anställdes jag. Det fanns grusvägar och en träningsanläggning och man lade kolossalt mycket pengar på att få bort sten och elände. Man grävde bort alla stenar och gjorde sandhagar av halva gården.

Det andas historia om gården. Vad är dina bästa minnen?

– Hur lång tid har vi på oss, ha ha. Men 1984 var vi det första Mantorpsstallet som rundade en miljon kronor inkört och året efter 2,6 miljoner kronor med 97 procent Hassan Star-hästar. Det var en ganska liten verksamhet men Kjell var otroligt driven, en bra affärsman och otroligt orädd i allting som han gjorde.

”Bra tryck”

På gården finns ett bostadshus, en rakbana på 600 meter, stall, hagar och en träningsslinga. På senare år har pensionerade travhästar gått på gården.

– Jag var själv där en sommar och tränade mina egna hästar, jag vet att det går att träna häst där med bra resultat. Du kan komma dit direkt med dina hästar och börja träna dem, sen finns det absolut grejer att göra med lite underhåll.

Eftersom det var Ina Scots hem under storhetstiden så är intresset stort.

– Det är bra tryck och jädrans många som är nyfikna även utanför Sveriges gränser, säger Johan Carlfjord.

Kjell P Dahlström avled 1997 i sviterna av en hjärtattack efter ett travlopp på Jägersro. Han blev 59 år.

Ina Scots hem till salu. Här kan du se alla bilder. OBS: Extern länk]

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Hästar

Prix d'Amérique