Starta V75 senare - tror stenhårt på det

Nybrinks förslag: ”Tror stenhårt på det, för att travet ska överleva”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Micke Nybrink.
Foto: TR Bild
Micke Nybrink.

Att starttiden för V75 ändrades från 14.30 till 16.20 har diskuterats - och kritiserats hårt.

Nu kommer tv-profilen och Sportbladet-krönikören Micke Nybrink med ett kontroversiellt förslag.

– Kör V75-1 efter 18.00 på lördagskvällen och direktsänd inledningen i TV4, säger han.

Nyligen fastslog förbundet Svensk Travsport att starttiden för V75, 16.20, inte kommer att ändras.

Det trots att många aktiva inom trav-Sverige rasar över senareläggningen av tävlingarna.

Nu kommer tv-profilen och Sportbladet-krönikören Micke Nybrink med ett nytt förslag.

”Till sist: Har 16:20-debatten lagt sig nu? Då har jag kommit på en grej, sent omsider. Kör V75-1 kvart över sex på lördagskvällen och direktsänd de tre första loppen i TV4. Sen flyttar travet till 12:an för upplösningen och drar med sig tittarna. Snacka om exponering och enorma möjligheter att hitta nytt spelar- och hästägarblod. ”, skriver han i sina krönika i Sportbladet.

”Spännande att testa”

För Trav365 utvecklar han sina tankar och idéer.

– Det är otroligt att vi sänder trav i TV4 mellan 18.00 och 19.00 varje lördag - året runt. Det har pågått länge och jag tror det är därför det går bra, det är därför som travet lyckas hänga med i svängarna. Men hur kan vi utnyttja den sändningstiden på bästa sätt? Jag tror det skulle vara bättre om V75 startade i TV4. Så att starten på V75, låt oss säga V75-1, V75-2 och V75-3 sänds i TV4 och sen får man upplösningen i TV12, vilket kommer locka med folket. 

– Jag har ingen aning om det är möjligt, men det skulle vara spännande att testa. Vi har som mest tittare på travet när det ligger i TV4. Det är lättare att få folk intresserade där för att sedan locka vidare tittarna till TV12. Att göra tvärtom är tuffare.

Nybrink tror idén är livsviktig för sportens framtid.

– Det skulle kunna vara en jäkligt bra grej på sikt. Man får hela lördagen fri, sen börjar V75 på kvällen. Många har fullspikade lördagar. Hur poppis är det att sätta sig framför tv:n och datorn en hel lördag när man har barn och släktingar? 

”Ska känna det som en stor fjäder i hatten...”

Aktivas kritik kring 16.20 har handlat mycket om att tränare, kuskar och framförallt skötare kommer hem sent kvällen/natten på lördagar.

Med det här förslaget blir det ännu senare, hur ser du på den problematiken?

– Till att börja med får dom börja jobba senare på lördagen. Man får ju inte lördagen fri, men i alla fall sovmorgon. Jag tycker ändå att man ska känna det som en stor fjäder i hatten eller en ära att träna/sköta en V75-häst. Det är ju elitserien.

– Inte spelar man elitseriematcher mitt på dagen på lördagen? Det spelar man väl när man har som mest tittare, för travets del, i TV4, mellan 18.00 och 19.00. Det är då travet har chansen att fortsätta vara stort. Om vi kör V75 mitt på dagen på lördagen, då där travet. Det här är mer en grej för att travet ska hänga med även i framtiden. Jag tror stenhårt på det för att få travet att överleva.

– Skötarna kommer ju tjäna mer pengar också, när de får jobba sent på lördagar. Dom kanske får övernatta och sådär, det blir hårt, men det höjer kanske deras status. Tränarna åker ju inte alltid med när till banan på V75, jag förstår inte varför dom gnäller. 

Publiken har svikit- och sviker banorna. Hur kommer det att gå med V75-start runt 18.00 på lördagskvällarna?

– Det är svårt, jättesvårt. Men jag vet inte om det dödar mycket mer än 16.20? För att få publik till banan är mitt förslag inte lysande, men banorna kanske kan paketera det bättre då? Med en lördagskväll att jobba med. Gör det till en fest för dom som vill och kan komma dit, istället för familjeunderhållning. Hur kul är det egentligen att gå med hela familjen på trav? Någon vill ha glass, en annan en korv - sen vill alla åka hem. Man får vända sig till folk som har lördagskvällen fri. Folk går ju på krogen, det finns det tid för. Men dom flesta kommer ju ändå att sitta framför tv:n och kolla. Men publik till bana får bli banorna utmaning, så klart. Det som är viktigt är att vi får travet i TV4, det är otroligt att vi får det varje vecka. Vilka sporter har det, varje lördag?

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN