”Jag ligger helt tom och tittar upp i taket”

Peter Källberg genomgick svår operation i början av veckan – såg sin häst springa in 1,6 miljoner på söndagen

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: TR BIld
Peter Källberg (svart jacka) vrålar ut sin segerglädje efter storsegern värd 1,6 miljoner kronor: ”Man fattar inte...”

Tidigt i veckan skrev han ett testamente på sjukhuset då han riskerade att dö i en svår operation.

Peter Källberg överlevde, krigade sig upp och tränade gång i sjukhuskorridorerna.

På söndagen var han på plats på Sundbyholms travbana och såg sin delägda travhäst, Brother Bill, vinna Breeders Crown och 1,6 miljoner kronor.

– Man fattar det inte, säger hästägaren och travprofilen efter succén – mitt i kampen mot cancern.

Tidigare har Trav365 berättat om hästägaren Peter Källbergs kamp mot sjukdomen. Inför Kriteriet, där hans delägda häst Brother Bill blev tvåa och sprang in två miljoner kronor, hade Peter legat och kräkts hemma.

Men han skulle till Solvalla, så han proppade i sig morfin och gjorde resan från Gävle till Stockholm.

– Jag visste inte ens om jag skulle överleva cancer, det här är en sån revansch, sa han då.

”Läkarna fick inte operera mig - men hade inget val...”

Därefter har han fått positiva besked kring sin sjukdom. Men stött på andra problem då kroppen sagt ifrån. Han lider risk för blodproppar och går på blodförtunnande medicin och i början av förra veckan blev det ännu värre.

– Mina tarmar la av helt. Jag åkte in akut på sjukhuset och det var risk att jag kunde dö. Jag äter blodförtunnande för propparna så egentligen fick inte läkarna operera mig, men de hade inget val, jag kunde få tarmvred och kunde dö av det, så de fick lov att operera mig. Så jag ringde en jurist och fick ett testamente till sjukhuset som min dotter och fru fick skriva under och han bredvid mig på sjukhuset fick bevittna det, så allvarligt var det. Vi gjorde så om jag inte skulle vakna igen, säger Peter Källberg.

Operationen gick bra och rätt omgående lämnade han sin sjukhussäng. 

– Jag började gå dagen efter. 50-60 meter i korridoren. Jag bestämde mig, jag skulle ner och kolla på hästen i Eskilstuna. Sen gick jag 30 minuter om dagen för att få igång magen.

Sagt och gjort, Peter började ta sig ner mot Eskilstuna när helgen kom.

– Men det var komplikationer på nervägen och även på travbanan under lördagen. Jag fick ta en taxi till hotellet och strunta i festen på kvällen bara för att ladda för söndagen.

”Får sån energi”

På söndagen startade treårige Brother Bill som en av favoriterna i Breeders Crown-finalen. Och ägargänget som består av fem killar kom in med positiva vibbar.

– Vi fick väldigt bra rapporter på hästen av stallet. Timo sa typ att han inte kunde förlora, men det är svårt att ta in.

Jorma Kontio körde hästen till ledningen och väl där blev loppet tämligen odramatiskt. Över upploppet var det hela klart och hästen inkasserade 1,6 miljoner kronor.

Totalt har han sprungit in över fyra miljoner 2019.

– Det känns helt overkligt! Vi firade med chokladbollar och kaffe, säger Källberg.

– Det är svårt att sätta ord på allt det här, jag är så otroligt tacksam, att man får sån energi när man är så nerkörd själv i sjukdomen. Man ska inte gå ner sig när man får cancer, 50 procent sitter i skallen om man ska klara den här skiten. Det här är ju något så otroligt positivt, man går på moln hela tiden. Efter loppet la jag mig i baksätet med tre kuddar och tog morfintabletter och log hela vägen hem.

Peter berättar att en av delägarna i Brother Bill aldrig haft en travhäst eller ett travintresse innan.

– Han är helt fast nu och bilar för att se alla lopp. Han har aldrig gått på trav innan. Det är ju skitroligt.

”Travsporten är fantastisk”

Han berättar även att då han varit så öppen med sin cancer har han fått enormt med vänförfrågningar på Facebook och meddelande från folk som aldrig följt travet, men som nu fått upp ett intresse för att stötta Peter och Brother Bill.

– Det är otroligt vad många som hört av sig. Jag fick meddelande av en ställningsbyggare som hade stått 35 meter uppe i en lift under söndagen. Han hade spelat 200 kronor på hästen och bara stått och hoppat däruppe. Kranföraren hade undrat vad han höll på med, ha ha.

– Jag tycker det är härligt att folk bryr sig, hästägande är fantastiskt och travsporten är så fantastisk. Allt handlar inte om ATG och jackpotts, det är människor bakom sporten som gör det, allt ifrån tränare, hästskötare, skötare och spelare, att man träffas, umgås, får gemenskapen, går ner i stallet och allt runtomkring. Jag är uppvuxen med trav på det sättet, hoppas det kan fortsätta vara så i framtiden.

I mitten av december väntar en ny operation för Peter. Då ska ”skiten tas ut”, som han själv säger.

– Man bedömer att finns 30 procents risk för komplikationer. Det är procent som jag tar alla dagar i veckan. Jag är så nöjd nu. Som jag känner i dag, så om jag somnar in, så gör jag det med ett leende. Det här är en milstolpe i livet, jag fick hästen som jag alltid drömt om. Nu hoppas och tror jag att jag klarar det, men så känns det nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN