Trav

”Jag körde i diket och sen bara small det till”

Leif Witasp berättar om sin hjärnblödning • Framstegen • Massiva stödet • Lördagens storlopp: ”Vill vara på plats”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Travprofilen Leif Witasp drabbades av en hjärnblödning.

Nu tre månader senare berättar han om kvällen hela tillvaron förändrades, de stora framstegen och drömmen om att vinna Kungapokalen på lördag.

– Jag var ute och åkte bil och allt bara försvann, blev helt svart, säger den 70-årige tränaren till Trav365.

Rättviksproffset Leif Witasp är en välkänd och mycket omtyckt profil som genom åren vunnit flertalet V75-segrar.

Han har över 2 000 segrar både som kusk och tränare.

Men en måndagskväll i slutet av januari i år förändrades hela tillvaron på några sekunder.

70-åringen drabbades hastigt av en hjärnblödning.

”Leif vårdas för tillfället på Falu Lasarett”, kommunicerade familjen några dagar efter händelsen.

Ett par veckor senare fick Leif lämna sjukhuset för att på börja sin rehabilitering.

– Han måste ta det lugnt, men det är något han haft svårt med hela livet, sa dottern Kajsa Frick till Trav365 efter den glädjande hemkomsten.

Witasp: ”Körde i diket – allt blev svart”

Nu har det gått drygt tre månader efter den tragiska händelsen och det är tydligt att Leif Witasp gjort stora framsteg – vilket facktidningen Travronden skrivit om.

För Trav365 berättar Witasp nu om vad som egentligen hände den där måndagskvällen när livet plötsligt vändes upp och ner.

– Jag var ute med bilen och körde i diket, det bara small till i skallen. Allt försvann där och då och det blev helt svart. Men jag hade ändå en stor röta på ett sätt då jag snabbt fick hjälp och befann mig nära sjukhuset. Tur i oturen att jag direkt kunde få hjälp på plats, säger Leif.

”Fått perspektiv – inte oövervinnerlig”

Hur mår du för dagen?

– Jag har varit väldigt lyckligt lottad och mår med tanke på omständigheterna bra. Det hade kunnat gå ännu värre och jag vet att det kan ta mycket längre tid att komma tillbaka. Jag är tacksam över det och hela händelsen har gett mig perspektiv på livet. Det är inte bara att köra på, man får dämpa sig lite. Det gäller att ibland stanna upp och se sig om, man är inte oövervinnerlig.

– Jag är ju 70 år numera men känner mig fräsch. Jag har fortsatt problem med att läsa men de sakerna kan jag leva med. Jag finns med i träningen en del och har tänkt att börja köra häst inom kort. Totalt sett tycker jag att jag är vid god vigör och hälsan har stadigt förbättras dag för dag. Jag är ute med tjejerna i stallet, vill gärna vara med där. Inom kort ska jag på en undersökning så får vi se vad de kommer fram till där.

Leif Witasp tillsammans med stallets Cool Keeper.
Leif Witasp tillsammans med stallets Cool Keeper.

”Vill tacka alla som stöttat”

Nyheten om Leifs hjärnblödning slog ner som en bomb i trav-Sverige.

Mängder av människor, både kända och okända, har hört av sig och önskat honom snabb bättring – ett stöd han hela tiden känt.

– Ja, det har varit helt fantastiskt och det ger mig starka känslor när jag tänker på det. Folk fortsätter att höra av sig, de har inte gett up än. Jag vill verkligen tacka alla som stöttat. Kanske har man inte gjort bort sig helt och hållet genom åren, säger Leif Witasp om uppståndelsen.

Då rehabiliteringen och framstegen gällande hälsan gått framåt så kan Witasp nu koncentrera sig mer och mer på den sportsliga delen.

Han har för tillfället 17 hästar på sin träningslista.

Men allra mest fokus blir det på miljonloppet Kungapokalen där hans egentränade Jacoby Keeper är en av de tolv finalisterna på lördag på Åbytravet.

Torbjörn Jansson och Jacoby Keeper är en av finalistena i lördagens final av Kungapokalen på Åby (V75–3).

Kan vinna Kungapokalen på lördag

Den fyraårige hingsten vann kvalet för två veckor sedan och startar nu från ett perfekt andraspår bakom bilen – över distansen 2 140 meter (V75–3).

I vagnen sitter återigen Torbjörn Jansson.

– Hästen blir bara bättre och bättre. Vi blev nerstrukna till andraspåret vilket är helt perfekt för oss. Torbjörn kommer vara väl påläst och jag tror han kommer att skicka iväg Jacoby Keeper ordentligt från start för att ta oss till innerspåret. Därifrån blir han att räkna med tror jag även om motståndet är stenhårt. Vi har provat jänkarvagn hemma med honom och det har känts bra, så vi får se vad Torbjörn säger.

– ”Jacoby” kommer mer och mer. Han är ju startsnabb men har tidigare varit opålitlig, men det känns mycket bättre nu. Jag tror han får svårt att räcka till om han måste gå i andraspår, därför är det viktigt att hitta ner till plankan. Det finns mycket utveckling i honom men jag tror vi kan vara med där framme på en plats och visst drömmer jag ju om att vinna loppet. Det ska bli jättekul.

Kommer du att finnas på plats på Åby på lördag?

– Jag vill gärna göra det och kanske blir det så, det är inte helt bestämt än. Det är en lång resa för mig, men det är min förhoppning just nu att kunna vara med där.

Publisert:

LÄS VIDARE

Travprofilen drabbad av en hjärnblödning

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Hästar