Trav

Bo William Takter är död – blev 84 år

Sonen Johnny: ”Så tacksam över att få varit hans lilla grabb”

Av: 

Daniel Söderbäck

Erik Pettersson

Andreas Örtengren

Bo William Takter tillsammans med sonen Johnny Takter.
Bo William Takter tillsammans med sonen Johnny Takter.

TRAV

Travlegendaren Bo William Takter är död. Han blev 84 år.

Det bekräftar hans son Johnny Takter på sin Facebook-sida.

”Jag är så tacksam över att få varit hans lilla grabb”, skriver Johnny Takter.

En av svensk travsports största har gått ur tiden.

Bo William Takter somnade in under tisdagen, 84 år gammal. Det skriver hans son, Johnny Takter på Facebook.

”Jag är så tacksam över att få varit hans lilla grabb”, skriver Johnny Takter.

Sonen Jimmy Takter skriver följande på Twitter:

”Pappa var en mycket speciell människa. Det blir ett stort tomrum här på jorden, men himlen får en färgstark stjärna. Jag vill sakna honom så mycket”.

Bo William Takter växte upp på Mantorp och redan på 1970-talet började han köra hästarna barfota, något han behärskade så pass bra att travförbundet funderade på att förbjuda det.

Vann storloppen

Under 1980-talet hade han sin storhetstid som travtränare och kusk och blev champion på sin nya hemmabana Jägersro 1980 och 1983.

Bo William Takter vann de klassiska Jägersro-loppen Svenskt Travderby 1983 med hästen Micko Fripé och Hugo Åbergs Memorial 1985 med hästen Matiné.

Sonen Jimmy Takter vann Elitloppet 1998 med Moni Maker, en häst, där Bo William Takter körde det sista träningsjobbet. Moni Maker vann sedan Elitloppet på världsrekordtid.

”Jag var kung på Jägersro”

1988 tvingades Bo William Takter avslutade träningsrörelsen på grund av ett fall i en trappa, då han slog i huvudet och låg medvetslös i 25 dagar.

I en intervju med Bo William Takter i Kvällsposten sa han följande:

– Jag saknar travet. Jag får inte köra löp längre, åldern tar ut sin rätt. Jag var kung på Jägersro. Det är klart man önskar att man var frisk och kunde komma tillbaka. Nu är man slut, nu är man gammal gubbe. Nej inte slut, jag har intresset kvar.

Stig H: ”En hästkarl av stora mått”

Legendaren Stig H Johansson minns Bo W Takter:

–  Det var en hästkarl av stora mått. Han tog fram hästar gång på gång och fick bra respons på dom. Han var en väldigt duktig tränare.

Vad betydde han för travsporten? 

– Han var tidig med barfotakörningen. Han var duktig och kom på lite nya drag. Som många tog efter, naturligtvis. Han var en bra travtävlingsmänniska. Han både körde och tränade sina hästar, säger Johansson.

Stefan Melander: ”Gillade honom mycket”

Stefan ”Tarzan” Melander:

– Han hade klart för sig redan på 80-talet och fick den moderna hästen att trava i låga tempon. Jag själv har haft många hästar som sprungit så. Han hade en fruktansvärd känsla för hästen och var mycket tidig med att låta de springa barfota, han fick de att springa otroligt fort. Han hade en otrolig körhand och gjorde många sämre hästar till elitloppshästar, han ville också lära ut, på den tiden var det många dåligt travande hästar. Jag gillade honom mycket och han har dessutom lärt upp två elitloppsvinnare.

Vad är dina bästa minnen?

– Jag minns att jag åkte med honom någon gång och var i tyska Gelsenkirchen. Det var i början på 80-talet. Då var inte jag så gammal och han visade hur man skulle ta hand om hästarna. Han gillade att prata med hästarna och var en riktig hästkarl och grym hästmänniska. Jag minns även när han vann Charlie Mills Trot och bollade med bland andra Thoresen och övriga kuskeliten.

”Folk gillade honom”

Torbjörn Jansson minns Bo William Takter.

– Jag hade bra kontakt med Bosse och vi reste mycket ihop i början av 80-talet, det var en fantastisk personlighet. Vi kom bra överens och han var lätt att ha att göra med, ofta med glimten i ögat. Jag minns också en specifik händelse, jag tror det var i München, jag vet inte med vilken häst det var, men den travade dåligt i värmning och han ändrade och skodde om flera gånger och sedan gick de bara ut och vann loppet, så var han. Det var också väldigt stort när han vann Svenskt Travderby 1983 med Micko Fripé och Charlie Mills Trot, två fantastiska grejer och prestationer.

Vad har han betytt för svensk travsport?

– Han fick en otrolig fart på hästarna och hade en fantastisk körhand. Han var duktig med det han höll på med och tävlade tidigt barfota. Folk gillade honom och det gjorde jag med. Jag minns det som oerhört tragiskt med hans olycka som förstörde hans liv, men innan dess kommer jag ihåg honom som en fantastisk tränare som betytt väldigt mycket för travsporten.

Texten uppdateras.

Bo W Takter tillsammans med Moni Maker.
Micko Fripé vid Derbysegern 1983.
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Johnny Takter