Björn Goops hyllning: ”Är en världsartist”

Bold Eagle tackar för sig i sista starten • Svenske stjärnan om osannolika karriären

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD
Bold Eagle och Franck Nivard vann Prix d’Amérique 2016 och 2017 på Vincennes i Paris.

49 miljoner kronor insprunget.

På söndag tar superstjärnan och dubble Prix d’Amérique-vinnaren Bold Eagle farväl i sin sista start.

– En världsartist, säger stjärnkusken Björn Goop, som är ende svensk som fått köra hästen.

På söndag tar det slut.

Superhästen Bold Eagle, med 49 miljoner kronor insprunget och två segrar i Prix d’Amérique, gör karriärens allra sista start. Det blir den 80:e i Grand Prix de Wallonie på Mons i Belgien klockan 16.42.

Den svenske stjärnkusken Björn Goop, 43, är den ende svensk som fått äran att köra hästen under karriären. På söndag har även Goop en huvudroll då han kör arvtagaren (?) och Prix d’Amérique-vinnaren Face Time Bourbon i samma lopp.

– Det sker avslut i alla sporter och det är egentligen inga konstigheter. Nu väljer man att göra det nu men det finns väl aldrig något optimalt tillfälle, säger Björn Goop till Trav365.

1 av 3 | Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Tränare Sebastien Guarato.

”En av de bästa”

Han har kört Bold Eagle vid fem tillfällen – och öser lovord över hästen.

– En fantastiskt fin häst med en otrolig aktion. En talang och världsartist, en av de bästa vi har haft. Det är en sådan där häst som går till historien som en av de allra bästa, hyllar Goop.

På söndag hyllar ägaren Pierre Pilarski och tränare Sebastien Guarato hästen extra genom att låta Bold Eagles skötare, Hugues Monthulé, köra hästen i avskedet.

– De är fantastiskt fina människor. Både Pilarski och Guarato har varit enormt måna om hästens skötare genom åren och han har fått köra en del lopp med andra hästar. Nu får han chansen att köra nu, det är otroligt stort.

Går det att peka på någonting som Sebastien Guarato har gjort extra bra genom åren med Bold Eagle?

– Han är en extremt duktig travtränare och har en fingertoppskänsla utöver det vanliga.

”Att han vann är ingen slump”

2016 och 2017 vann Bold Eagle Prix d’Amérique. Björn Goop har själv vunnit loppet två gånger med Readly Express 2018 och Face Time Bourbon i år.

– Det är världens största lopp, det är jättesvårt att vinna. Han gjorde fantastiska lopp när han vann och visade upp en speed och fartresurser som nästan ingen annan häst genom historien har visat upp. Att Bold Eagle vann Prix d’Amérique två gånger är ingen slump, menar Björn Goop.

Vad är ditt första minne av Bold Eagle?

– Jag mötte honom med Timoko ett par gånger, jag vet inte exakt det första minnet, men man såg direkt i de första starterna... det blev en snackhäst direkt.

Ditt häftigaste minne?

– När jag fick köra honom och vann med honom första gången. Det var verkligen wow, vilken häst.

Vad har han betytt för fransk travsport och sporten i stort i världen?

– Han har betytt oerhört mycket. Han är och har varit en stor reklampelare för travsporten, precis som Timoko och Ourasi.

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Björn Goop har kört Bold Eagle fem gånger.

”En jättestor ära”

Om Bold Eagle slutar etta eller tvåa i det avslutande loppet på söndag går han förbi Timoko som Frankrikes vinstrikaste travhäst genom tiderna. Just Timoko som Björn Goop bland annat vann två Elitlopp med.

– Jag har varit extremt lyckligt lottad att få ha varit med på de här fina och historiska hästarna. Det är en jättestor ära som jag är otroligt stolt över, att som svensk fått förfrågan och chansen. Det känns otroligt stort.

Läge att du vinner med Face Time Bourbon på söndag och Bold Eagle slutar tvåa då?

– Ha ha, ja, det hade varit ett kanonscenario.

Grand Prix de Wallonie körs över distansen 2 300 meter. Förstapriset ligger på 57 600 euro.

Publicerad: