”Det känns overkligt – han är en ny ras”

Arvidsson i stor intervju om världsrekordhästen San Moteur • Stammen • Miljonsegern • Nästa mål

Publicerad 2022-08-18

Håkan Arvidsson och Björn Goop.

Superhästen San Moteur vann Jubileumspokalen på nytt världsrekord.

Nu berättar uppfödaren och ägaren Håkan Arvidsson om hela resan – från valet av pappa – till i dag och berättar om nästa stora mål.

– EM för femåringar i Paris 15 oktober, säger han.

San Moteur har vunnit 15 av karriärens 20 starter hittills och sprungit in drygt sju miljoner kronor. Trots de imponerande segrarna hade han inte, före Jubileumspokalen, haft någon tur i de större loppen och haft strul som både tre- och fyraåring med sjukdomar.

Det är inte före femåringssäsongen som hästen fått hålla sig frisk och kunnat starta på.

Då har utvecklingen kommit. Fort.

– Det har lossnat alltihopa och det har varit en jäkla utveckling i honom! säger uppfödaren och ägaren, Håkan Arvidsson, som kör alla jobb med hästen som annars står på Björn Goops träningslista.

”Tar hjälp av en kompis...”

Vi börjar från början. 

Pappa till San Moteur är Panne de Moteur som själv sprang in 8,7 miljoner på travbanorna, men som inte räknas som någon demonhäst, likt exempelvis Muscle Hill, med 95 svenskfödda avkommor som tillsammans sprungit in 13,7 miljoner kronor.

San Moteur är den solklart mest vinstrika med sina dryga sju miljoner på kontot. 

Därnäst över kolumnen av vinstrikaste kommer Castillo med 603 000 på kontot.

Hur tänkte ni när ni tog Ready Cash-dottern Aung San Suu Kyi (som är döpt efter en burmesisk politiker) till just Panne de Moteur? 

– Jag är otroligt intresserad av stammar själv, men tar alltid hjälp av en kompis som heter Mattias Lind när jag ska välja hingstar. Vi sitter och spånar och diskuterar. Efter att ha sagt nej till några hingstar så klarnade det ganska rejält. Mattias förstaval på den här mamman var Panne de Moteur. 

Mamma hade en oerhörd råstyrka, men var lite snurrig. Så vi tog Panne de Moteur som är en liten lättravande häst. Den kombinationen kändes bra.

Onekligen, med facit på hand. Som ettåring åkte San Moteur till Frankrike för inkörning och kom tillbaka till Lökene gård i KIl, där stall Goop huserar, i april som tvååring.

– Jag tränade honom väldigt mycket som tvååring, men inte i några farter.

När kände du att det var något extra? 

– I november provade jag litegrann och kände att det var något alldeles, alldeles extra, men så här bra? Det tror man inte! 

Håkan testade att släppa av återigen i träningen lite senare.

– Då tänkte jag; det här kan bli fruktansvärt bra! 

San Moteur och Björn Goop vid världsrekordet i Jubileumspokalen.

”Får bara en chans i livet – vi tog det lugnt”

Sen kom motgångarna.

– Han drog på sig lite sjukdomar och jag tänkte att jag får nog bara en chans i livet på en sån här häst, så vi tog det lugnt. 

Under 2022 har San Moteur kunnat tävla på med jämna mellanrum. I loppet inför Jubileumspokalen avslutade undantagshästen 1.07.8 sista 1 000 metrarna på Solvalla och imponerande storligen.

Den gemensamma expertisen frågade sig: vad månde bliva?

Världsrekord, svarade San Moteur, i Jubileumspokalen - 1.09,7 över 2 140 meter med bilstart.

– Vi kan väl säga så här, det var ingen större ångest när jag vaknade i morse, skrattar Håkan under torsdagen, när Trav365 når honom.

Vad var det vi fick se? 

– Ja, vad fick vi se? Något helt enormt! Jag har inte sett något liknande. Det är fel att säga att han joggade, men han vann med krafter var, det var inte slut i mål…

Vad hade han för puls efter loppet? 

– Han hade 100 i puls i dopningsstallet och återhämtade sig fort, det är inte särskilt högt.

– Det är så otroligt, alla bra hästar har ofta en stark sida, antingen är dom snabba eller starka, han har en förmåga att vara både stark och snabb. Han är komplett! 

”Jag märker på Björn att han blir tagen”

Björn Goop satt mest och åkte med övriga hästar och kuskar jobbade för att orka hålla det höga tempot uppe.

– När vi har lättat honom i balansen nu så flyter det så otroligt. Det bär bara iväg. Det är lika jobbigt för honom att springa långsamt som snabbt, det är inte jobbigare för honom när man ökar takten. 

Det känns som att det här är något ”nytt”?

– Det är så vi också upplever det. Det är väl kanske en klyscha, men det är en ny ras i honom. Med den speeden han har, den är helt unik. Det känns overkligt, jag har ju varit med i travet i många år och beundrat de här kanonerna som kommer fram, så är jag med om en häst med sån här otrolig kapacitet.

– Jag märker på Björn (Goop) att han är lite tagen, han tror inte det är sant. 

Och det finns växlar kvar. 

– Det blir en växel till när vi tar skorna runt om, det säger Björn. Och hästen går fortfarande ordentligt nerdövad. Han har fast huva med gummi under och fast bomull, det har vi inte ens provat att rycka...

”Fått för mig att han är bra över 2 700 meter”

Efter att ha sett fartresurserna och efter världsrekordet blir naturligtvis San Moteur intressant som en kommande avelshingst. Det kan dock dröja.

– Det är så jäkla roligt att tävla, jag håller inte på med det här för ekonomin, det är mitt stora absoluta intresse, vi kommer tävla vidare och man lever ju för att få fram en sån här häst, det ska inte vara över på en sommar. Travsporten har gett mig så mycket, då vill jag ge tillbaka till sporten. 

Nu ska San Moteur få landa och kollas upp så att allt är okej efter loppet. Sedan siktar Arvidsson söderut.

– Ett av målen är i Paris den 15 oktober. Det är Europamästerskap för femåringar. Det är ju först och främst ett roligt lopp att vara med i, men också ett led i matchningen mot Prix d’Amérique. Hur han funkar på banan, hur resan går, om det är något vi kan förbättra och så vidare. Sen tar vi hem honom efter det och laddar om. Det blir en start däremellan, det finns ett på Färjestad under Unionstravet i mitten av september över 2 100 meter. Jag vill inte starta mer över.1 600 meter i år, det är stressigt för honom. Och när jag vill satsa på Prix d’Amérique vill jag inte speeda upp honom för mycket heller. Jag har fått för mig att han kommer bra med 2 700 meter och därnere kanske han kan bli lite glömd i loppen och kan få åka med. Jag har haft drömmen om Prix d’Amérique i många år och jag vill prova! 

Följ ämnen i artikeln