Stipendium startas i Jim Fricks namn

Efter det tragiska dödsbeskedet: ”Kommer så klart bidra”

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenske travlegendaren Jim Frick gick bort förra helgen.

Nu startas ett stipendium i trav-ikonens namn.

– Vi kommer så klart att bidra till stipendiefonden, säger Marjaana Alaviuhkola, ordförande i Svensk Travsport.


Det var lördagen den 25 juli som trav-Sverige försattes i sorg. Detta efter att beskedet kom om att travlegendaren Jim Frick efter en tids sjukdom hade dött, vid en ålder av 68 år.

Våren 2010 råkade Jim Frick ut för en allvarlig skada efter en olycka på Solvalla, vilket tvingade honom att avsluta karriären.

Jim Frick var en av landets mest meriterande tränare och kusk med totalt 5 002 segrar och 51 kuskchampionat på meritlistan.

Efter sin död har Jim Fricks hyllats av bland annat kollegor runt om i Sverige, av medieprofiler och med minneslopp.

– Han tillhörde en utdöende art, den stenhårt arbetande hästkarlen, skrev bland annat TV4-profilen och Sportbladetkrönikören Micke Nybrink.

Våren innan sin död valdes Jim Frick in i travsportens Hall of Fame, och nu startas ett stipendium i Jim Fricks namn.

Jim Frick dog efter en tids sjukdom, vid en ålder av 68 år gammal.
Foto: CASPER HEDBERG, PETER KJELLERÅS
Jim Frick dog efter en tids sjukdom, vid en ålder av 68 år gammal.

”Var så oerhört tacksam”

Det är familjen Frick som startar ett nytt stipendium i Jims namn.

– Pappa var så oerhört tacksam över all uppmärksamhet och positiva omdömen han fick under hela sin karriär och inte minst efter olyckan 2010. Att vi i familjen ville instifta ett stipendium tyckte han var en bra idé, säger sonen Daniel Frick.

Jim Fricks stipendium ska utdelas till barn och ungdomsorganisation eller till en ung tjej eller kille. Syftet är att förbättra möjligheten för barn och ungdomar att uppleva och verka inom travsporten.

– Efter det tragiska och ledsamma beskedet förra helgen känns det mycket bra att detta görs och vi kommer så klart att bidra till stipendiefonden, säger Marjaana Alaviuhkola, ordförande i Svensk Travsport.

Jim Frick kommer att begravas, i kretsen av familjen och de närmaste vännerna, i Rättviks kyrka lördagen den 15 augusti. För övriga som vill ta ett sista farväl kommer kyrkan att vara öppen mellan klockan 13.00 och 14.00, låter familjen Frick meddela.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN