Hamnade mitt i eldstrid: ”En rånare sköts ihjäl”

Amatören Monica Janisels i stor intervju om livet som polis och framgångarna på travbanan

Uppdaterad 2021-08-04 | Publicerad 2021-07-30

Pensionären Monica Janisels tog en femteplats på V75 i lördags med sin Zenone Bar.

2003 jagade den forna polisen skurkar och hamnade mitt i ett rån med dödlig utgång.

– Vi hade följt ligan från Stockholm och en av rånarna sköts ihjäl, säger Monica till Trav365.

Vi lördagens V75-tävlingar på Hagmyren jagade 63-åriga pensionären Monica Janisels seger tillsammans med Zenone Bar, precis som hennes Jeepster gjorde i ett Klass II-försök på Bergsåker 2013. Det slutade med ett femtepris i lördags i ett lopp som Jennifer Perssons Titan Yoda vann.

I en stor intervju med Monica Janisels berättar hon livet som amatörtränare och sitt tidigare jobb som polis.

Låt oss dock inte gå händelserna i förväg. När vi når den sympatiska pensionären på telefon är hon i full gång med att inleda dagen som så många gånger förr. Mellan åtta och tio på morgonen ska det mockas skit i stallet som, enligt Monica själv, innebär rätt mycket jobb trots att hon endast har två hästar på träningslistan. Det ska rengöras i boxarna, och trågen ska fyllas. Till eftermiddagen väntar sedan träningsrundor i sulkyn. Men allt detta gör hon så gärna.

– De är en del av min familj. Visst skulle man vilja leva det lugna pensionärslivet men man blir ju så kär i hästarna och jag tycker faktiskt att det är roligare nu än när jag började för många år sedan.

Monica Janisels tillsammans med Zenone Bar.

”Det fanns gott om snygga killar”

Just i dag (läs: torsdag) är hennes mamma Sonia på besök. Hela 91 år har hon blivit men är fortfarande vid god vigör och vid besöken hos sin dotter blir det gärna en fika samt ett dopp i det blå. Egen lägenhet har hon också, järnladyn, men det fanns en period under coronapandemin då livet inte var helt lätt för en dam runt 90.

– Hon vågade en tid inte åka kommunalt och vi fick slänga in saker till henne genom brevlådan under våra besök. Det var givetvis jätteskönt när hon kunde ta sin första vaccinspruta.

Som ung kvinna arbetade Monica i serveringen på Polishögskolan. Då förändrades hennes liv för alltid, på fler sätt än ett.

– Jag trodde att det bara var en massa gamla gubbar som jobbade som poliser men det visade sig att det fanns gott om snygga killar! En av dem blev senare min make 1979 och vi är gifta än i dag.

Vem spanade in vem?

– Det var nog ömsesidigt, ha ha!

Hamnade mitt i ett rån med dödlig utgång

En vän på arbetsplatsen började pusha den unga tjejen att söka till polisutbildningen och efter tio månader med studier på högskolan påbörjades praktiken. Det blev sammanlagt 35 år på Länskriminalen i Stockholm, varav 20 år på spaningsavdelningen och runt 14 som ordningspolis på Östermalm. En dag 2003 var hon i högsta grad inblandad i vad som blivit ett välkänt rån som ägde rum i Bräkne-Hoby utanför Ronneby i Blekinge, där en av förövarna till och med miste livet.

– Vi hade följt ligan från Stockholm och körde runt i skogarna utan att veta var de var. De kunde ju stå bakom vilken kurva som helst och vänta på oss, då måste man vara mentalt förberedd på allt. På vägen slog vi ihop oss med Malmöpiketen och det slutade med att en man blev skjuten till döds.

Monicas avdelning hade tidigt fått upp ögonen för rånarligan under deras vistelse i huvudstaden. Huvudmannen gjorde sammanlagt sju resor till Blekinge för att kartlägga värdetransporterna i området, men vad man inte visste var att polisen var dem på spåret. Efter att på avstånd följt ligan försvann de ur sikte och den 2 juli begicks rånet mot en värdetransport med tio miljoner i fordonets kassaskåp. Varningsskott avfyrades och rånarna besvarade elden. En av väktarna hölls dessutom som gisslan men släpptes sedan. En otäck händelse som var en del av vardagen för den hårdnackade poliskvinnan.

– Det fanns en period då jag gick in i väggen och vid 59-års ålder sade jag till sist upp mig, trots att det också innebar att jag fick gå utan både lön och pension i runt två års tid. Det var tufft att arbeta heltid och dessutom sköta om gården och hästarna. De åren fick Jeepster försörja mig. Polislönen var heller inte jättehög men jag hade bra arbetskamrater, och det var det man lever på. Det finns en del att berätta om min tid som polis men mycket av spaningsarbetet är sekretessbelagt då gängen fortfarande är aktiva.

Fyndköpet tvåa i Hambletonian

Hon växte upp i Täby och hade galoppbanan i krokarna. Där hängde hon jämnt och ständigt under många år, innan livet sedermera kom emellan. Hennes make Aris var en flitig travspelare och en dag bestämde sig paret för att det vore kul att köpa häst.

– Vi läste ofta Travronden och längst bak i tidningen fanns det annonser. Vi fann ett föl som hette M.B.Felty. Han var född i Amerika och såg jättefin ut på bilden. Billig var han dessutom, 1 000 kronor per andel med en månadskostnad på 375. Det var visserligen en del pengar för oss men vi bestämde oss för att köpa en av de 20 andelarna, sedan ytterligare en, och ägde som mest tio procent i hästen. Han gick riktigt bra och som treåring slutade han tvåa i självaste Hambletonian, slagen med en nos eller så av Giant Victory. Tyvärr hade jag och min make inte råd att resa till Meadowlands utan fick istället lyssna på loppet via telefon tillsammans med några andra delägare. Hästen flyttade i ett senare skede till Sverige och hamnade till slut hos Åke Svanstedt. Han var Åkes bästa häst, innan Zoogin dök upp.

M.B.Felty blev en sannsaga för familjen Janisels och mer skulle det bli. Monica köpte bland annat märren Princess Kullers. Hon blev visserligen ingen succé på travbanan, med en seger på karriärens 83 starter, men lyckades desto bättre i avelsboxen. Hennes andra avkomma blev en bestämd dam vid namn Jeepster, döpt efter en låt av det engelska rockbandet T. Rex.

– Jag brukade alltid spela den låten på en jukebox. Den är bra, du får leta upp den. Jeepster hade en egen vilja och vid ett tillfälle krävdes det sju personer för att lasta in henne i en transport. En dag sa Kaj: "Den här hästen kommer att förändra ditt liv", vilket hon gjorde till viss del.

”Fölet såg livlöst ut”

Hennes främsta meriter var en seger på V75, samt i en semifinal till storloppet Breeders Crown.

– Jag tog ledigt från jobbet i två veckor för att kunna jobba med henne i lugn och ro. Hon var väldigt laddad i semifinalen och därför valde vi att döva ner henne till finalen. Tyvärr blev det inte helt lyckat och hon slutade bara nia eller något sådant. Det blev många äventyr ihop. Bland annat åkte vi tre dagar ner till Italien för att tävla med henne under det sista tävlingsåret. Visst var det vemodigt när hon föll för åldersstrecket och gick till aveln, vi hade gärna fortsatt tävla med henne.

Sedan i fjol är hon avelsmärr på heltid och numera även stolt mor till en liten fölunge vid namn Easy Action, också det en låt av T. Rex. Eller liten och liten, han var tydligen rätt stor redan från dag ett – vilket innebar en hel del dramatik under fölningen.

– Det var en dag i april i våras. Vi skulle precis ordna middag men såg att något var på gång, så maten fick vänta. Jag var där, min man och fosterdotter likaså. Då dök en hov upp, och Jeepster lade sig ner i boxen. Sedan hände ingenting. Hon började vanka fram och tillbaka och det tog sådan tid. Då tänkte jag att vi måste hjälpa henne och försöka dra ur fölet. Så vi drog i hovarna men slemsäcken gjorde att det var väldigt halt, dessutom måste man vänta på varje krystning. Det gick väl 20 minuter eller så, efter ett tag kom till och med grannarna och tittade vad som föregick. Till sist var vi tre personer som hjälpte till. Efter ett tag såg vi nosen, men tungan hängde ut från sidan och fölet såg livlöst ut. Jag gjorde hål i hinnan och då började näsborrarna röra på sig. Till en början stod Jeepster i ett hörn och brydde sig inte, medan fölet låg där och frös, men efter att vi hjälpt till och mjölka henne började hon slappna av.

Hennes V75-häst Zenone Bar är en Italien-import som inför lördagens start hade tagit tre vinster på de fyra senaste starterna. Monica äger hästen tillsammans med en granne.

– Vi köpte loss hästen för 100 000 kronor från den förre ägaren. Dock har jag bara ston på gården och Zenone är minst sagt hingstig. Av den anledningen fick vi bygga om stallet, vilket är en process bara det. Det finns dock hagar att hyra i närheten och det fick vi göra med honom. Han är stor och snäll, men stark som bara den – och 175 centimeter hög. Den förre tränaren tvingades ofta välja en egen defilering och jag körde Zenone Bar i ett uttagningslopp till Dam-SM. Det kunde slutat lite hur som helst.

Monica Janisels 2013.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln