Stig H Johansson: ”Det är som ett gift för mig”

Travlegendaren om första kusksegern på Hagmyren • Uppväxten • Norska ryktet: ”Det är svårt att sluta helt”

Uppdaterad 2023-07-05 | Publicerad 2022-09-08

Stig H Johansson tog sin första kuskseger för 59 år sedan – nu närmar sig slutet.

1963 tog ikonen Stig H Johansson sin första seger på Hagmyren.

Nu 59 år senare berättar han om karriärens början men också om slutet som närmar sig.

– Att vara med hästarna är som ett gift för mig. Men jag vet att slutet kommer allt närmare, säger 77-åringen till Trav365.

Under lördagen avgjordes V75 från Hagmyren.

Det var också på banan strax utanför Hudiksvall som travikonen Stig H Johansson startade sin karriär.

Numera hedras den 77-årige legendaren årligen med ett eget lopp under V75-dagen.

Johansson minns mycket tydligt hur han som ung grabb växte upp i en miljö där hästarna tidigt var en mycket viktig del av hans liv.

”På den tiden var det så”

Han fick då ta ett stort ansvar trots sin ringa ålder, något som inte hade varit accepterat i dagens samhälle.

– Redan när jag var runt 8–9 år körde jag stora hölass med arbetshästar, något som inte hade gått i dag men på den tiden var det så. Det var roligt att jobba med djuren och jag hade tidigt en idé om att komma framåt. Som skolpojke fortsatte intresset och till slut hamnade jag hos en tränare på Hagmyren, Stig Engberg. Han hade bra tävlingshästar och är en av de som främst bidragit till att jag då kunde fortsätta utvecklas, berättar Stig H Johansson.

”Nästan tokig för att komma långt”

Stig H Johansson var en flitig besökare på Hagmyrens stallbacke under tonåren och det var just på Hagmyren som han tog sin allra första kuskseger, då som 18-åring.

Tiden som ung grabb och i synnerhet premiärsegern med hästen Zabrina minns han mycket väl.

– Det var 1963 och jag kommer ihåg att de första loppen jag körde var inga höjdare men ganska snabbt kom segern med Zabrina, det var en fantastisk känsla. Jag var redan då målmedveten och nästan tokig för att komma långt. Det var alltid hästar och jag trivdes oerhört bra med djuren.

Hur klarade du skolan med tanke på all den tid du la på hästarna?

– Det gick ganska bra måste jag säga. Skolan var väl inte på topp men inte så långt därifrån. Precis som inom travet var det redan i skolan mycket tävlingsinstinkt.

Stig H Johansson som expertkommentator på Hagmyren (2010).

”Skulle inte vilja återvända”

Efter att ha påbörjat sin karriär som lärling på Hagmyren skulle framgångarna genom åren avlösa varandra.

2008 valdes Stig H Johansson in i travets Hall of Fame. Han räknas i dag som en av de största inom travsporten någonsin med segrar i princip alla storlopp, både i Sverige och internationellt, bland annat har han vunnit Elitloppet sex (!) gånger.

Mäster, som han kallas, har varit verksam i sju decennier och numera bedriver han sin verksamhet på Stora Alby i mycket liten skala.

– Jag är i stallet förhållandevis länge, från morgon till tidig kväll. Men det är ingen stress. Det är inte så mycket att göra på dagarna och jag skulle inte vilja återvända till matchningen och antalet hästar som jag hade när det gick bra.

Nyligen gick ett rykte i Norge om att du hade avslutat din karriär som tränare. Det visade sig vara falskt. Hur nära är du att lägga av helt?

– Jag kan just nu inte släppa det här. Att vara med hästarna är som ett gift för mig, visserligen det bästa tänkbara för mig. Men jag vet att slutet kommer allt närmare. Att kunna få vara ute och köra, vara i stallmiljön och med hästarna är mitt liv.

– Gällande beskedet i Norge att jag skulle sluta var det så att några journalister ringde mig och jag berättade hur jag såg på det och det måste ha blivit ett litet missförstånd. Nu har jag ett par hästar kvar på min träningslista och det är i mycket liten skala.

”Ett liv utan större krämpor”

Efter ett helt liv som professionell travtränare och kusk är det lätt att tro att kroppen har tagit mycket stryk.

Men enligt Stig H Johansson mår han fortsatt bra och lever ett liv utan större krämpor.

– Jag skulle säga att det är förvånansvärt bra. Kroppen kanske borde ha tagit mer stryk men det känns faktiskt bra. Sedan när jag får vara utomhus med hästarna mår jag också väldigt bra.

Nyligen flyttade tränaren Reijo Liljendahl tillbaka till dig Stora Alby men flyttade igen på grund av stallmiljöproblem. Hur har det påverkat dig?

– Han kom tillbaka efter många år och det var jätteroligt. Jag körde några hästar åt honom och vi har många historier ihop genom åren. Han ville till sist testa som egen tränare efter att ha varit hos mig i många år och det har jag full respekt för. Numera finns han inte här men jag kör fortsatt lite åt Svante Båth.

Följ ämnen i artikeln