Lindqvist: Är kastrerad och får bära blöja

Travikonen ett år efter cancerbeskedet – och årets vintermeeting i Frankrike

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Travikonen Anders ”Linkan” Lindqvist
Foto: Claes Kärrstrand/TR Bild
Travikonen Anders ”Linkan” Lindqvist

För ett år sedan drabbades travikonen och tv-profilen Anders Lindqvist, 67, av elakartad cancer.

I dag är han bättringsvägen – och ser fram emot ett nytt vintermeeting i Frankrike.

– Jag är kastrerad och får ha blöja och det är lite gubbvarning där, annars mår jag riktigt bra, säger han.

Under söndagen kördes det första B-loppet i Frankrike av totalt fyra stycken inför det stora slaget sista söndagen i januari, nämligen Prix d´Amérique – även kallat världens tuffaste travlopp.

En som med glädje ser fram emot vintermeetinget i Frankrike är 67-årige travikonen och tv-profilen Anders Lindqvist, som bor och verkar i landet. För ett år sedan opererades Lindqvist för elakartad cancer, och låg länge på sjukhus i Paris.

– Man är ett vrak, som ett kolli, berättade Anders Lindqvist då för Trav365.

I dag är han på bättringsvägen.

”Fruktansvärd form på hästarna”

– Jag mår riktigt bra och är på väg tillbaka i matchen. Kör jag flera hästar om dagen så tar det emot och jag är väl inne på upploppet som travtränare, men i övrigt är jag på väg tillbaka, säger Anders Lindqvist och fortsätter:

– Jag får gå på kontroller lite då och då och får ibland problem med kisseriet och det gör ont, och det gör ont att köra häst och jag kan inte köra så mycket häst som jag önskar. Men annars blir jag friskare och piggare hela tiden, även om jag är kastrerad och får ha blöja och det är lite gubbvarning där. Jag är helt klar i huvudet och med i matchen på det viset och jag ser mer trav än någonsin.

Under söndagen kördes det första B-loppet för den här säsongens vintermeeting, nämligen Prix de Bretagne. Den franske stjärntränaren Jean-Michel Bazire hade show när Davidson du Pont vann loppet, och stallkompisen Looking Superb slutade trea. Dessa två är nu tillsammans med måltvåan Chica du Joudes klara för Prix d´Amérique.

– Surret här nere i Frankrike är väl att Jean-Michel Bazire har sådan fruktansvärd form på hästarna, han har ju Belina Josselyn klar för Prix d´Amérique sedan tidigare på intjänade prispengar och under söndagen kvalade han in två till i Davidson du Pont och Looking Superb och det är makalöst bra, säger Anders Lindqvist.

”Tröttnade lite för mycket”

Jean-Michel Bazires Davidson du Pont kördes till seger av Franck Ouvrie.

– Davidson du Pont tävlade barfota runt om vid segern i Prix de Bretagne och det kommer den nog bara göra en gång till nu inför Prix d’Amérique, sedan är det skor runt om och smygas som gäller – nu när han redan är klar för det loppet.

Att Davidson du Pont nu är klar för Prix d´Amérique kan ställa till problem för kusken Franck Ouvrie, tror Lindqvist.

– Jag är väldigt förtjust i Earl Simon och det har lite varit min förhandsfavorit i Prix d´Amérique, men eftersom Franck Ouvrie kör den och nu också fått köra Davidson du Pont så kanske Franck vill att de avstår Prix d´Amérique med Earl Simon och siktar på nästa år istället. Samtidigt vet man ju inte vem Jean-Michel Bazire väljer att köra när han är tillbaka från avstängning.

En svensktränad häst fanns med i Prix de Bretagne, nämligen Pasi Aikios Maharajah-son Who’s Who. Denne slutade tillsammans med Örjan Kihlström i det slagna fältet.

– Han tappade lite för mycket sista 100 meterna för att jag skulle vara nöjd, vi får hoppas att han var ovan med uppförsbacken och att resan satt lite i benen på honom. Han såg jättefin ut hästen, men tröttnade som sagt lite för mycket sista 100 meterna, även om det så klart är svårt att veta om Örjan Kihlström gav upp när han insåg att de inte skulle vara med bland dom tre främsta som därmed kvalificerade sig för Prix d´Amérique.

”Är som ett stort frågetecken”

En annan sak som utmärkte sig från söndagens tävlingar på Vincennes i Paris enligt Anders Lindqvist var den norske hästen Hard Times, femåringen gjorde debut för Jean-Michel Bazire och spurtade in som tvåa på ett imponerande vis.

– Hard Times har inte gjort många glada den sista tiden och jag pratade med Kaj Widell som kört hästen vid flertalet tillfällen och han förstod ingenting. Hard Times har varit hos Jean-Michel Bazire i tio dagar ungefär och höll på att vinna direkt. Jag ser Bazires hästar dagligen här nere i Frankrike och jag förstår ingenting, jag försöker lära mig någonting men jag är som ett stort frågetecken, säger Anders Lindqvist och avslutar:

– Samtidigt förvånar det mig inte heller, Hard Times kommer från Norge med bättre meriter än Looking Superb och vi ser ju alla vad Bazire har gjort med den. Hard Times är en bättre häst än Looking Superb i grunden och kommer från Ola Åsebö som är en amatör, och Looking Superb kom från Jomar Blekkan. Det ska bli spänannde att se Hard Times i fortsättningen och det kan vara en häst för Prix d´Amérique för kan det bli så här på tio dagar, vad kan det då bli på några veckor till.

Publicerad:

LÄS VIDARE