Mejla

Michael Carlsson

Läcker travare som har en passande uppgift

Michael Carlssons krönika inför GS75-omgången: Bara vinner

Publicerad:
Uppdaterad:
Maria Holmén/TR Bild
Foto: Michael Nimczyk spikas på Grand Slam 75 i dag
Maria Holmén/TR Bild

Grand Slam 75 drar till Tyskland och gästspelar i Hamburg den här söndagen.

Storloppet Grosser Preis Von Deutschland har vunnits av svensktränade hästar åtta år i rad.

Det kan mycket väl bli så även i år – men bästa spiken i omgången är det tyska stoet Goldy Stardust som bara vinner.

Det är jackpot och extra miljoner i potten i dagens Grand Slam 75. Omgången körs på Bahrenfeld i Hamburg och värt att notera är att det finns open stretch på den här banan som mäter tusen meter. 

Det kryllar av utländska hästar på miljonspelet och då tyska hästar i synnerhet. Men vi ska göra ett tappert försök att bena ut omgången. 

Grosser Preiss von Deutchland – med 750 000 kronor i förstapris – är dagens höjdpunkt. Det tyska storloppet har vunnits av svensktränade hästar åtta år i rad. I fjol skrällvann Petri Salmela-tränade Hesiod, körd av Ulf Ohlsson.

Sex svensktränade hästar tar chansen i år och det kan mycket väl bli en ny blågul seger. 

”Hästen var helt okörd”

Världsrekordhållaren Seismic Wave hade varit ett spikförslag från ett bättre läge, men från spår 13 kan det lätt gå galet. Den Timo Nurmos-tränade fyraåringen har nog bra chans ändå att blåsa till hela gänget om det inte strular alltför mycket. Seismic Wave slog världsrekord i sin sista start som han gjorde i Nordamerika i oktober förra året. Det var på The Red Mile i Lexington som den USA-födde travaren tangerade världsrekordet för treåriga valacker på milebana. Tiden var 1.08,5/1609a och efter den starten såldes hästen till Sverige och hästägare hos Timo Nurmos.

För tre veckor sedan gjorde Seismic Wave debut på svensk mark och efter nästan ett års uppehåll dundrade han till ledningen i ett lunchlopp i Örebro och var överlägsen. Hästen var helt okörd i mål enligt Jorma Kontio efter att ha joggat sista 300 metrarna i 1.08-tempo.

Timo Nurmos berättar att Seismic Wave ska ha gått mycket framåt med den genomköraren i kroppen och har känts jättefin i träningen efter comebacken. Han kommer att tävla barfota runt om till den här starten (barfota fram senast). Med all respekt för läget så kan det förstås bli långt fram från spår 13. Men löser det sig bara någorlunda torde segerchansen vara god.

Med tanke på läget så får han sällskap på systemet av tre hästar. Högkapable Staro Mcmillan har visat vilken kanonhäst han är. Han har tampats mot årgångstoppen i Sverige både som treåring och fyraåring och efter att ha misslyckats att ha kvalat in till Svenskt Travderby (orkade inte efter ett offensivt upplägg då) så var han tillbaka i vinnarcirkeln senast via en enkel seger. Visst, han har bakspår även han, men ändå lite bättre med spår elva.

Lägesgynnade och formstarke Inspector Bros har varit bra i två raka segrar och kommer att få en fin löpning från innerspåret. Har tidigare visat att han kan öppna snabbt.

Betalar även för Maxus som tog första segern i regi Daniel Redén senast då han spurtade vasst och avgjorde lätt.

För de som vill gardera vidare ska tänka på Zarenne Fas, som nog vinner när som helst, samt Stoletheshow som går bra varje gång.

”Är bästa spiken”

Bästa spiken i omgången hittar vi i den tredje GS75-avdelningen. Det är Goldy Stardust som är van att möta betydligt tuffare motstånd än vad hon stöter på här. Stoet kommer från en andraplats i tyska Breeders Crown då hon spurtade riktigt vasst från ett svårt utgångsläge (spår elva över 1900 meter). Det var även första starten efter ett uppehåll vilket torde ha fört fram henne ytterligare formmässigt.

Det här är en läcker travare som har en mycket lämplig uppgift i det här loppet. Det är bara sju hästar med och det lär bli full laddning för ledningen. Det lär inte vara någon av de invändiga hästarna som vill bråka med henne i inledningen utan hon kommer till ledningen efter en bit. Sedan blir hon ytterst svårslagen och det känns som en stabil spik att luta sig emot.

Generaal Bianco är favorit i GS75-inledningen. Han vann motsvarande lopp i fjol för Peter Untersteiner och har goda möjligheter att göra det igen. Han är härdad i tuffa gäng och fullföljde bra som tvåa senast. Nu möter han klart enklare hästar och är snabb ut, men är allra bäst med ett rygglopp.

Jag dubblar dock systemet med Tsunami Diamant som spurtade riktigt vasst som tvåa senast och flög fram bakom vinnande Orlando Jet. Får han spara speeden till upploppet går ingen säker.

”Vann övertygande”

GS75-2 ser mer öppen ut och vi streckar sex hästar på systemet. Quick Winner ska återigen tävla barfota runt om nu med vilken balans han har tagit sina segrar på. Gick med skor senast när han var trea. 

Varning för Ibracadabra som höll strålande som tvåa senast och som mycket väl kan slå till med lite klaff.

Peter Untersteiner är favorit i GS75-3 med That’s Art som är på gång igen. Vann ett Breddlopp på Åby senast och nu är det såklart tuffare emot. Formen verkar dock spikrakt uppåt och det kan bli vinst igen.

Volare Gar är ett hett motbud och italienaren har visat toppform i de senaste starterna. Är speedig med ett rygglopp och kan blåsa ner samtliga till slut. Låser loppet på dessa två. Men för de som vill gardera vidare ska tänka på General Lee, som jagar fjärde raka och Khalid var överlägsen vid två raka segrar innan han fullföljde bra som knappt slagen tvåa senast.

Vi låser GS75-5 på tre hästar. Favoriten Newport Beach övertygade vid segern senast efter en vass spurt som tvåa i debuten. Hade inte startat på ett halvår inför senaste loppet och torde gå framåt en hel del. Ska dessutom tävla barfota bak den här gången.

Motbuden är Floris van Egmont, som jagar tredje raka segern, samt Junior Kite som vann enkelt i debuten efter en vass avslutning. 

I GS75-6 kan Laurel Park mycket väl spurta till seger trots sämsta läget med spår tolv. Det blev fel senast när han galopperade men hästen har visat bra styrka tidigare när han radat upp segrarna. Är tuff och rejäl och tål att göra jobbet själv.

En av de främsta utmanarna är Dats So Cool som har visat toppform i de senaste starterna från dåliga utgångslägen. Nu har han ett klart mycket bättre startspår (två bakom bilen) och han är en av Marcus Lindgrens bästa chanser på Grand Slam 75.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 6–5 (3–1)

GS75-2: 3–10–7–5–4–2 (11–1)

GS75-3: 7 Goldy Stardust (3–5)

GS75-4: 5–9 (6–8)

GS75-5: 6–8–3 (10–4)

GS75-6: 4–2–12–11 (7–8)

GS75-7: 13–11–1–4 (6–9)

Systemet är på 1152 rader / kronor.

Av: Michael Carlsson

Publicerad: