V75

”Jag blev medvetslös under några sekunder”

Proffstränaren kastades ur sulkyn hemma i träning: ”Såg ut som en boll...”

Av: 

Micke Korhonen

TRAV

Håkan K Persson föll i fredags ur sulkyn i samband med ett träningsjobb.

Han skadade ena benet allvarligt och väntar nu på en andra operation.

– Hästen kom lös bakom mig och jag hade en mikroskopisk chans att komma undan, berättar Håkan för Trav365.

En av landets främsta travtränare ligger på sjukhuset efter en allvarlig incident i samband med ett träningsjobb under fredagen. Håkan K Persson blixtopererades samma dag och när Trav365 når honom på telefon ligger han i en sjukhussäng i Halmstad och återhämtar sig.

Vad var det egentligen som hände?

– Olyckan inträffade under en uppvärmning på sanden när vi var ute med hela gänget. En lastbil som inte brukar stå där på gården lastade spån. Under andra varvet sprang en av hästarna upp på en kant och kusken tippade ur vagnen. Hästen kom lös bakom mig och jag hade en mikroskopisk chans att komma undan, men eftersom den var så pass nära försökte jag stoppa den på egen hand, säger Håkan.

Första tanken var således att försöka rädda upp situationen men tyvärr var inte tiden tillräcklig.

– Sedan vet jag inget mer förrän jag ligger på marken mellan de två hästarna som båda gått omkull. Jag blev medvetslös under några sekunder. Första tanken var att försöka ta mig därifrån men det enda jag klarade av var att hasa mig fram. Då insåg jag att något var väldigt fel. Vad jag har förstått kunde det dock att slutat mycket värre.

”Hon sa att jag såg ut som en liten boll”

Perssons sambo såg hela förloppet och skyndade till.

– Hon sa att jag såg ut som en liten boll mellan hästarna. Det var tuffa minuter för henne.

Håkan berättar vidare att man har röntgat ryggen, som han har ont i, på sjukhuset men utan att hitta något, vilket var positivt. Just nu går han dock på smärtstillande och väntar på besked om när en andra operation kan genomföras.

– Den kan dröja en till två veckor. Just nu kan inte benet opereras eftersom det är för svullet, från knät och neråt. Det första ingreppet som genomfördes under fredagen var för att korrigera benet som var av.

Blir det mycket sängliggande?

– Ja, just nu kan jag inte ta mig framåt för egen maskin. Jag stod upp en stund på det friska benet i går i samband med att sängen skulle bäddas men det var i princip det enda jag kunde göra. I dag ska jag försöka sätta mig upp om det är möjligt och ta det successivt därifrån.

Om det är något travtränare inte gillar att göra så är det att vara ifrån sina hästar. Håkan kommer i och med skadan tvingas till en längre konvalescens men tro inte att han är sysslolös på sjukhuset.

– I går kväll hade jag ett telefonsamtal med personalen där vi diskuterade hur hästarna skulle tränas, och anmälningarna sköter jag helt själv. Nu har jag ju tid att läsa proportionerna. Dessutom har jag jättebra anställda i stallet och min bror Stefan ska hjälpa till och köra träningsjobb dagtid. Det kommer dock att dröja innan jag kan springa spåret.

För dagen blir det således en hel del läsning där han ligger och återhämtar sig. Och så ett samtal eller två med sänggrannen som är en äldre dam med dålig rygg.

”Jag fick tre frakturer på foten”

Detta var inte första gången Håkan råkade ut för ett benbrott. Senast det begav sig var fyra år sedan och ”boven” i det dramat var en av hans kändare hästar i stallet.

– Det var Four Guys Dream som sparkade ner mig. Han hoppade på mina axlar så att högerbenet vreds till. Jag minns allt av den dagen. Det hade regnat väldigt mycket då och det var vattenfyllt där jag gick mellan två hagar. För att passera vattnet fick jag gå på en smalare stig och valde att ha honom bakom mig. Då hoppade han över mig, lite som när unghästar leker, och jag fick tre frakturer på foten. Jag var borta tre, fyra månader den gången.

Detta verkar vara ett rätt farligt jobb, Håkan. Du har aldrig övervägt att ta ett skrivbordsjobb?

– Jag tycker ändå att jag har mycket säkerhetstänk, och tar det säkra före det osäkra, men dessa incidenter har varit rena oturen.

Hur har reaktionerna varit?

– Många har hört av sig och vill hjälpa till med att köra hästar eller att ansvara för transporten till tävlingarna. Det är jättekul att höra.

Hur mycket kommer det att värma om Four Guys Dream går och vinner V75-7 på lördag?

– Givetvis värmer sådant där när man inte kan vara i stallet. För att han ska vinna måste det dock stämma på vägen. Hårt tempo är han gynnad av och han är som vassast när han får spara speeden till upploppet. Finalen om någon vecka är dock en viktigare uppgift för honom och därför kanske kusken kör därefter nu på lördag, avslutar Håkan.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav